Παιδί & Έφηβοι

Τα πιο συχνά διατροφικά προβλήματα (ηλικία 4-12 μηνών)! Μέρος Β’

Συντάκτης  | 

ΠαιδίΕκτός εάν το παιδί σας ανήκει στις ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει φάσεις που δε θα θέλει να φάει καθόλου, άλλες που θα θέλει να φάει οτιδήποτε εκτός από αυτό που βάλατε στο πιάτο του κι άλλες που θα θέλει πρώτα να σας… βγάλει το λάδι. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να… ξεκινήσετε από όταν είναι ακόμα πολύ μικρό να του διδάξεετε τη γεύση των υγιεινών τροφών και να το βοηθήσετε να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες που θα είναι δύσκολο να απορρίψει ακόμα και στην ηλικία των «όχι» και της άρνησης.

1 έως 2 ετών
Ένα παιδί που τρέχει, παίζει και κινείται διαρκώς χρειάζεται πολλή ενέργεια. Γι’ αυτό, εκτός από τα τρία κύρια γεύματα, θα πρέπει να τρώει συχνά μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλωστε το στομάχι του είναι ακόμα μικρό και δεν μπορεί να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής. Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε πως ό,τι τρώει είναι υγιεινό και θρεπτικό. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να του δίνετε μόνο φρούτα και λαχανικά. Μπορεί ακόμα να φάει και πίτσα αν τη φτιάξετε μόνη σας με φρέσκια σάλτσα ντομάτας χωρίς αλλαντικά. Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγει τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια. Καθώς μεγαλώνει, είναι πιθανό να γίνεται όλο και πιο «δύσκολο» σε ό,τι αφορά το φαγητό, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε υπομονετική. Δεν πρέπει να το υποχρεώνετε να φάει ούτε να επιτρέψετε να μετατραπεί το οικογενειακό τραπέζι σε πεδίο μάχης. Δική σας υποχρέωση είναι να εξασφαλίζετε για το παιδί υγιεινές τροφές κι εκείνο θα αποφασίσει την ποσότητα που θέλει να φάει. Εάν θεωρείτε ότι δεν έχει φάει αρκετά, μπορείτε να του πείτε ότι πιστεύετε ότι πρέπει να φάει λίγο ακόμα, αλλά χωρίς εκνευρισμό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα ζητήσει κάτι όταν πεινάσει.

Τα πιο πιθανά προβλήματα
1. Αρνείται να βάλει στο στόμα του οτιδήποτε είναι πράσινο. Δοκιμάστε να «καμουφλάρετε» τα λαχανικά μέσα στα αγαπημένα του πιάτα και θα τα φάει χωρίς να το καταλάβει! Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε λιωμένα ή ψιλοκομμένα λαχανικά μέσα στη σάλτσα για τα μακαρόνια, στον κιμά με τον οποίο θα φτιάξετε μπιφτέκια ή στη σούπα.
2. Δεν τρώει αρκετά φρούτα. Ο κανόνας των «πέντε μερίδων» φρούτων και λαχανικών την ημέρα ισχύει κατά κύριο λόγο για παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των πέντε ετών. Τα μικρότερα είναι δύσκολο να φάνε τόσα, αλλά δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να τα μάθετε να τα συμπεριλαμβάνουν καθημερινά στο διαιτολόγιό τους, έστω και σε μικρές ποσότητες. Άλλωστε, η ποσότητα μιας παιδικής μερίδας είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των ενηλίκων – υπολογίστε ότι είναι ίση περίπου με το μέγεθος της μπουνιάς τους.
3. Μερικές μέρες δεν τρώει σχεδόν τίποτα. Σε αυτή την ηλικία οι διακυμάνσεις της όρεξης είναι απολύτως φυσιολογικές και δε θα πρέπει να σας ανησυχούν – εφόσον βέβαια το παιδί αναπτύσσεται φυσιολογικά και έχει καλή διάθεση. Είναι προτιμότερο να εκτιμάτε την ποσότητα τροφής που λαμβάνει σε εβδομαδιαία και όχι σε ημερήσια βάση, γιατί είναι πολύ πιθανό να τρώει πολύ μια μέρα και καθόλου την επόμενη. Αφήστε το να φάει όταν πεινάσει. Εάν ωστόσο αμφιβάλλετε για το εάν τρέφεται σωστά, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας.

