Ιατρική

Στεγνωτήρια νυχιών UV: Σε τι βαθμό προκαλούν καρκίνο του δέρματος και βλάβη του DNA

Συντάκτης  | 

Για τα στεγνωτήρια νυχιών UV οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος της  ακτινοβολίας τους είναι μέτριος, ενώ άλλοι πως οδηγήσει σε βλάβη του DNA. Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Μια πρόσφατη μελέτη συσχετίζει τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών UV και τη χρήση τους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Εάν θεωρείτε πως η μόνη βλαβερή ακτινοβολία UV είναι αυτή των ακτίνων του ηλίου κάνετε λάθος. Υπάρχουν και πολλές συσκευές ομορφιάς που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο σώμα και το δέρμα μας. Δείτε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με μελέτες για τα στεγνωτήρια βερνικιών νυχιών.

Οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τα στεγνωτήρια νυχιών UV. Ενώ οργανώσεις όπως το The Skin Cancer Foundation επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία αυτών των συσκευών είναι μέτριος -ακόμη και κατά τη χρήση των πιο έντονων- πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε αυτές τις συσκευές μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κυτταρικό θάνατο και βλάβη του DNA.

Σε έρευνα στο περιοδικό Nature Communications, μια ομάδα δερματολόγων προέβη σε ευρήματα που επιβεβαιώνουν τους πιθανούς κινδύνους αυτών των εργαλείων. Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Τα στεγνωτήρια νυχιών με υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσε ότι το υπεριώδες (UV) φως που εκπέμπεται από τις λάμπες που χρησιμοποιούνται κατά το μανικιούρ μπορεί να βλάψει την υγεία του δέρματος.

 

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η τακτική χρήση αυτών των εργαλείων οδηγεί σε σημαντική βλάβη του DNA των δερματικών κυττάρων, καθώς και σε κυτταρική φθορά και μεταλλάξεις που οδηγούν στη συνέχεια στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

 

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, πραγματοποιήθηκε δοκιμή με ανθρώπινα κύτταρα και κύτταρα ποντικιών, τα οποία εκτέθηκαν σε υπεριώδες φως σε συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, παρατηρήθηκε κυτταρικός θάνατος μεταξύ 20% και 30%.

Επίσης, μετά από τρεις διαδοχικές εκθέσεις των 20 λεπτών, παρατηρήθηκε κυτταρικός θάνατος 65% έως 70%. Τα εναπομείναντα κύτταρα παρουσίασαν βλάβη στο DNA και μιτοχονδριακή φθορά, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Σε δελτίο τύπου, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι:

Το ηλιακό φως εκπέμπει υπεριώδεις ακτίνες Α 315 έως 400 νανομέτρων που διεισδύουν βαθιά στο δέρμα. Ένα σολάριουμ χρησιμοποιεί 280 έως 400 νανόμετρα. Από την άλλη, τα στεγνωτήρια νυχιών UV έχουν φάσμα 340 έως 395 νανομέτρων.

Αλλά ενώ οι βλαβερές συνέπειες του σολάριουμ έχουν αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες, λίγες έχουν μελετήσει πώς τα στεγνωτήρια νυχιών UV επηρεάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε μοριακό επίπεδο.

Πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί ότι η παρατεταμένη έκθεση σε λάμπες UV που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματος.

Οι περιορισμοί της μελέτης

Αν και η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που επικεντρώνονται ειδικά στις επιπτώσεις των λαμπτήρων UV που χρησιμοποιούνται στο μανικιούρ, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Ο πιο αξιοσημείωτος -αναμφίβολα- είναι ότι είναι διαφορετικό να δοκιμάζεις σε ανθρώπινα κύτταρα από ό,τι σε ζωντανούς ανθρώπους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη μια μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη, με έμφαση στα ανθρώπινα κύτταρα, προτού δηλώσουν με βεβαιότητα ότι οι εν λόγω λάμπες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά -εκτός από προηγούμενα στοιχεία- είναι αρκετά για να λαμβάνονται περισσότερα προληπτικά μέτρα κατά τη χρήση αυτού του τύπου συσκευών.

Αμφιλεγόμενα αποτελέσματα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι προηγούμενες μελέτες σχετικά με αυτά τα εργαλεία έδωσαν αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη  στο British Journal of Dermatology, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκινώματος πλακωδών κυττάρων (SCC) από τη χρήση των λαμπτήρων UV είναι χαμηλός.

