Fitness

Τι πρέπει να προσέχετε στην άθληση το καλοκαίρι

Συντάκτης  | 

άθληση καλοκαίρι

Η άθληση το καλοκαίρι αρέσει σε πάρα πολλούς! Κύριος λόγος βέβαια είναι ένα ωραίο σώμα για την παραλία αλλά και μια καλή φυσική κατάσταση.

 

Η άθληση το καλοκαίρι, όπως άλλωστε και τον χειμώνα, μας βοηθάει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Ειδικά το καλοκαίρι, εκτός από μια καλή σωματική και ψυχική υγεία, αποκτούμε και  όμορφο και δυνατό σώμα!

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προσπαθούμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Πλέον, στα πλαίσια της πανδημίας, είναι και οι πιο ασφαλείς. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα πάρκα της περιοχής σας, πισίνες ή απόμερα μονοπάτια πεζοπορίας, αν κατοικείτε σε επαρχιακή πόλη. Η ποδηλασία, είναι επίσης, μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Αυτές οι δραστηριότητες αποφέρουν πολλά οφέλη και ταυτόχρονα είναι ευχάριστες.

Δείτε παρακάτω πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε πιο σωστά μια καλοκαιρινή άθληση!

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το άλφα και το ωμέγα, ιδίως το καλοκαίρι. Είναι ένας τρόπος να αποφύγετε την θερμοπληξία. Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι η υπερθερμία του σώματος. Δηλαδή, η αύξηση της θερμοκρασίας που μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Είναι μια επείγουσα κλινική κατάσταση. Εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και μπορεί να μας προσβάλλει όλους, αλλά κυρίως ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ πριν ασκηθείτε στη ζέστη. Αυτά τα στοιχεία επιταχύνουν τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και αναψυκτικά χωρίς πολλή ζάχαρη.

Ταχύτητα και ένταση της άσκησης

Όταν ασκείστε σε θερμότητα και υγρασία πρέπει να προσαρμοστείτε στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Απλά «ακούστε» και αφουγκραστείτε τις ανάγκες του σώματός σας. Κάθε ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με διαφορετικό τρόπο. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αφυδατωμένοι, σταματήστε. Αναζητήστε ένα υπόστεγο ή σκιά από δέντρα για προσωρινή ξεκούραση. Στις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να προσέχουμε την θερμοκρασία του σώματός μας να μένει χαμηλή. Αυτό το πετυχαίνουμε με την σκιά, αλλά και με την κατανάλωση δροσερών υγρών.

Προστασία του δέρματος

Το αντηλιακό πρέπει να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος τις ώρες που θα βρίσκεστε έξω στον ήλιο. Πλέον οι ακτίνες του ηλίου είναι τόσο βλαβερές που επιβάλετε αντηλιακό. Επιλέξτε ένα αντηλιακό  τουλάχιστον με δείκτη προστασίας 30. Η καλύτερη επιλογή βέβαια είναι να ασκηθείτε το πρωί, αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Όταν οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι τόσο δυνατές. Εάν θέλετε όμως να ασκηθείτε μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ. (τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας), αναζητήστε σκιερά μέρη.

Ελαφριά και «αναπνεύσιμα» ρούχα

άθληση καλοκαίρι

Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα ενδείκνυνται για το καλοκαίρι. Το χρώμα από μόνο του, (λευκό μπλουζάκι) όμως, δεν παρέχει και τη μεγαλύτερη προστασία. Το ύφασμα παίζει καθοριστικό ρόλο. Το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα, οπότε δοκιμάστε να φοράτε συνθετικά υλικά και υφάσματα. Είναι ελαφριά και απομακρύνουν τον ιδρώτα δίχως να “ποτίζουν” τα ρούχα. Φορέστε, επίσης ένα καπέλο με γείσο και γυαλιά ηλίου, για να προστατεύσετε το κεφάλι και τα μάτια σας.

Κάντε την άσκηση οικογενειακή ή φιλική υπόθεση

άθληση καλοκαίρι

Για να γίνει η άθληση καλοκαίρι μια άσκηση ενδιαφέρουσα και να μην καταλήξει αγγαρεία, προτιμήστε να αθλείστε με την οικογένειά ή με φίλους. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για ομαδικές δραστηριότητες: παίξτε μπάσκετ ή βόλεϊ στο πάρκο, πηγαίνετε για πεζοπορία, πετάξτε χαρταετό, πηγαίνετε ποδηλατάδες για να εξερευνήσετε μια νέα περιοχή της πόλης.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!