Κρέας

Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα

Συντάκτης  | 

Ποιος δεν αγαπά τα Σμυρνέϊκα σουτζουκάκια; Είναι από τις πλέον αγαπημένες γεύσεις και μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους.

Σχεδόν κάθε νοικοκυρά και κάθε οικογένεια, έχει το μυστικό της για το πως να δίνει στα σμυρνέϊκα σουτζουκάκια μια δική της ξεχωριστή γεύση.

Αυτό το φαγητό είναι μια παλιά, παραδοσιακή συνταγή της Σμύρνης και μπορούμε να την  απολαύσουμε όλο το χρόνο!

Τι τα ξεχωρίζει όμως από οποιαδήποτε αντίστοιχη συνταγή…;

Μα τα μπαχαρικά φυσικά!

Αν τα σουτζουκάκια δεν περιέχουν κύμινο και λίγη κανέλα (όπως επίσης  καλό ξύδι και λίγο κόκκινο κρασί), δεν είναι σουτζουκάκια Σμυρνέϊα!

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

700γρ κιμά (ανάμεικτο)

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί,  βουτηγμένες  σε λίγο κρασί κατά προτίμηση κόκκινο

2 αυγά

1 φλυτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουτ. σούπας ξύδι

1 κουτ. γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Λίγη κανέλα για το πλάσιμο και για τη σάλτσα

Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Για τη σάλτσα

4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή 1 βαζάκι κον καρνέ)

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

3-4 κόκκους μπαχάρι

λάδι, αλάτι(κατά βούληση)

λίγο κύμινο(1/2 κουτ. γλυκού)

λίγο κόκκινο κρασάκι και σκόρδο κατά βούληση!!!

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά του. Αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τον κιμά, αφήνουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια μας σε κρασί ή ξύδι και τα τηγανίζουμε.

Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα!

Πριν ολοκληρώσουμε το τηγάνισμα από τα σουτζουκάκια μας, έχουμε βάλει σε ένα ταψί στον φούρνο για να βράσει, την σάλτσα.

* Την ντομάτα, το κρεμμύδι, λίγο από το λάδι που τα τηγανίσαμε, λίγο κόκκινο κρασάκι, λίγο κύμινο, το σκόρδο, την κανέλα, αλατοπίπερο, την ζάχαρη και το μπαχάρι.

Τα σουτζουκάκια τα βάζουμε στο ταψί της σάλτσας που ήδη είναι καυτή και έτσι δεν σκάνε και δεν απλώνουν.

Φροντίζουμε  κάθε τόσο να ανοίγουμε το φούρνο και να τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μέχρι να δέσουν. Έτσι γίνονται ζουμερά.

Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα εάν θέλετε.

Κάποια μυστικά

– Όχι κρεμμύδι στον κιμά!

– Η σάλτσα πρέπει να δέσει!

Tip

Τα Σμυρνέϊκα σουτζουκάκια σερβίρονται συνήθως με ρύζι, αλλά και με τηγανιτές πατάτες,  χυλοπίτες  ή πουρέ.

 

Καλή επιτυχία!

Μια συνταγή που μας παραχώρησε το Constantinoupoli Team

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!