Κήπος & Καλλιέργειες
Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο και τι εργασίες κάνουμε
Τον Φεβρουάριο φυτεύουμε ορισμένα λαχανικά και βότανα. Είναι όμως η ιδανικότερη περίοδος για να προετοιμάσουμε τον κήπο για την άνοιξη.
Τον Φεβρουάριο φυτεύουμε λουλούδια, λαχανικά και βότανα μετά τους παγετούς. Παράλληλα κλαδεύουμε θάμνους και οπορωφόρα ή άλλα δέντρα.
Η προετοιμασία του κήπου τον Φεβρουάριο
Τον Φεβρουάριο οι εργασίες στον κήπο προετοιμάζουν το έδαφος και τα φυτά για την άνοιξη που έρχεται. Μερικές από τις συνήθης εργασίες που μπορείς να κάνεις είναι:
Καθάρισμα και προετοιμασία εδάφους
- Καθάρισε τον κήπο από απομεινάρια φυτών και άλλα απορρίμματα.
- Προετοίμασε το έδαφος, σκάβοντας το με ένα σκαλιστήρι, μια τσάπα ή άλλο εργαλείο.
Φύτευση Σπόρων
- Αν ο καιρός είναι κατάλληλος, μπορείς να ξεκινήσεις να φυτεύεις βολβούς, σπόρους και ανθεκτικά λαχανικά.
- Μπορείς μέσα στο σπίτι να δημιουργήσεις ένα μικρό κήπο που την άνοιξη θα τον μεταφέρεις έξω. Φύτεψε σε γλαστράκια αρωματικά φυτά και σπόρους λουλουδιών.
Έλεγχος Φυτών
- Ελέγξτε τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες εντός και εκτός σπιτιού και βεβαιώσου ότι είναι υγιή.
- Αν έχεις οπορωφόρα δέντρα τώρα είναι η ώρα να τα κλαδέψεις. Παράλληλα πρέπει να ελέγξεις και την γενική υγεία τους.
Προετοιμασία για ανοιξιάτικες σπορές
- Σκέψου τα φυτά και τα λουλούδια που θέλεις να φυτέψεις την άνοιξη. Ετοίμασε τους χώρους και τις γλάστρες.
Προστασία από τον κρύο
- Τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο προστάτεψε τα φυτά που είναι ευαίσθητα στο κρύο. Ακόμη ο καιρός έχει έντονες μεταβολές και πρέπει να τα φροντίσεις καλύπτοντας ρίζα και φύλλωμα όπου χρειάζεται.
Λαχανικά, βότανα και λουλούδια που φυτεύουμε τον Φεβρουάριο
Τον Φεβρουάριο φυτεύουμε συγκεκριμένα λαχανικά, βότανα και λουλούδια, για να τα έχουμε έως το Πάσχα. Τα παρακάτω ενδέχεται να ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα κάθε περιοχής.
Αυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες (προστατευμένες) στο μπαλκόνι είναι:
Ποια λαχανικά φυτεύουμε
Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που φυτεύεται κυρίως το φθινόπωρο για συγκομιδή τον χειμώνα. Ωστόσο, φυτεύετε και τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το φυτό μπορεί να φυτευτεί απευθείας στο έδαφος ή σε βαθειά γλάστρα. Χρειάζεται αποστάσεις μεταξύ των φυτών για να αναπτυχθούν σωστά.
Καρότα: Τα καρότα είναι ανθεκτικά λαχανικά και μπορούν επίσης να φυτευτούν στα τέλη Φεβρουαρίου, από τις αρχές της άνοιξης και το φθινόπωρο. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες μιας περιοχής. Ο σπόρος μπορεί να φυτευτεί απευθείας στο έδαφος ή σε γλάστρες. Ξεκινάμε το φύτεμα όταν ο κίνδυνος παγετού έχει περάσει και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν. Φυτεύουμε περίπου σε θερμοκρασίες 10-24 βαθμών Κελσίου.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ανθεκτικό στο χειμώνα. Μπορεί να φυτευτεί από σπόρους στα τέλη Φεβρουαρίου. Όταν ο κίνδυνος παγετού έχει περάσει και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες κάνουν το σπανάκι να έχυ δύσκολη ανάπτυξη.
