Γεύσεις
Ψητή γαλοπούλα με σάλτσα γκέιβι
Η πιο μαλακή και ζουμερή ψητή γαλοπούλα που έχετε δοκιμάσει συνοδευόμενη από σάλτσα gravy.
Από τον σεφ Γιώργο Τσούλη
#tsoulotip: Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.
ΥΛΙΚΑ
1 γαλοπούλα 4 κιλών
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, κομμένο στα 8
6 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
4 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
2 στικ σέλερι, κομμένα σε κάθετες φέτες
1 κ. γ. φασκόμηλο, τριμμένο
1 σκ. σκόρδο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 lt ζωμό λαχανικών
Για τη γέμιση:
½ μήλο, κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε κάθετες φέτες
1 στικ κανέλας
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στον πάγκο εργασίας, πασπαλίζουμε την κοιλιά της με αρκετό αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε μέσα το μήλο, το κρεμμύδι και το στικ κανέλας.
2.Κατόπιν, δένουμε με σπάγκο μαγειρικής τα πόδια της, τη λαδώνουμε καλά και την αλατοπιπερώνουμε και στο εξωτερικό της μέρος.
3.Έπειτα, αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί του φούρνου τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, το καλύπτουμε με μία σχάρα και τοποθετούμε πάνω της τη γαλοπούλα.
4.Αμέσως μετά, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 2 ώρες και 30 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά το ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη γαλοπούλα να πάρει χρώμα.
5.Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε τη γαλοπούλα από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη.
6.Εκτέλεση για τη σάλτσα: Παράλληλα, αδειάζουμε το περιεχόμενο του ταψιού σε ένα πολυκοπτικό (ή σε δόσεις στο multi), τα πολτοποιούμε, τα περνάμε από μία σίτα ή ένα σουρωτήρι και τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.