Γενικά

“Σφίγγει” κι άλλο το lockdown από την Παρασκευή

Συντάκτης  | 

lockdown

Πιο αυστηρό το lockdown από την Παρασκευή, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και παράταση των μέτρων για τον Δεκέμβρη.

Ο κλοιός έσφιξε κι άλλο για την Ελλάδα, με ένα αυστηρότερο lockdown να τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή λόγω της επιθετικής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα «σκληρότερο» lockdown με περιορισμό στις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00 σε όλη την επικράτεια.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι νέοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή.

Ποιες οι εξαιρέσεις του lockdown

Επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση. Δεν επιτρέπεται η ατομική άσκηση μετά τις 21:00.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως για λόγους υγείας οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου μήνυμα με τον κωδικό 6.

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αυστηροποιείται το καθεστώς τηλεργασίας.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση των ελέγχων.

Συνεχίζεται το delivery και το take away

Κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21:00 – 05:00, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι αλλάζει στην άσκηση

Αυστηρoποίηση του πλαισίου και για το θέμα της ατομικής άσκησης σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, η ατομική άσκηση σε ολόκληρη τη χώρα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 21:00.

Διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Προκειμένου να μετακινηθεί ο πολίτης για άσκηση σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να αποστείλει SMS στο 13033, χρησιμοποιώντας τον αριθμό 6.

Σε περίπτωση που η έξοδος για άσκηση δεν αφορά μόνο ένα άτομο, αλλά με τη συνοδεία άλλου ατόμου, θα πρέπει να τηρείται η αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Στο «τραπέζι» περαιτέρω μέτρα

Κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων είναι ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Την Τετάρτη σημειώθηκαν νέα αρνητικά ρεκόρ με 43 θανάτους (909 συνολικά) και 297 διασωληνωμένους, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 65 έτη.

Επίσης, ανακοινώθηκαν 2.752 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 635 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 777 στην Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης τρομάζει, καθώς η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, θα κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία.

Πηγή πληροφοριών: CNN.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!