Γεύσεις

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα για σάλτσα ή μαρμελάδα

Συντάκτης  | 

Αποστειρώνουμε τα βάζα. Προς το τέλος της άνοιξης και του καλοκαιριού βάζουμε μπρος τις σπιτικές μας σάλτσες ή και μαρμελάδες, ώστε να έχουμε τις προμήθειές μας για το Χειμώνα. Όλα αυτά τα χειροποίητα καλούδια θα τα φυλάξουμε, φυσικά, μέσα σε γυάλινα βάζα ή μπουκάλια. Βασικός κανόνας για να διατηρηθούν οι σάλτσες και οι μαρμελάδες αναλλοίωτες είναι τα βάζα να έχουν πρώτα αποστειρωθεί. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πετύχουμε την αποστείρωση βάζων και το αεροστεγές κλείσιμο.

Πώς αποστειρώνουμε βάζα; Δείτε μια εύκολη μέθοδο αποστείρωσης.

Από την Ελευθερία Μπογιόγλου / makelife https://makelife.gr

ΠΩΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΖΑ

Η μέθοδος αποστείρωσης που προτιμώ είναι στον φούρνο της κουζίνας, γιατί έτσι μπορώ να αποστειρώσω τα βάζα ταυτόχρονα αλλά και περισσότερα . Άλλοι τρόποι είναι με βράσιμο στην κατσαρόλα ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Για να ξεκινήσουμε θα χρειαστούμε:

♦ καθαρή πετσέτα κουζίνας (οπωσδήποτε βαμβακερή)

♦ λαμαρίνα φούρνου

♦ γάντια μιας χρήσεως

♦ λαβίδα

♦ βραστήρα

Βήμα πρώτο

Αποστηρώνουμε τα βάζα  σαπουνίζοντάς τα, τα οποία σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε. Τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Γενικά η συμβουλή μου είναι τα βάζα να χρησιμοποιηθούν αμέσως αφού έχουν αποστειρωθεί κι όχι να τα αποστειρώσουμε π.χ. σήμερα και να τα χρησιμοποιήσουμε μετά από κάποιες μέρες.

Βήμα δεύτερο

Έχουμε στο μεταξύ ανάψει το φούρνο της κουζίνας στους 120° C (με αέρα), για να αρχίσει να προθερμαίνεται. Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Τοποθετούμε τα βαζάκια με το στόμιο να ακουμπά στην πετσέτα, δηλαδή ανάποδα. Τα αφήνουμε μέσα για 10 λεπτά. Όταν βγουν δεν θα πρέπει να έχει μείνει ούτε μία σταγόνα νερού! Διαφορετικά τα αφήνουμε λίγο ακόμη. Βεβαιωνόμαστε ότι στον ίδιο χρόνο θα είναι έτοιμη και η σπιτική σάλτσα ντομάτας.

– Προσοχή: δεν τοποθετούμε μέσα στο φούρνο τα καπάκια, γιατί θα στραβώσουν.

Βήμα τρίτο

Τα καπάκια τα αποστειρώνουμε ξεχωριστά κι όχι μέσα στο φούρνο, για να μην αλλοιωθεί το σχήμα τους. Συγκεκριμένα τα βάζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε πάνω τους καυτό νερό από το βραστήρα. Τα αφήνουμε έτσι στο καυτό νερό για λίγα λεπτά και είναι έτοιμα. Μέσα στο καυτό νερό ρίχνουμε και τη λαβίδα κουζίνας που θα τη χρειαστούμε παρακάτω και πρέπει να είναι εξίσου αποστειρωμένη.

– Δεν γεμίζουμε ένα ζεστό βάζο με κρύο περιεχόμενο ή ένα κρύο βάζο με ζεστό περιεχόμενο! Το βάζο θα σπάσει αλλά και δεν θα κλείσει αεροστεγώς.

 Βήμα τέταρτο

Αποστηρώνουμε τα βάζα φορώντας τα γάντια μιας χρήσεως και με την αποστειρωμένη λαβίδα κουζίνας βγάζουμε τα βάζα από το φούρνο και τα καπάκια από το καυτό νερό. Γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με ζεστή σάλτσα (ή μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού)! Γεμίζουμε μέχρι επάνω, κλείνουμε σφιχτά με τα καπάκια και τα ακουμπάμε σε μια επιφάνεια αναποδογυρισμένα (το καπάκι προς τα κάτω). Αφήνουμε εκεί αρκετές ώρες, έως ότου κρυώσουν καλά και κατόπιν αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό σημείο, π.χ. σε ένα ντουλάπι. Μετά όμως το άνοιγμα ενός βάζου κι εφόσον δεν καταναλώσαμε όλο το περιεχόμενο, φυλάμε στο ψυγείο.

Πηγή: makelife

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *