Γλυκά & Παγωτά

Βασιλόπιτα: Εύκολη και αφράτη (+video)  

Συντάκτης  | 

vasilopita-giannos-designmagazine

Μια μοσχομυρωδάτη, αφράτη αλλά και ζουμερή βασιλόπιτα που θα σε ξετρελάνει! Μπορείς να την επικαλύψεις με ότι επιθυμείς και να υποδεχτείς το νέο έτος γλυκά,  πεντανόστιμα και φανταστικά.

Για να φτιάξετε αυτή την εύκολη, αφράτη και ζουμερή Βασιλόπιτα:

Υλικά

200 γρ βούτυρο σε θ.δ

300 γρ ζάχαρη

4 αβγά χωρισμένα

1/4 κ.γλ γαρύφαλλο

1/2 κ.γλ κανέλα

200 γρ στραγγιστό γιαούρτι

Λίγη μαστίχα σε σκόνη(στην μύτη του κουταλιού)

1 κ.σ υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανίλιας

500 γρ αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)

250 γρ χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκαλί

Εκτέλεση

1) Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το γαρύφαλλο την κανέλα και τις βανίλιες(εάν χρησιμοποιήσουμε κάψουλες βανίλιας). Μόλις τα κοσκινίσουμε  προσθέτουμε μέσα και τη μαστίχα.

2) Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέσα σε ένα πολύ καθαρό μπολ. Μέχρι να αφρατέψουν και να αρχίσει να φουσκώνει το μίγμα. Μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν, ρίχνουμε βροχηδόν -από την συνολική ποσότητα που έχουμε- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μία ωραία γυαλιστερή αφράτη μαρέγκα που θα κάνει κορυφές.

3) Αφήνουμε τη μαρέγκα στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το βούτυρο. Μόλις αφρατέψει, αρχίζουμε και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Έπειτα, προσθέτουμε το γιαούρτι σε δύο δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με την υγρή βανίλια και χτυπάμε για να ανακατευτεί καλά το μείγμα.

4) Όσο ανακατεύουμε το μείγμα με το μίξερ, ρίχνουμε εναλλάξ αλεύρι και χυμό πορτοκαλιού. Ξεκινάμε και τελειώνουμε πάντα με αλεύρι.

5) Τέλος, αφαιρούμε το μίγμα από το μίξερ και προσθέτουμε σε δύο με τρεις δόσεις την μαρέγκα. Ανακατεύουμε τα δυο μίγματα απαλά από μέσα προς τα έξω και σταυρωτά, για να μη χαθεί ο όγκος. Μόλις ομογενοποιηθούν όλα σε ένα μείγμα, παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26εκ. περίπου. Το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε. Βάζουμε στον πάτο ένα κομμάτι λαδόκολλα.

6) Ρίχνουμε μέσα όλο το μίγμα και βάζουμε το φλουρί. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία θέση. Ψήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω.

Tip 1

Για να δούμε εάν το γλυκό μας είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα μαχαίρι και το μπίζουμε στο κέντρο του. Εάν όταν το βγάλουμε είναι καθαρό, τότε είναι έτοιμο. Αυτό το κάνουμε έπειτα από τα 50-60 λεπτά ψησίματος. Φυσικά, εάν βγει με ζύμη επάνω το  μαχαίρι, τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο και το ξαναελέγχουμε έπειτα από περίπου 10-15 λεπτά.

Tip 2

Εάν θέλετε να βάλετε το μίγμα σε πιο μικρή φόρμα, τότε είναι καλύτερα να το χωρίσετε σε δυο. Η συνταγή προορίζετε για μεγάλη φόρμα. Εάν δεν έχετε όμως δυο φόρμες και το βάλετε σε μια πιο μικρή, τότε να ξέρετε πως θα σας περισσέψει μίγμα. Εάν η φόρμα σας είναι πιο μικρή και βαθιά και χωράει όλο το μίγμα, τότε θα χρειαστεί παραπάνω ώρα στο ψήσιμο. Ενώ, από την άλλη, σε πιο πλατύ και ρηχό σκεύος θα χρειαστεί λιγότερη ώρα ψήσιμο.

7) Όταν ψηθεί, βγάζουμε από τον φούρνο το γλυκό. Ιδανικά, το αφήνουμε εκτός φόρμας και επάνω σε μια σχάρα να κρυώσει και να στεγνώσει λίγο. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, το αφήνετε μέσα στην φόρμα μέχρι να κρυώσει καλά.

8) Μπορούμε να περιχύσουμε αυτή την αφράτη βασιλόπιτα με γλάσσο σοκολάτας ή να την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη. Μπορούμε να γράψουμε το έτος ή ευχές με σοκολάτα. Μπορούμε γενικά να την διακοσμήσουμε με αυτά τα στοιχεία όπως  επιθυμούμε.

Καλή επιτυχία και καλή νέα χρόνια να έχουμε!

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!