2 ετών και πάνω
Το παιδί σας λατρεύει να κάνει ό,τι και οι «μεγάλοι». Εκμεταλλευτείτε το και ζητήστε του να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και στο στρώσιμο του τραπεζιού. Αυτό θα του ανοίξει την όρεξη και θα το εξοικειώσει με τροφές που ενδεχομένως δεν προτιμούσε μέχρι τώρα. Αφήστε το, για παράδειγμα, να βάλει μια κουταλιά βούτυρο στον αρακά και είναι πιθανό να δεχτεί να δοκιμάσει το συγκεκριμένο λαχανικό, ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν το είχε ξαναβάλει στο στόμα του. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η ώρα των γευμάτων να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη για το παιδί, γι’ αυτό όποτε μπορείτε διοργανώστε ένα πικ-νικ στο πάρκο ή προσκαλέστε κάποιο φίλο του για φαγητό. Προσπαθήστε να το μάθετε να δοκιμάζει νέες γεύσεις ώστε μεγαλώνοντας η διατροφή του να είναι ισορροπημένη. Και μη γεμίζετε το πιάτο του όσο περισσότερο μπορείτε. Βάλτε του μια λογική ποσότητα και εάν το φάει όλο προσφέρετέ του λίγο ακόμα.

Τα πιο πιθανά προβλήματα
1. Αρνείται να δοκιμάσει καινούργιες τροφές. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι δε θα δεχτεί να φάει μπουκιά, εσείς συνεχίστε να του προσφέρετε ποικιλία γεύσεων όσο πιο συχνά μπορείτε. Οι συνήθειες των παιδιών αλλάζουν πολύ συχνά, γι’ αυτό ποτέ δεν ξέρετε πότε θα αρχίσει να τρώει με μανία σπανακόρυζο – αρκεί βέβαια να βρεθεί μπροστά του.
2. Δεν κάθεται στην καρέκλα για να φάει. Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα δίχρονο παιδί να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, όμως είναι πολύ σημαντικό να κάθεται στο τραπέζι για να φάει, τουλάχιστον τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας. Επιπλέον, φροντίστε κατά τη διάρκεια των γευμάτων η τηλεόραση να είναι κλειστή. Τέλος, όποτε μπορείτε, προσπαθήστε να τρώτε μαζί όλη η οικογένεια.
3. Έχει «εμμονή» με συγκεκριμένα φαγητά. Η συγκεκριμένη ιδιοτροπία είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Εάν δεν πρόκειται για κάποια ανθυγιεινή τροφή, μπορείτε να του επιτρέψετε να την τρώει πιο συχνά από άλλες. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην κρίνετε τις προτιμήσεις με τα δικά σας κριτήρια. Εάν το παιδί θέλει να βάλει μουστάρδα στα μακαρόνια του, αφήστε το να το κάνει. Το ότι εσάς σας φαίνεται άνοστο, δεν είναι λόγος να μην αρέσει σε εκείνο.

Θρεπτικά σνακ εύκολα και γρήγορα
• Ξερά και φρέσκα φρούτα
• Γιαούρτι με μέλι
• Ψωμί με μέλι ή άπαχο τυρί
• Σπιτικό κέικ ή μπισκότα

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια!
– Πριν ετοιμάσετε και σερβίρετε το φαγητό του παιδιού πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας.
– Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πολύ προσεκτικά. Εάν τα φρούτα δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας, είναι προτιμότερο να τα ξεφλουδίζετε.
– Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Επίσης, μην κόβετε τα λαχανικά σε επιφάνεια όπου έχει προηγουμένως ακουμπήσει ωμό κρέας.
– Το φαγητό του πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι πολύ καυτό. Για καλό και για κακό, δοκιμάστε το πριν το σερβίρετε.
– Αποφύγετε να ζεσταίνετε τα γεύματά του σε φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να ζεσταθούν ανομοιόμορφα και να καίνε σε κάποια σημεία.

Πηγή: imommy.gr

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *