Γενικά
Τι είναι η σαλμονέλα και ποια προϊόντα έχει ανακαλέσει ο Ε.Ο.Φ.;
Ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι η προσωρινή ανάκληση του Ε.Ο.Φ., που αφορά βρεφικά γάλατα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης, σε προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS στη Γαλλία.
Τι είναι η σαλμονέλα και με ποιους τρόπους μπορεί να μεταφερθεί στα τρόφιμα;
Η πρώτη αναφορά για αυτό το μικροοργανισμό γίνεται το 1880 από τους Koch και Ebert, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν την αιτία του κοιλιακού τύφου στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, το 1885, ο κτηνίατρος Daniel Elmer Salmon απομονώνει το παθογόνο μικρόβιο, το οποίο και ονομάστηκε Salmonella choleraesuis.
Η σαλμονέλα είναι ένα μικρόβιο η παρουσία του οποίου στον άνθρωπο εκδηλώνεται με έντονη εντεροκολίτιδα, που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, διάρροια, ναυτία, κοιλιακό πόνο, ακόμη και με εμετό. Οι επιπλοκές της είναι τόσο σοβαρές, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο, ιδιαίτερα όταν προσβάλλονται ομάδες υψηλού κινδύνου όπως βρέφη, ηλικιωμένοι ή έγκυες γυναίκες.
Η κυριότερη πηγή προέλευσης του μικροβίου είναι ο εντερικός σωλήνας των ζώων, στα οποία οι λοιμώξεις με σαλμονέλα είναι συχνά ασυμπτωματικές. Από τα κόπρανα των ζώων, η σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί μέσω των εντόμων και των τρωκτικών σχεδόν παντού. με αυτό τον τρόπο, μπορούν να προσβληθούν πολλά ζώα, όπως ζώα της φάρμας (π.χ. αγελάδες, χοίροι), πουλιά, ερπετά, βατράχια και σαλιγκάρια. Αυτά με τη σειρά τους μολύνουν το έδαφος και τα επιφανειακά νερά, που με τη σειρά τους μολύνουν άλλα ζώα, τις καλλιέργειες (φρούτα, λαχανικά, καρποί) κ.λπ. Υπάρχει δηλαδή ένας συνεχής κύκλος και αυτός ο κύκλος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, όταν λόγω του διεθνούς εμπορίου μολυσμένα ζώα και ζωοτροφές μεταφέρονται από τη μια γωνία του κόσμου στην άλλη, με αποτέλεσμα την εξάπλωση και μετάδοση του μικροβίου.
Τα ζώα μπορούν να μολυνθούν με σαλμονέλα από τις ζωοτροφές και από το περιβάλλον με αποτέλεσμα και τα προϊόντα τους (κρέας, αυγά, γάλα) να είναι και αυτά μολυσμένα. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν και αυτά να μολυνθούν από τα ζώα, το νερό και το έδαφος, με αποτέλεσμα το βακτήριο να έχει ανιχνευτεί σε ντομάτες, μαρούλια, καρπούζια, πεπόνια, φρέσκους χυμούς και νωπούς καρπούς.
Μετά τη μόλυνση του ανθρώπου τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 12 έως 72 ώρες και τα οποία συνήθως είναι διάρροια, πυρετός, ναυτία και εμετός.
Περιορίστε τον κίνδυνο σαλμονέλωσης με:
1. Αποφυγή κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών χωρίς πλύσιμο.
2. Προσοχή ώστε κατά την αποθήκευση ωμών τροφίμων στη συντήρηση, αυτά δεν πρέπει να μολύνουν άλλα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση.
3. Καλό ψήσιμο των ζωικής προέλευσης τροφίμων (και ιδίως των πουλερικών) – πρέπει να είναι καλά ψημένα και να μην είναι ροζ στο κέντρο τους.
4. Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών τόσο κατά την προετοιμασία του γεύματος, όσο και πριν καθίσουμε στο τραπέζι.
5. Άμεσο πλύσιμο των χεριών μας μετά την επαφή μας με τα διάφορα ζώα.
6. Αυστηρή τήρηση των οδηγιών ψησίματος που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε, σε σχέση με χρόνους και θερμοκρασία (ή watt αν πρόκειται για μικροκύματα).
Οι καταναλωτές-γονείς καλούνται, εφόσον έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν προληπτικά και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Ε.Ο.Φ.:
Mετά από σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλωσης από το στέλεχος Salmonella agona που συνδέονται με τα αντίστοιχα προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS στη Γαλλία, o Ε.Ο.Φ. ανακαλεί προσωρινά παρτίδες βρεφικών γαλάτων.
Αφορά σε παρτίδες βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και επισυνάπτεται σχετικός Πίνακας (για τον Πίνακα πρακαλούμε πατήστε εδώ).
Οι καταναλωτές-γονείς καλούνται, εφόσον έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν προληπτικά και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα.
Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους, έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση.
Editor: Μιχάλης Ρισσάκης – Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc. / mednutrition
Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!