Διατροφή
Σνακ με φιστίκια Αιγίνης για ενέργεια και κορεσμό
Τα φιστίκια Αιγίνης μας παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας αλλά όχι μόνο αυτό. Οι υγιεινές και θρεπτικές διατροφικές επιλογές, η ελεγχόμενη πρόσληψη ενέργειας και η σωματική δραστηριότητα αποτελούν τον πυρήνα των πολιτικών δημόσιας υγείας.
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία συγκαταλέγονται παγκοσμίως μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων δημόσιας υγείας.
Από την Ευσταθία Παπαδά
Τα ενδιάμεσα snacks μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Οι συστάσεις για την ένταξη υγιεινών snacks στη διατροφή είναι απαραίτητες. Οι ξηροί καρποί (π.χ. φιστίκια Αιγίνης) αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής κι έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ένα πλήθος οφελών για την υγεία. Συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ενέργεια δε συμβάλλουν στην πρόσληψη βάρους. Φαίνεται να συσχετίζονται αντίστροφα με την παχυσαρκία και την πρόσληψη βάρους. Πολλά είδη ξηρών καρπών έχουν αξιολογηθεί σχετικά με την επίδρασή τους στον κορεσμό και την ενεργειακή πρόσληψη. Ωστόσο τα φιστίκια τύπου Αιγίνης δεν είχαν αξιολογηθεί ακόμα.
Για το λόγο αυτό πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης φιστικιών ως ένα απογευματινό σνακ στον κορεσμό. Την αυτοδηλούμενη πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Το σωματικό βάρος και τη σύσταση του σώματος.
Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;
Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη πιλοτική μελέτη με δύο παράλληλες ομάδες των 30 υγιών γυναικών σε ένα ελεύθερο περιβάλλον. Για τέσσερις εβδομάδες, οι ομάδες έλαβαν την οδηγίες να καταναλώσουν είτε 56g φιστικιών είτε 56g μπισκότων με το ίδιο ενεργειακό και πρωτεϊνικό περιεχόμενο ως απογευματινό σνακ. Αξιολογήθηκαν η βραδινή ενεργειακή προσλήψη. Οι μεταβολές στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, η ημερήσια πρόσληψη ενέργειας κι επιλεγμένων θρεπτικών συστατικών. Οι οπτικές αναλογικές κλίμακες χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογήσουν την πείνα, τον κορεσμό και την επιθυμία για φαγητό.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Το αίσθημα του κορεσμού δε διέφερε μεταξύ των ομάδων. Κάτι το οποίο εκτιμήθηκε με τη βραδινή ενεργειακή πρόσληψη ή με τις οπτικές αναλογικές κλίμακες. Η κατανάλωση φιστικιών ή μπισκότων δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος. Ωστόσο, η πρόσληψη μελαμίνης, βιταμίνης Β6, χαλκού και καλίου ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα που κατανάλωνε φιστίκια.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Η κατανάλωση φιστικιών ή μπισκότων ως απογευματινό σνακ δε φαίνεται να επιδρά σημαντικά στο σωματικό βάρος και το αίσθημα κορεσμού. Ωστόσο, η επιλογή των φιστικιών ως ενδιάμεσο σνακ βελτιώνει την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών καθιστώντας τα μία πιο υγιεινή επιλογή.