Παιδί & Έφηβοι

Το παιδί μου αγχώνεται και δεν θέλει να πάει σχολείο

Συντάκτης  | 

Όταν το παιδί αγχώνεται και δεν θέλει να πάει σχολείο… Συμβουλές σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές από τη γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων “116111”. 

“Το παιδί εάν αγχώνεται και δεν θέλει να πάει στο σχολείο δυσκολεύεται να κοιμηθεί, βλέπει εφιάλτες ή ακόμη και τραυλίζει”.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα συμπτώματα που προκαλούνται λόγω του σχολικού άγχους στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου.

Καθημερινά εκατοντάδες γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας τηλεφωνούν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων του Χαμόγελου του Παιδιού “116111“. Ο λόγος είναι για να ζητήσουν από τους ψυχολόγους του Χαμόγελου του Παιδιού συμβουλές και οδηγίες για το πώς μπορούν να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν το σχολικό άγχος.

Η ψυχολόγος, Νίκη Μοσχοβάκη είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ:

“Η περίοδος του Σεπτεμβρίου και αυτή των εξετάσεων είναι οι δύο περίοδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και τις περισσότερες κλήσεις για το σχολικό άγχος στην τηλεφωνική γραμμή 116111”.

Τι πρέπει να προσέξει ένας γονέας;

“Αρχικά πρέπει να δώσουμε στο παιδί χώρο, χρόνο και ασφάλεια να μας μιλήσει και να μας πει τι είναι αυτό που το αγχώνει. Εάν είναι μεμονωμένο γεγονός, όπως για παράδειγμα ένα τεστ που θα κληθεί να γράψει, μπορούμε να το καταλάβουμε και είναι απόλυτα λογικό να έχει άγχος.

Τι γίνεται όμως όταν το άγχος έχει διάρκεια κατά τη σχολική χρονιά;

Τότε θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί το παιδί να φοβάται να εκτεθεί μπροστά στους συμμαθητές του. Μπορεί να φοβάται για τη στάση τη δικιά μας απέναντι στις επιδόσεις του στο σχολείο. Μπορεί να είναι ζητήματα προσαρμογής στο σχολείο με τους νέους του συμμαθητές ή bullying.

Θα πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που το ενοχλεί”, συμβούλεψε η ειδικός.

Μεγαλύτερο άγχος, όσον αφορά το σχολείο, έχουν σίγουρα τα παιδιά της Α’ δημοτικού, καθώς αφήνουν το νηπιαγωγείο και περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου.

Από την άλλη, άγχος έχουν και τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου, αλλά και οι τελειόφοιτοι του Λυκείου. Αυτά στρεσάρονται και με την ιδέα των πανελληνίων εξετάσεων…

«Είναι πολύ συχνά τα περιστατικά όπου στο 116111 καλούν τα ίδια τα παιδιά.

Ιδιαίτερα οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που αγχώνονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις επιδόσεις τους στα σχολικά ή εξωσχολικά αθλήματα και για τις φιλίες τους.

Αυτά θα πάρουν τηλέφωνο για να μιλήσουν ανώνυμα σ’ εμάς, γιατί αισθάνονται πιο άνετα από το να μιλήσουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Κάποια παιδιά τα “ξεκλειδώνει” να μιλήσουν σε κάποιον άγνωστο» ανέφερε η κ. Μοσχοβάκη.

Η συμβουλευτική γραμμή “116111” δέχεται εκατοντάδες κλήσεις αναφορικά με το σχολικό άγχος. Λειτουργεί καθημερινά, επί 24ωρου βάσεως και είναι ανώνυμη.

 

Δίνει τη δυνατότητα σε γονείς αλλά κυρίως σε παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών να τηλεφωνήσουν δωρεάν από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και να μιλήσουν για οτιδήποτε τα απασχολεί.

Οι ψυχολόγοι είναι πάντα έτοιμοι να απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που τους θέτουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά. Η γραμμή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων βίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά.

Σωματική, σεξουαλική & ψυχολογική κακοποίηση, παραμέληση, bullying, παράνομη διακίνηση & εμπορία είναι μόνο κάποια από αυτά, καθώς και κάποια περιστατικά εξαφάνισης.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *