Γονείς & Οικογένεια

Πως μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά στο σπίτι

Συντάκτης  | 

Πόσο μπορούμε άραγε να απασχολήσουμε τα παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Η πανδημία του Covid-19 καλπάζει και η αναστολή των σχολικών βαθμίδων κάνει τα περισσότερα παιδιά να «βαριούνται» το σπίτι, κυρίως τα μικρότερα. Έτσι, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μία μεγάλη πρόκληση, την απασχόληση τους.

Πως μπορούμε λοιπόν να απασχολήσουμε τα παιδιά όταν βρίσκετε πάρα πολλές και συνεχόμενες μέρες μέσα στο σπίτι;

Από την Αναστασία Μπουλούτσου / Παιδαγωγό Προσχολικής Αγωγής

Έπειτα από έρευνες των τελευταίων μηνών αποδείχθηκε τελικά ότι, τα παιδιά μπορεί να είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουμε. Έτσι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες. Οι παππούδες όμως ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε λόγο ηλικίας είτε λόγο  διαφόρων προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχουν. Γι΄ αυτό οι γονείς, αναγκάζονται να μην τους αφήνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Έτσι, λόγω αυτής της κατάστασης και βέβαια της αναστολής των σχολίων, των φροντιστηρίων, των παιδικών σταθμών και των παιδότοπων, πολλοί γονείς αγανακτούν. Το διάστημα γίνετε αρκετά δύσκολο και πιεστικό για αυτούς.

Πολύ πιο δύσκολο όμως είναι για τα παιδιά. Καθώς δεν τους είναι εύκολο να κατανοήσουν εξολοκλήρου την κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας της πανδημίας. Κυρίως τα μικρότερα παιδιά, εκείνα που βρίσκονται στη παιδική ηλικία. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει να είστε πολύ υπομονετικοί μαζί τους.

Όμως, όταν μένει στο σπίτι όλη η οικογένεια προσπαθήστε να περάσετε όσο πιο όμορφα και δημιουργικά γίνεται το χρόνο σας. Πρέπει άλλωστε, όσο μπορείτε, είναι και μια καλή ευκαιρία να συνδεθείτε ακόμη περισσότερο με τα παιδιά σας.

Εάν έχετε εξαντλήσει όλες τις ιδέες σας, σας προτείνω παρακάτω μερικές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Θα σας βοηθήσουν να ασχοληθείτε στο σπίτι όλοι μαζί.

1. Επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ

Μαζευτείτε όλη η οικογένεια και ξεκινήστε να παίζετε το αγαπημένο σας επιτραπέζιο παιχνίδι ή παζλ. Τέτοιου είδους δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά στο να βελτιώσουν την μνήμη τους και να ενισχύσουν την υπομονή τους. Κλασσικοί και οικονομικοί τρόποι να περάσετε τα απογεύματά σας μένοντας σπίτι με τους αγαπημένους σας!

2. Its show time

Τι  πιο διασκεδαστικό από το παιχνίδι της μεταμφίεσης. Ένα παιχνίδι που λατρεύουν όλα τα παιδιά.  Δώστε τους την ευκαιρία να παίξετε αυτό το παιχνίδι στο σπίτι και δείτε τις αντιδράσεις τους. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους «προμηθεύσετε» με διάφορα ρούχα και αξεσουάρ, για να δημιουργήσουν τον χαρακτήρα που θέλουν. Μην ξεχνάτε να τραβήξετε φωτογραφίες ή/και βίντεο, για να θυμάστε αυτές τις δύσκολες μέρες, αυτές τις όμορφες στιγμές!

3. Ώρα για ταινία

Επιλέξτε μια ταινία και απολαύστε την παρέα! Καθίστε αναπαυτικά στο καναπέ σας, πάρτε αγκαλιά τα παιδιά και παρακολουθήστε παρέα την αγαπημένη τους παιδική ταινία. Μη ξεχάσετε το ποπ κορν!

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, τα παιδιά μπορεί να σας κάνουν διάφορες ερωτήσεις, πρέπει να απαντήσετε. Εσείς με τη σειρά σας, μπορείτε να επισημαίνετε κάποιες σκηνές με νόημα. Όταν τελειώσει, ρωτήστε τι τους άρεσε, τι όχι και γιατί. Έτσι μπορείτε να έχετε μια πολύ ωραία και εποικοδομητική συζήτηση που θα αρέσει και σε αυτά!

Αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, πρωτότυπα gadgets και έξυπνα δώρα για άντρες, γυναίκες και παιδιά. Στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. 

4. Γυμναστείτε παρέα

Σίγουρο είναι πως τα περισσότερα παιδιά θα πραγματοποιούσαν και κάποια αθλητική δραστηριότητα. Τώρα όμως δεδομένων των συνθηκών δεν είναι εφικτή. Μπορείτε να κάνετε εσείς ασκήσεις γυμναστικής μαζί τους. Μαζευτείτε όλη η οικογένεια και μέσω διαφόρων βίντεο που θα βρείτε στο Youtube κάντε stretching ή οτιδήποτε σας αρέσει. Επιπλέον μπορείτε να πάτε και για τρέξιμο ή περπάτημα για αρκετή ώρα (άλλωστε ο κωδικός 6 είναι σε όλους πλέον γνωστός). Με αυτό τον τρόπο θα χαλαρώσετε, θα γυμναστείτε μα πάνω απ’ όλα θα ανεβεί η ψυχολογία σας!

5. Κάθε βίντεο και μια ιστορία

Πόσο καιρό έχετε να δείτε βίντεο από τα παλιά; Tώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα δείτε παρέα με τα παιδιά σας. «Ξεθάψτε» τα παλιά σας βίντεο, εκείνα από τα παιδικά και νεανικά σας χρόνια. Θα δουν τους παππούδες πολύ πιο νέους, τη μαμά και τον μπαμπά παιδιά, έφηβους και νέους και πολύ ευχάριστες, αστείες ή περίεργες στιγμές. Δείξτε τους βιντεάκια από όταν ήταν εκείνα μωρά και αναφέρετε γεγονότα και στιγμές που σας έμειναν αξέχαστες. Διηγηθείτε τους ιστορίες σας από το παρελθόν, είναι ευκαιρία να τα ξαναθυμηθείτε και εσείς…

Να είστε βέβαιοι πως τα παιδιά θα νιώσουν πολύ όμορφα, αυτός είναι ένας τρόπος να σας γνωρίσουν καλύτερα και να δεθείτε ακόμη περισσότερο!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!