Γλυκά & Παγωτά

Σπιτικά Ντόνατς (donuts): Αφράτα και λαχταριστά (+video)

Συντάκτης  | 
σπιτικά ντόνατς donuts

© Giannos Valianos

Σήμερα σας έχω μια υπερσυνταγάρα για σπιτικά ντόνατς (donuts). Αυτά τα donuts είναι ότι πιο λαχταριστό και αφράτο έχετε γευτεί!

Αυτά τα αφράτα και λαχταριστά σπιτικά ντόνατς (donuts), μπορείς να τα φτιάξεις όπως λαχταράς. Μπορείς να τα γεμίσεις όπως θέλεις, να τα επικαλύψεις, να τα κάνεις γλυκά ή αλμύρα και να γίνει… χαμός!!!

Υλικά

Ζύμη

100 γρ. Βούτυρο
600 γρ. Σκληρό αλεύρι
320 γρ. Γάλα
3 Αυγά (μεσαία)
50 γρ. Ζάχαρη
1 φακ. Ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. Υγρή βανίλια
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Επικάλυψη

Γλάσο

Άχνη ζάχαρη και λίγο νερό ή γάλα.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε την άχνη (ανάλογα με την ποσότητα των Donuts που θέλουμε να περιχύσουμε) και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο σε σταγόνες το νερό ή το γάλα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε.

Σοκολάτα

Λιώνουμε κουβερτούρα, 300 γρ. περίπου για όλα.

Εκτέλεση

1) Έχουμε ζεστάνει το γάλα στο μάτι μέχρι να πάρει μια βράση.
2) Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια, την ζάχαρη και το αλάτι. Περιχύνουμε με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε για να λιώσει καλά το βούτυρο και η ζάχαρη.

* Ιδανικά, αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία και να μην καεί η μαγιά.

 

3) Τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, μαζί με την βανίλια, και τα χτυπάμε ώστε να αρχίσει να κρυώνει.
4) Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε.
5) Μόλις έχει κρυώσει το υγρό μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
6) Αφού έχει ανακατευτεί το μείγμα, ρίχνουμε το αλεύρι σε δύο δόσεις. Έπειτα, ρίχνουμε την πρώτη δόση και ανακατεύουμε πάρα πολύ δυνατά έως ώσπου γίνει σαν χυλός. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό αλεύρι και το ανακατεύουμε ξανά.

* Σε αυτό το σημείο και πριν ξεκινήσουμε το τελικό και βασικό χτύπημα. Για να ζυμώσουμε τα Donuts, αλλάζουμε το εργαλείο του μίξερ και χρησιμοποιούμε ton γάντζο που είναι για ζύμωμα.

7) Χτυπάμε για 6-7 λεπτά περίπου σε δυνατή ταχύτητα εάν έχουμε επιτραπέζιο μίξερ. Διαφορετικά, εάν έχουμε μίξερ χειρός το χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά με τα γαντζάκια.
8) Κλείνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα με την βοήθεια μιας σπάτουλας σε ένα λαδωμένο ή  βουτυρωμένο βαθύ μπολ. Καλύπτουμε πάαααρα πολύ καλά με μεμβράνη για να μην μπαίνει αέρας μέσα. Τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει η μεμβράνη.

Προσοχή

Σε περίπτωση που σκεφτείτε να βάλετε την ζύμη να φουσκώσουν στον φούρνο για πιο γρήγορα. Δεν πρέπει να έχετε τον φούρνο συνεχώς ανοιχτό. Τι κάνουμε…

Πριν βάλουμε μέσα την ζύμη μας, ανοίγουμε τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 5-10 λεπτά, απλά μέχρι να ζεσταθεί. Μόλις δούμε ότι είναι ζεστός, τότε τον κλείνουμε. Παίρνουμε μια λαμαρίνα κρύα (που δεν ήταν μέσα στον φούρνο όταν τον ζεσταίναμε) και τοποθετούμε επάνω το μπολ με την ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη μέσα στον φούρνο μέχρι να δούμε πως έχει φουσκώσει.

 

9) Για να φτιάξουμε τα σπιτικά ντόνατς (donuts) παίρνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας αλλά και στο ταψί με την λαδόκολλα. Μόλις έχει φουσκώσει το ζυμάρι, αφαιρούμε την διάφανη μεμβράνη και ρίχνουμε -με προσοχή- το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο. Το ξεφουσκώνουμε με απαλές κίνησες, ζυμώνοντας ελαφρά.
10) Αλευρώνουμε λίγο τον πλάστη και ανοίγουμε ένα σχετικά χοντρό φύλο πάχους 1 εκ. περίπου. Αυτού του είδους τις ζύμες, καλό είναι να μην τις ανοίγουμε παραπάνω από 2 φορές.
11) Κόβουμε τα Donuts και τα βάζουμε στο ταψί. Τα καλύπτουμε απαλά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό χώρο μέχρι να φουσκώσουν αρκετά.
12) Όταν φουσκώσουν αρκετά, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι μας και ανάβουμε το μάτι. Θέλουμε το λάδι –ιδανικά- να φτάσει τους 190ο βαθμούς, τότε αρχίζουμε να τηγανίζουμε.

Επειδή δεν έχετε όλοι θερμόμετρο, μπορείτε να βάλετε το μάτι εξ’ αρχής στην πιο δυνατή σκάλα ώστε να πάρει γρήγορα θερμοκρασία. Έπειτα ρίξτε μέσα στο λάδι ένα μικρό μπαλάκι ζύμης για να “τσεκάρετε” εάν βράζει κατευθείαν. Μόλις γίνει αυτό, κατεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Για να μην σας καούν και μείνουν άψητα στο κέντρο.

Ξεκινάτε να βάζετε ένα ένα τα Donuts μέσα στο λάδι με πολύ προσοχή. Ιδανικά, δεν πρέπει να τα πιάσουμε με τα χέρια, γιατί θα μείνουν δαχτυλιές στη ζύμη μας. Οπότε, τα παίρνουμε για να τα ρίξουμε στο λάδι με μια κουτάλα τρυπητή και μια σπάτουλα.

Τα τηγανίζουμε κάποια δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις δούμε ότι παίρνει χρώμα η μια πλευρά, τα γυρνάμε από την άλλη.
* Όταν τα βγάζουμε από το λάδι, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.

13) Μόλις τελειώσουμε το τηγάνισμα μπορούμε να τα επικαλύψουμε με ότι θέλουμε. Μπορούμε επίσης και να τα γεμίσουμε με ότι θέλουμε (πραλίνα, μαρμελάδα, κλπ).

Εάν θέλετε να τα πασπαλίσετε εξωτερικά με ζάχαρη, πρέπει να τα ρίξετε κατευθείαν σε ένα μπολ με ζάχαρη. Μόλις βγουν από το τηγάνι, τα στραγγίζετε λίγο και όσο είναι ζεστά τα βάζετε στη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!