Ταξίδια & Τουρισμός

Ρώμη: Ταξιδεύοντας στην αιώνια πόλη… [1](+ τρισδιάστατη περιήγηση μνημείων)

Συντάκτης  | 

Ο μύθος και η ιστορία είναι αλληλένδετα στη Ρώμη και κάθε επισκέπτης πραγματικά την λατρεύει! Ένα από τα πιο σύνηθες και γνωστά σλόγκαν σχετικά με την πόλη είναι «When you are in Rome, then do as the Romans do»!

Η Ρώμη είναι μια πρωτεύουσα διχασμένη ανάμεσα στο παρόν, το πρόσφατο παρελθόν και τα τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας που αντικατοπτρίζονται σε παντού.

Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη».

Είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας με πληθυσμό περίπου 3.700.000  κατοίκους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατατάσσεται τέταρτη σε πληθυσμό μετά το Λονδίνο, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη.

Μέσα στα όρια της Ρώμης βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα. Οι ντόπιοι κάτι ξέρουν και συνηθίζουν να λένε πως «για να νιώσετε τη Ρώμη δε φτάνει ούτε μια ζωή».

Δεν αρκεί ποτέ μόνο μία φορά να την επισκεφτείς και εάν πας μια φορά θα συνεχίσει να σε έλκει σαν μαγνήτης.

Αν θέλετε πραγματικά να ανακαλύψετε τη Ρώμη και τα αξιοθέατά της, θα πρέπει να περπατήσετε πολύ… Για αρχή όμως κάντε μέσα από αυτό το άρθρο μια… εντυπωσιακή «mini» περιήγηση, σε κάποια από τα ομορφότερα σημεία της πόλης!

Κολοσσαίο

Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο (Colosseum) βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Forum Romanum). Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Αρχικά γνωστό ως το Αμφιθέατρο του Φλαβιανού, το Κολοσσαίο ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής. Μπορεί η θεόρατη δομή του να έχει περιέλθει σε ερείπια στις μέρες μας αλλά ακόμη παραμένει ένα επιβλητικό και όμορφο θέαμα.

Ο Αυτοκράτορας Βεσπασιανός, ιδρυτής της δυναστείας Φλαβιανών, άρχισε την κατασκευή του Κολοσσαίου το 72 μ.Χ. Το έργο  ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βεσπασιανού.

Το Κολοσσαίο έμεινε στην ιστορία ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή, στην εποχή της παρακμής της. Το μέρος διεξαγωγής των θεαμάτων του είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να πραγματοποιούνται μέσα σε αυτό μονομαχίες, θηριομαχίες, ακόμη και ναυμαχίες, τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Μέσα στο Κολοσσαίο γίνονταν επίσης στην συνέχεια και μαρτύρια χριστιανών.

Μετά από σεισμούς και λεηλασίες κατά την διάρκεια των αιώνων, σήμερα είναι ένα ερειπωμένο κτήριο. Ωστόσο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της σύγχρονης Ρώμης.

Ο Πάπας το επισκέπτεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, εις μνήμην τον χριστιανών μαρτύρων.

Δείτε την τρισδιάστατη περιήγηση!

Φοντάνα ντι Τρέβι

Η Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) είναι το πιο διάσημο και αναμφισβήτητα το πιο όμορφο συντριβάνι της Ρώμης!

Είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι της Ρώμης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 19,8 μέτρων. Το όνομα “Φοντάνα ντι Τρέβι” σημαίνει “κρήνη στους τρεις δρόμους” (tre vie), στην κυριολεξία σημαίνει “κρήνη του τριδρόμου”.

Η κεντρική φιγούρα του σιντριβανιού είναι ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας. Η αναπαράσταση έχει τον Ποσειδώνα στα ηνία ενός άρματος σε σχήμα κελύφους, να έλκεται από δύο ιππόκαμπους.

Κάθε ιππόκαμπος καθοδηγείται από ένα Τρίτωνα. Ένα από τα άλογα είναι ήρεμο και υπάκουο, και το άλλο ανήσυχο. Οι συμπεριφορές τους συμβολίζουν τις διακυμάνσεις στις διαθέσεις της θάλασσας.

Από την αριστερή πλευρά του Ποσειδώνα είναι ένα άγαλμα που εκπροσωπεί την αφθονία, και στα δεξιά ένα άγαλμα που αντιπροσωπεύει την υγιεινή.

Πάνω από τα γλυπτά βρίσκονται τα ανάγλυφα, με ένα εξ αυτών να απεικονίζει τον Αγρίππα, το στρατηγό που έχτισε το υδραγωγείο. Το νερό στο κάτω μέρος του σιντριβανιού αντιπροσωπεύει τη θάλασσα.

Ο θρύλος λέει ότι θα επιστρέψετε στη Ρώμη εάν πετάξετε μέσα ένα κέρμα στο νερό. Θα πρέπει να το πετάξετε πάνω από τον ώμο σας με την πλάτη σας προς το νερό.

Δείτε την τρισδιάστατη περιήγηση! 


Πάνθεον

Πάνθεον - Ρώμη

Χτισμένο εδώ και πάνω από 1800 χρόνια, το υπέροχο Πάνθεον (Pantheon) στέκεται ακόμα ως υπενθύμιση της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Με τους χοντρούς τοίχους του και τις μεγάλες μαρμάρινες κολόνες του, το Πάνθεον εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Αυτό που θα σας αφήσει όμως άφωνους είναι ο ψηλός τρούλος του, που έχει ύψος 43 μέτρα.

Το Πάνθεον περιέχει τώρα τους τάφους του διάσημου καλλιτέχνη Ραφαήλ και αρκετών Ιταλών Βασιλέων. Οι στήλες του υποστηρίζουν το αέτωμα όπου υπάρχει μια επιγραφή που αποδίδει το Πάνθεον στον Μάρκο Αγρίππα παρόλο που χτίστηκε από τον Αδριανό.

Το Πάνθεον βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία της Ροτόντας (Piazza della Rotonda), μιας ορθογώνιας πλατείας με κεντρικό συντριβάνι και έναν οβελίσκο.

Δείτε την τρισδιάστατη περιήγηση! 

Editor: Κωνσταντίνα Κολοκούρη

Με πληροφορίες από το taxidologio.gr 

Ρώμη! Ταξιδεύοντας στην αιώνια πόλη… (τρισδιάστατη περιήγηση) – ΜΕΡΟΣ 2ο

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *