Τρικαλινή Παράδοση
 

Παιδί

Πώς μπορούν τα παιδιά να περάσουν ποιοτικό χρόνο σε μια οθόνη;

Συντάκτης  | 

Από μικρή ηλικία βλέπουμε τα παιδιά να ασχολούνται με το tablet, το κινητό και την τηλεόραση. Πώς μπορεί όμως ο χρόνος αυτός να γίνει ποιοτικός και παραγωγικός για ένα παιδί;

Ο γονιός μπορεί να αφήσει το παιδί να ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και παραγωγική. Το να παίζει ένα παιδί παιχνίδια στο tablet ή στο κινητό ή να παρακολουθεί κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, δε σημαίνει ότι θα επηρεάσει και την ανάπτυξή του. Πολλοί όμως είναι οι γονείς που αναρωτιούνται ποια είναι η συνιστώμενη ώρα που τα παιδιά μπορούν να περάσουν το χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη.

Ποιοτικός και παραγωγικός χρόνος

Όπως οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά μπορούν να περάσουν παραγωγικά και ποιοτικά το χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη χωρίς όμως να κάνουν κατάχρηση αυτού. Εκείνο που χρειάζεται είναι η σωστή διαχείριση των συσκευών και του διαδικτύου. Και δεν αναφέρομαι στη χρήση τους για να μην τα καταστρέψουμε. Αλλά στον τρόπο επεξεργασίας τους ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη τους. Έτσι ο χρόνος μπορεί να γίνει παραγωγικός και συνάμα ποιοτικός. Παρέχοντας στα παιδιά χρήσιμες συμβουλές για να μην πέσουν στην παγίδα της κατάχρησης μπορούμε να τα βοηθήσουμε και να αποκτήσουν ερεθίσματα έρχοντας σε επαφή με νέα πράγματα.

 Πόση ώρα μπορώ να αφήσω το παιδί μου να παίζει με το κινητό ή να βλέπει τηλεόραση;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του. Στα βρέφη, 12-24 μηνών, ο συνιστώμενος  χρόνος για να βλέπει τηλεόραση είναι από μία μέχρι μιάμιση ώρα την ημέρα. Αυτή ώρα προτείνεται κυρίως για προγράμματα κατάλληλα για τη συγκεκριμένη ηλικία. Το καλύτερο θα ήταν να περνάτε το χρόνο αυτόν μαζί με το παιδί σας. Γενικότερα μπορείτε να αφήνετε το παιδί σας να παρακολουθεί τηλεόραση από την ηλικία των 2 ετών και πάνω. Αλλά και πάλι, αυτό που συνιστάται είναι, τα παιδιά αυτής της ηλικίας και κάτω να μην στέκονται μπροστά από μια οθόνη παρακολουθώντας κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούν με το περιβάλλον γύρω του, να γνωρίσουν τα αντικείμενα και να αλληλεπιδρούν με αυτά.

Δραστηριότητες χωρίς την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Για να προφυλάξτε το παιδί σας από μια οθόνη το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του δώσετε νέα ερεθίσματα. Δοκιμάστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του, διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια, κάνοντας κατασκευές έτσι ώστε να μην αναζητά μια οθόνη είτε είναι του κινητού, είτε του tablet είτε της τηλεόρασης. Περάστε ποιοτικό και παραγωγικό χρόνο κάνοντας ακόμη και δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Κάντε έναν περίπατο στη γειτονιά σας, επισκεφθείτε ζωολογικά πάρκα ή ακόμη παροτρύνετε το να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα που να του αρέσει.