Σαλάτες & Ορεκτικά

Ταμπουλέ: Αυθεντική συνταγή

Συντάκτης  | 

ταμπουλέ

Το ταμπουλέ είναι ένα δροσερό και αρωματικό πιάτο που σερβίρεται ως ορεκτικό ή σαλάτα. Είναι μια παραδοσιακή κρύα σαλάτα από τη Μέση Ανατολή.

 

Το ταμπουλέ προέρχεται κυρίως από το Λίβανο και τη Συρία, αλλά είναι διαδεδομένη σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι μια σαλάτα πολύ δροσερή, ελαφριά και γεμάτη αρώματα.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 1 μεγάλο αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού (ή κατά βούληση)
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύντε το πλιγούρι και βάλτε το σε ένα μπολ. Ρίξτε από πάνω ζεστό νερό, καλύψτε το μπολ και αφήστε το για περίπου 15-20 λεπτά. Μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και να μαλακώσει.
  2. Στραγγίστε το πλιγούρι καλά για να απομακρύνετε τυχόν περίσσιο νερό και μεταφέρετέ το σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
  3. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτες και αγγούρι.
  4. Ανακατέψτε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ρίξτε το μείγμα μέσα στη σαλάτα.
  5. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί.
  6. Αφήστε τη σαλάτα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο, για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να κρυώσει.
  7. Σερβίρετε το ταμπουλέ!

TIPS

Για να πετύχετε καλύτερη γεύση και εμφάνιση βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι φρέσκα.

Το ταμπουλέ πρέπει να έχει αρωματιστεί καλά με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο πριν το σερβίρετε.

 

 

Μερικοί τρόποι για να το σερβίρετε είναι:

Ως σαλάτα

Σερβίρετε σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας ή για να το παρουσιάσετε πιο κομψά, σε μικρά ατομικά μπολ.

Ως ορεκτικό

Σερβίρετε το ταμπουλέ μαζί με μικρές πίτες ή κομμάτια από αραβικό ψωμί. Οι καλεσμένοι σας μπορούν να τοποθετήσουν το ταμπουλέ πάνω στα κομμάτια πίτας και να τα φάνε σαν μικρά σνακ.

Ως συνοδευτικό

Τοποθετήστε μια ποσότητα ταμπουλέ δίπλα στο κυρίως πιάτο για να δώσετε δροσιά και φρεσκάδα στο γεύμα. Μπορεί ιδανικά να συνοδεύσει πιάτα όπως ψητό κοτόπουλο, αρνί ή ψάρι.

Σε μπουφέ

Σερβίρετε το ταμπουλέ σε μεγάλες πιατέλες ή μπολ που είναι εύκολα προσβάσιμα για όλους τους καλεσμένους. Τοποθετήστε μέσα μεγάλες κουτάλες για να μπορούν όλοι να σερβίρονται εύκολα.

Γαρνίρισμα

  • Προσθέστε επιπλέον ως γαρνιτούρα μερικά φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου για έξτρα χρώμα και άρωμα.
  • Βάλτε μερικές φέτες λεμόνι δίπλα ή επάνω από τη σαλάτα για να δώσετε τη δυνατότητα να προσθέσει όποιος θέλει επιπλέον χυμό λεμονιού, αν το επιθυμεί.
  • Τοποθετήστε επιπλέον επάνω ή δίπλα τραγανά λαχανικά όπως αγγούρια, καρότα και σέλερι.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!