Κήπος & Καλλιέργειες
Τουλίπα. Όλα τα μυστικά για την περιποίηση της.
Είναι ένα από τα πιο όμορφα και ευαίσθητα φυτά. Οι βολβοί της τουλίπας μεταφέρθηκαν από την Μ. Ασία στην Ολλανδία τον 16ο αιώνα όπου και ξεκίνησε η καλλιέργεια των σημερινών ποικιλιών. Η καλλιέργεια της… τουλίπας αποτελεί κύρια σοδειά για τη χώρα, καθώς σήμερα σχεδόν οι μισοί από τους αγρούς της Ολλανδίας φυτεύονται με βολβούς τουλίπας. Αναφορικά σας ενημερώνω ότι κάθε χρόνο καλλιεργούνται στην Ολλανδία περίπου 3 δισεκατομμύρια βολβοί τουλίπας, εκ των οποίων τα 2/3 εξάγονται και οι υπόλοιποι διατίθενται στην εσωτερική αγορά.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη και ποικιλίες τουλίπας που έχουν ταξινομηθεί σε 23 ομάδες. Ευρύτερα όμως χρησιμοποιείται ο διαχωρισμός σε ομάδες ανάλογα με την εποχή ανθοφορίας.
Σωστή τοποθέτηση
Η καλύτερη εποχή για τη φύτευση είναι το φθινόπωρο, από τον Οκτώβρη έως τα τέλη Νοεμβρίου σε ηλιαζόμενη ή ημισκιερή θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες, ζαρντινιέρες για την φύτευση, αλλά αν έχετε αυλή, προτιμήστε να τις φυτέψετε απευθείας στο έδαφος. Όταν τις φυτέψετε, προσέξτε ώστε η κορυφή των βολβών να βρίσκεται σε βάθος 2-3 εκ. από την επιφάνεια του εδάφους και σε αποστάσεις 15- 20 εκ. ο ένας από τον άλλον. Δεν αφαιρούμε το σκληρό περίβλημα γιατί τους βοηθά να αμυνθούν ενάντια στα παράσιτα. Τοποθετούμε τον βολβό με την μύτη προς τα πάνω και το φαρδύ μέρος προς τα κάτω. Καλύπτουμε με χώμα και ποτίζουμε. Ανάλογα την ποικιλία, η άνθιση αρχίζει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο. Η διάρκεια ανθοφορίας της είναι περίπου 15- 20 ημέρες, γι’ αυτό τον λόγο ποτέ δεν φυτεύουμε όλους τους βολβούς που έχουμε την ίδια μέρα, αφήνουμε να περάσει 1 εβδομάδα ανάμεσα σε κάθε φύτευση. Έτσι πετυχαίνουμε σταδιακή άνθιση.
Λίπανση και πότισμα
Η λίπανση βοηθά τους βολβούς σας να ανθίσουν πιο θεαματικά. Μην το παραλείψετε και ξεκινήστε το μόλις αρχίσουν να βλασταίνουν και 4 εβδομάδες μετά το τέλος της άνθισης τους. Μετά την ανθοφορία συνεχίζετε να ποτίζετε για 4 εβδομάδες δηλαδή περίπου μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα τους.
Το χώμα θα πρέπει να είναι αφράτο, γόνιμο με πολύ καλή στράγγιση, διότι οι βολβοί δεν αγαπούν το χώμα που συγκρατεί νερό. Αν δεν έχετε χώμα σε αυτή τη κατάσταση, μπορείτε να το πετύχετε προσθέτοντας λίγο περλίτη ή ποταμίσια άμμο και τέλος ανακατεύετε πολύ καλά τα υλικά σας ώστε να ομογενοποιηθούνε.Εκρίζωση
Αν θέλετε να έχετε και την επόμενη μεγάλες τουλίπες, θα πρέπει να τις εκριζώσετε και να τις ξαναφυτέψετε το επόμενο φθινόπωρο. Κόβετε τον βλαστό τους 2 εκ. πάνω από την μύτη του βολβού και απομακρύνετε το χώμα εξωτερικά του χωρίς να το πλύνετε με νερό. Τους αφήνετε σε ένα αεριζόμενο αλλά ημισκιερό σημείο να στεγνώσουν για μερικές μέρες. Στην συνέχεια ρίχνετε λίγη σκόνη μυκητοκτόνου πάνω τους και τους βάζετε σε χάρτινη σακούλα. Ιδανικό μέρος για να τους αποθηκεύσετε είναι μια αποθήκη όπου ο χώρος θα είναι δροσερός και σκιερός. Το επόμενο φθινόπωρο απλά έχετε να διαιρέσετε τους βολβούς που έχουν πολλαπλασιαστεί και να τους ξαναφυτέψετε.
Αν βαρεθείτε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε απλά να αφήσετε τους βολβούς μέσα στο χώμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και να αναβλαστήσουν μόνοι τους, αλλά τις περισσότερες φορές τα άνθη τους είναι μικρότερα.