Κρεμμύδια: Μπορείς να φυτέψεις σπόρους κρεμμυδιών σε φυτώρια για να μεταφερθούν αργότερα. Φυτεύουμε στα τέλη Φεβρουαρίου ή από αρχές της άνοιξης. Όταν ο κίνδυνος παγετού έχει περάσει και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν. Το άνοιξη όμως είναι συνήθως η καλύτερη περίοδος για τη φύτευση κρεμμυδιών.
Μαρούλι: Επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες μαρουλιού και μπορείτε να τις φυτέψετε είτε σε γλάστρες είτε στον κήπο. Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που φυτεύεται και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορες περιόδους του χρόνου. Ανάλογα πάντα με το κλίμα και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Οι περιόδοι φύτευσης για το μαρούλι είναι πολλές. Μπορεί να φυτευτεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές της άνοιξης, όταν ο κίνδυνος παγετού έχει περάσει. Επίσης αρχές καλοκαιριού και φθινόπωρο.
Αρακάς: Οι σπόροι του αρακά μπορούν να φυτευτούν για να αρχίσουν να αναπτύσσονται τα φυτά. Το φυτό έπειτα φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Βεβαιώσου ότι έχεις ελέγξει τις κλιματολογικές συνθήκεις της περιοχής και ότι είναι κατάλληλες για τη φύτευση του κάθε λαχανικού. Επίσης, λάβε υπόψη σου τυχόν τοπικές συνήθειες και συμβουλές για τον κήπο σου.
Ποια βότανα φυτεύουμε τον Φεβρουάριο
Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι αρκετά… χειμερινός. Επομένως, η επιλογή των βοτάνων που μπορούν να φυτευτούν είναι περιορισμένη.
Ωστόσο, ορισμένα βότανα είναι ανθεκτικά και μπορούν να φυτευτούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μερικά από αυτά είναι:
Λεβάντα: Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό βότανο με ωραία μοβ αρωματικά άνθη. Φυτεύεται για καλλωπιστικό σκοπό και χρησιμοποιείται στη γαστρονομία ή για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.
Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο είναι ένα ανθεκτικό βότανο που εξελίσσετε σε θάμνο. Τα φύλα του έχουν έντονη γεύση και αρώματα. Χρησιμοποιείται για καλοπιστικούς λόγους και βέβαια στη μαγειρική.
Θυμάρι: Το θυμάρι είναι ένα βότανο με δυνατή γεύση και χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα.
Φασκόμηλο: Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες. Γίνεται ένας όμορφος θάμνος και χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική.
Επιπλέον μπορείτε να φυτέψετε Μαϊντανό, Σέλινο και Άνηθο.
Λαχανικά και βότανα σε γλάστρες στο μπαλκόνι
Όλα τα παραπάνω λαχανικά μπορείτε να τα φυτέψετε και στο μπαλκόνι σε γλάστρες. Δημιουργώντας έτσι έναν μικρό κήπο.
Είναι σημαντικό να επιλέγετε γλάστρες με καλή αποστράγγιση. Να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας χώμα κήπου. Να παρέχετε την απαραίτητη και επαρκή φροντίδα. Τα φυτά και ειδικά τα λαχανικά χρειάζονται επαρκή νερό και φως για την ανάπτυξη τους.
Ποια λουλούδια φυτεύουμε τον Φεβρουάριο
Τον Φεβρουάριο η φύτευση των λουλουδιών περιορίζεται λόγω ψύχους. Αλλά υπάρχουν αρκετά λουλούδια και φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε.
Είναι ο ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε πολύχρωμες καμπανούλες, πασιφλόρα (ρολογιά), στρελίτσια, σελόζιες και καμέλιες.
Φυτεύουμε γυμνόριζα φυτά από φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιές, αμπέλοψη, γλυσίνα και παιώνια.
Μικρά φυτά όπως κυκλάμινα, πανσέδες, πρίμουλα και καλέντουλα.
Καλλωπιστικά λουλούδια με σπόρο όπως γαρυφαλλιές, πετούνιες, κατιφέδες και διάφορα είδη μαργαρίτας.
Βολβούς για ανοιξιάτικη ανθοφορία όπως ντάλιες, λίλιουμ, βιολέτες και κρίνα.
Επιπλέον, κληματιτή, γιασεμί, ριγχόσπερμο και γλυσίνα.
* Πριν από τη φύτευση να ελέγχετε
Πριν από τη φύτευση όλων, ελέγξτε πάντα τις ανάγκες και τις συνθήκες καλλιέργειας κάθε είδους. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας πληροί τις ανάγκες τους!