Γλυκά & Παγωτά
Ρυζόγαλο με φράουλες: Ένα φραουλορυζόγαλο που θα λατρέψεις
Το ρυζόγαλο με φράουλες είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και χορταστικό γλύκισμα που τρώγεται ζεστό ή κρύο.
Το ρυζόγαλο με φράουλες είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου και λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα. Τι θα λέγατε όμως να το δοκιμάσετε;
Από Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το γλύκισμα; Είτε είναι στις προτιμήσεις κάποιου είτε όχι, δεν μπορείς να το απαρνηθείς. Είναι από τα πιο αγαπητά και διαχρονικά παραδοσιακά σπιτικά γλυκίσματα που πάντα φέρνει μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια.
Κεφάλαιο ρυζόγαλο!
Το ρυζόγαλο έχει μακρά ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι δημοφιλές σε πολλές κουζίνες του κόσμου, αλλά η ακριβής προέλευση του δεν είναι σαφής. Υπάρχουν ωστόσο θεωρίες και παραδόσεις που συνδέουν την εμφάνισή του με την Κίνα και την Ινδία.
Το ρύζι και το γάλα ήταν πολύ σημαντικά συστατικά στις διατροφικές συνήθειες της αρχαίας Κίνας και Ινδίας. Στην Ινδία, το “kheer” ή “payasam,” φτιαχνόταν και φτιάχνεται έως σήμερα με ρύζι Μπασμάτι ή Jasmin, γάλα και ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη. Αυτό θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα παραδείγματα του ρυζόγαλου.
Με την πάροδο των αιώνων και την αποικιοκρατία αυτό το ρυζόγαλο διαδόθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.
Ανάλογα με κάθε περιοχή, υπήρξαν μικρές διαφοροποιήσεις στη συνταγή, καθώς οι παραλλαγές αντικατοπτρίζουν τις τοπικές γεύσεις και συνήθειες.
Σήμερα, στην Ινδία έχουν το Phirni ή Firni, που φτιάχνεται με ρύζι Μπασμάτι, αρωματίζεται με ροδόνερο και γαρνίρεται με ξυρούς καρπούς. Στη Νότια Ασία και την Βόρεια Αφρική έχουν έως σήμερα μια γλυκιά πουτίγκα που ονομάζεται Kheer.
Στην Ισπανία έχουν το Arroz con leche, που πολλές φορές περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και κανέλα. Ενώ στην Τουρκία σερβίρουν το πολύ γνωστό Sütlaç, που ψήνεται στο φούρνο, περιέχει αυγό και τρώγεται κρύο.
Σε ορισμένες Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία το “rice pudding” σερβίρεται ως Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα.
Εδώ όμως, εμείς θα σας παρουσιάσουμε μια τροποποιημένη εκδοχή του κλασσικού ρυζόγαλου. Στην οποία έχουμε προσθέσει πουρέ από φράουλες και δεν φαντάζεστε πόσο πολύ του ταιριάζει!
Όπως το κλασικό ρυζόγαλο, έτσι και το ρυζόγαλο με φράουλες, τρώγεται ζεστό ή κρύο και μπορούμε να το απολαύσουμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από το πρωί μέχρι το βράδυ!
Υλικά
- 100 γρ ρύζι γλασσέ
- 800 ml γάλα
- 7 κ.τ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.τ.γ. αλάτι
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
- 5 φράουλες (πολτοποιημένες)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 250 ml γάλα, τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ανακατευτούν όλα καλά.
Σε ένα μούλτι πολτοποιούμε πολύ καλά τις φράουλες (αν δεν έχετε μούλτι μπορείτε να τις πολτοποιήσετε και με πιρούνι).
Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το ρύζι, αφού το έχουμε ξεπλύνει πρώτα καλά.
Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλύψει το διπλάσιο ύψος του ρυζιού. Υπολογίστε σε 1 φλιτζάνι ρύζι 2 ½ φλιτζάνια νερό.
Μόλις πάρει βράση το νερό προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να είναι μαλακό, τουλάχιστον ένα τέταρτο (15 λεπτά). Εάν δείτε πως κολλάει προσθέστε ακόμη λίγο νερό.
Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι (καλό είναι να το δοκιμάσουμε για να είμαστε βέβαιοι), το σουρώνουμε σε σήτα.
Προσοχή!
Δεν ξεπλένουμε το ρύζι, απλά το στραγγίζουμε.
Εάν δεν έχετε σουρωτήρι μπορείτε να το στραγγίσετε τοποθετώντας στην κατσαρόλα το καπάκι της. Αφήστε μια πολύ μικρή χαραμάδα για να φύγει το νερό και γείρετε προσεκτικά την κατσαρόλα στον νιπτήρα για να στραγγίσετε το ρύζι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάλι στο μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 550 ml γάλα και τον πολτό από τις φράουλες. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να πάρει το μείγμα βράση.
Μόλις αρχίζει το γάλα να βγάζει ατμούς προσθέτουμε ανακατεύοντας το μείγμα με το άνθος αραβοσίτου.
Όταν αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε διαρκώς με έναν αυγοδάρτη ή με μια ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά.
Προσοχή!
Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε γιατί θα αρπάξει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας.
Όταν περάσουν τα 2 λεπτά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από το καυτό μάτι της κουζίνας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
Το φραουλορυζόγαλο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
TIP
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να σερβίρετε το ρυζόγαλο με φράουλες και κρύο.
Όταν τελειώσετε το τελικό ανακάτεμα, ρίξτε το γλύκισμα σε ατομικά μπολάκια.
Σκεπάστε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Έπειτα, τα κλείνετε καλά με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
Τοποθετήστε τα μπολάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να κρυώσουν καλά.
Το κρύο, δροσερό φραουλορυζόγαλο είναι έτοιμο για να το απολαύσετε!