Μάλιστα, είναι πιθανό να μηδενίσετε τους κινδύνους αυτούς μέσω της χρήσης γαντιών χωρίς δάχτυλα όταν εκθέτετε τα χέρια σας σε αυτά. Άλλα μέτρα όπως η εφαρμογή αντηλιακού είναι επίσης αποτελεσματικά για την προστασία του δέρματος από την έκθεση αυτή.

Εν τω μεταξύ, έρευνα στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μετά από εκτεταμένη βιβλιογραφική έρευνα, το μανικιούρ με τη χρήση αυτών των συσκευών έχει μικρό ή καθόλου καρκινογόνο κίνδυνο.

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους από τα στεγνωτήρια νυχιών UV

Οι μεσο- και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης στεγνωτήρων UV εξακολουθούν να μελετώνται. Προς το παρόν, όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η τακτική χρήση τους συνδέεται με την ανάπτυξη πρόωρης ρυτίδωσης των χεριών, κηλίδων γήρανσης και πιθανώς καρκίνου του δέρματος.

Και ενώ ο κίνδυνος είναι χαμηλός όταν ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης, θα πρέπει να λαμβάνετε άλλα μέτρα για να προστατεύσετε το δέρμα από τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι εκπομπές UV.

Δείτε ορισμένες συστάσεις προφύλαξης:

  • Πλένετε καλά τα χέρια σας. Αφαιρέστε τυχόν ίχνη καλλυντικών ή αρωμάτων που ήρθαν σε επαφή με τα χέρια (εκτός από τα αντηλιακά). Ο λόγος; Ορισμένες χημικές ενώσεις σε αυτά τα προϊόντα είναι φωτοευαισθητοποιητικές και καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Φορέστε αντηλιακό. Περίπου 20 λεπτά πριν εκθέσετε τα χέρια σας σε στεγνωτήρια υπεριώδους ακτινοβολίας, είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (30 SPF ή υψηλότερο). Ιδανικά, θα πρέπει να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Εάν κάνετε και πεντικιούρ, θα πρέπει να βάλετε και στα πόδια.
  • Φορέστε προστατευτικά γάντια. Αυτή τη στιγμή, πολλά ινστιτούτα χρησιμοποιούν προστατευτικά γάντια που εκθέτουν μόνο τα νύχια. Η λειτουργία τους είναι να απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες UV για να μειώνουν την επίδρασή τους στο δέρμα.
  • Καθορίστε αν καταναλώνετε φωτοευαισθητοποιητικά προϊόντα. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής έχουν φωτοευαισθητοποιητικές παρενέργειες. Τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα, τα οιστρογόνα, τα προϊόντα αγκινάρας, το βαλσαμόχορτο και τα σύκα είναι μερικά παραδείγματα.
  • Να τηρείτε τους χρόνους χρήσης που προτείνονται στη συσκευή. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι λάμπες συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης. Όσο μικρότερη είναι η έκθεση, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Για κανέναν λόγο δεν πρέπει να τις χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 10 λεπτά ανά χέρι.
  • Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις. Τα στεγνωτήρια νυχιών είναι απαραίτητα για να σκληρύνει το βερνίκι τζελ. Εάν το δέρμα είναι ευαίσθητο ή έχει άλλους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη χρήση τους. Τα κανονικά μανικιούρ που στεγνώνουν στον αέρα ή με ανεμιστήρα χωρίς υπεριώδεις ακτινοβολίες εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

 

Πριν εκθέσετε τα χέρια σε λάμπες UV για το στέγνωμα του βερνικιού νυχιών, καλό είναι να εφαρμόσετε αντηλιακό. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τι πρέπει να θυμάστε γενικά σχετικά με τα στεγνωτήρια νυχιών UV και τον καρκίνο του δέρματος

Η ανησυχία σχετικά με την τακτική χρήση των στεγνωτηρίων UV έχει αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις τους. Ωστόσο, πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των κυττάρων. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του DNA και συνεπώς σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει επαρκής λόγος για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων. Από την άποψη αυτή, η χρήση απορροφητικών γαντιών για την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι καθοριστικής σημασίας. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος και την επιλογή μικρών χρόνων έκθεσης.

Με πληροφορίες από το meygeia.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!