Γεύσεις

Γευστικότατη τάρτα με μπρόκολο

Συντάκτης  | 

Γευστικότατη τάρτα, ένας διαφορετικός τρόπος για να φάνε όλοι το μπρόκολο στο σπίτι.

Τάρτα με μπρόκολο από τον Γιώργο Τσούλη.

ΥΛΙΚΑ

Για την τάρτα:

250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

100 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους

60 ml νερό

1 πρέζα αλάτι

2 κρόκους αυγού (ο ένας για το άλειμμα της ζύμης)

Για τη γέμιση:

400 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια

300 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4

150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης

100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

100 γρ. φέτα, τριμμένη

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

15 ml γάλα, πλήρες

3 αυγά, medium

1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά

¼ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την τάρτα

Για τη ζύμη: 1.Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, σε ένα μεγάλο μπολ. Φοράμε γάντια μιας χρήσης και αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

2.Έπειτα, προσθέτουμε το νερό και τον 1 κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
3.Μόλις περάσει η 1 ώρα, παίρνουμε δυο λαδόκολλες, τις αλευρώνουμε και αρχίζουμε ν’ ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε αυτές μ’ έναν πλάστη. Αν δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
4.Κατόπιν, αλευρωβουτυρώνουμε μια ταρτιέρα στρογγυλή διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω. Πατάμε καλά ώστε να κολλήσει η ζύμη στο σκεύος και τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου με ένα πιρούνι.
5.Ύστερα, απλώνουμε μεμβράνη πάνω από τη ζύμη και ρίχνουμε φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 30 λεπτά.
6.Μόλις είναι έτοιμη, αποσύρουμε την τάρτα από το φούρνο, την αλείφουμε με ένα πινέλο με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε εκ νέου στους 180°C, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε τη βάση στην άκρη.
7.Για τη γέμιση: Βάζουμε αρκετά αλατισμένο νερό σε μία μικρή κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο. Το βράζουμε για περίπου 10 λεπτά.Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αδειάζουμε μέσα σε ένα μπολ με νερό και πάγο.
8.Στη συνέχεια, σε ένα μπολ αδειάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, την παρμεζάνα, την γραβιέρα, τη φέτα, το δυόσμο, την πάπρικα, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
9.Τέλος, απλώνουμε το μπρόκολο και τα μανιτάρια πάνω από τη βάση της τάρτας, τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περιχύνουμε προσεκτικά με το παραπάνω μείγμα και την ψήνουμε στους 160°C στον αέρα για 1-1,5 ώρα, μέχρι να χρυσαφίσει.
10.Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!