Ζυμαρικά & Ζύμες
Τυρόπιτα νηστίσιμη και vagan
Μια τυρόπιτα εύκολη τυρόπιτα νηστίσιμη και vagan που θα λατρέψετε!
Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε μια τυρόπιτα νηστίσιμη και vagan. Γίνεται εύκολα και τα υλικά που περιέχει είναι πολύ απλά.
Από Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε περιόδους νηστείας είναι το να καταφέρεις να σκεφτείς περισσότερα νηστίσιμα γεύματα. Παρόλο που η Ελληνική κουζίνα, και γενικότερα η Μεσογειακή, ως βάση τους δίνουν προτεραιότητα στα λαχανικά και το ελαιόλαδο, το μενού που χρησιμοποιούμε για τα vegan σνακ παραμένει ακόμα φτωχό.
Ευτυχώς, στη εποχή μας οι ειδικές διατροφές (vegan, gluten free, lactose free, κ.λ.π.) και η δημιουργία νέου είδους τροφίμων μας παρέχουν προϊόντα φυτικά. Αυτά βοηθούν πολύ στη συντήρηση του οργανισμού και μας δίνουν παράλληλα μία διέξοδο, στις περιόδους νηστείας, πιο γευστική.
Σε αυτή τη συνταγή σας προτείνουμε μία τυρόπιτα νηστίσιμη και vagan χωρίς φύλλο, με λίγα μόλις υλικά και μεγάλη ευκολία στην Παρασκευή. Με αυτήν μπορείτε να έχετε ένα σνακ ή και φαγητό που γίνετε γρήγορα και είναι πεντανόστημο!
Υλικά
(για ένα μεσαίο πυρέξ)
- 500 gr αλεύρι γ.ο.χ
- 1 Baking powder
- 400 ml νερό
- 100 ml σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- 3 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο)
- 400 γρ λευκό τυρί (φυτικό)
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη, ρίχνουμε το νερό με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε το αλεύρι και την baking powder (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, σε ίδια αναλογία).
Με ένα σύρμα ακαματεύουμε καλά και δημιουργούμε ένα χυλό.
Παίρνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, απευθείας από το βάζο, και τις βάζουμε σε μουλτι. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να έχουμε μια ωραία πάστα/αλλοιφή.
Προσθέτουμε την πάστα πιπεριάς στον χυλό του αλευριού και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το φυτικό τυρί σε κυβάκια του ενός-δύο εκατοστών και προσθέτουμε και αυτά στον χυλό.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε (προαιρετικά) αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
Προσοχή!
Καλό είναι το αλάτι να το ρίξετε σταδιακά και να δοκιμάσετε το μείγμα για να μη γίνει πολύ αλμυρό.
Απλώστε μια λαδόκολλα στο πυρέξ (ή λαδώστε ελαφρώς ένα αντικολλητικό ταψί) και αδειάστε μέσα τον χυλό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στους 200 στις αντιστάσεις, στην μεσαία θέση, για περίπου 40-45 λεπτά.
Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος, μπήγουμε στο κέντρο της ζύμης ένα μαχαίρι (όπως κάνουμε και στα κέικ) για να δούμε εάν ψήθηκε.
Αν δεν βγαίνει καθαρό ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στις αντιστάσεις.