Παιδί & Έφηβοι

Πρώτη δημοτικού και πρώτη μέρα στο σχολείο

Συντάκτης  | 

πρώτη δημοτικού παιδιά που γελάνε αγοράκι και κοριτσάκι με πολύχρωμες τσάντες στο δρόμο για το σχολείο

Έφτασε η ώρα για την πρώτη δημοτικού και την πρώτη μέρα στο σχολείο για το παιδί σας; Μην τρελαίνεστε, κάθε αρχή και… εύκολη! Τι πρέπει να προσέξετε και που  να εστιάσετε!

Εάν είσαστε κι εσείς από τους γονείς που το παιδί τους θα πάει στην πρώτη δημοτικού και ετοιμάζετε για την πρώτη μέρα στο σχολείο αφήστε στην άκρη κάθε άγχος! Μια νέα αρχή για το παιδί δεν είναι αναγκαστικά δύσκολη, ας πηγαίνει και για πρώτη φορά σχολείο!

Εάν είστε από αυτούς που δεν περιμένατε με ανυπομονησία την πρώτη ημέρα του σχολείου, ούτε εσείς ούτε το παιδί σας, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Οι λόγοι είναι πολλοί και θα τους δείτε παρακάτω!

Επιπλέον, θα δείτε και τρόπους να εμψυχώσετε καλύτερα το παιδί σας και βασικά πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσετε. Τελικά, όσον αφορά το σχολείο, μάλλον… κάθε αρχή και εύκολη!

3 λόγοι για να ενθουσιαστείτε

Ο ενθουσιασμός που θα δείξει το παιδί σας για αυτό το νέο ξεκίνημα -το σχολείο- ξεκινάει από εσάς. Οι λόγοι που πρέπει να του δείξετε πως χαίρεστε και ενθουσιάζεστε  δεν είναι λίγοι.

1. Γνώσεις

Το πιο σημαντικό φυσικά είναι όλα αυτά τα νέα πράγματα που θα μάθει, καθώς και οι προοπτικές που θα ξεκινήσουν να ανοίγονται μπροστά του. Αρχίστε να οραματίζεστε με βάση τις ικανότητες και τα ταλέντα του τα διάφορα επαγγέλματα για το μέλλον του. Εκτός αυτού πρέπει να ενθουσιαστείτε, καθώς σταδιακά θα το δείτε να αρχίζει να διαβάζει τα πάντα γύρω του και να μετράει. Αυτό δεν είναι και λίγο!

2. Φιλίες

Σχεδόν εξίσου σημαντικές με τις γνώσεις που θα αποκτήσει είναι και οι νέες φιλίες. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακόμα επαφή με άτομα από το σχολείο μας; Το παιδί σας θα κάνει τώρα τους πρώτους πραγματικούς του φίλους. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα διαλέξει μόνο του και κάποιοι από αυτούς θα τους κρατήσει για όλη του τη ζωή!

3. Εμπειρίες

Τέλος, όλα τα παραπάνω θα πλαισιωθούν και από νέες, πιο συναρπαστικές, γι’ αυτό, εμπειρίες. Από τις σχολικές γιορτές μαζί με τα “μεγαλύτερα παιδιά”, τα πάρτι, τα ομαδικά παιχνίδια και τις ημερήσιες εκδρομές. Το παιδί σας θα αποκτήσει μια νέα, πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και απαιτητική καθημερινότητα.

Διώξτε το άγχος

Μπορεί ο ενθουσιασμός να ξεκινά από τους γονείς, αλλά το ίδιο γίνεται και με το άγχος. Ξεχάστε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες σας. Το να πάει το παιδί σας στην πρώτη τάξη είναι μια αυτονόητη εξέλιξη, καθώς “επιτέλους μεγάλωσε”!

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του δείξετε τη χαρά και την περηφάνια σας. Όχι το άγχος και τις ανησυχίες σας. Κάποια κλάματα είναι αναμενόμενα, κυρίως λόγω του φόβου προς το νέο περιβάλλον και του πιο μακροχρόνιου αποχωρισμού από το σπίτι.

Το πρώτο σοκ θα περάσει αμέσως, όταν η δασκάλα ή ο δάσκαλος θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα για να αισθανθούν τα παιδιά πιο άνετα και οικεία. Σε λίγες μέρες κάθε φόβος θα αποτελεί ανάμνηση.

Η συντροφιά είναι πάντα σημαντική.

Εάν έχει “γνωστές φάτσες” γύρω του το παιδί θα ηρεμήσει, καθώς θα μπορέσει να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα το εξοικειώσουν με το νέο του περιβάλλον.

Μάθετε από πριν αν κάποια γνωστά παιδάκια θα είναι στην ίδια τάξη και κανονίστε με τη δασκάλα να καθίσει με κάποιο από αυτά. Μπορείτε και να συνεννοηθείτε με τους άλλους γονείς ώστε να κάνετε μαζί τη διαδρομή μέχρι το σχολείο.

Το παν είναι η θετική σας στάση.

Θα υπάρξει στην πορεία καιρός για να πάρετε το σχολείο περισσότερο στα σοβαρά. Για την αρχή δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας. Εάν έχετε εσείς ανυπομονησία για αυτή την καινούρια του αρχή θα την μεταδώσετε και στο παιδί σας. Άλλωστε, όλοι δε θα θέλαμε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα;

Επίσης, δεν πρέπει να σας εκπλήξει το ότι το παιδί σας σταδιακά θα αρχίσει να έχει πια τη δική του κοινωνική ζωή. Θα έχει τις δικές του προτιμήσεις, συμπάθειες και αντιπάθειες. Έως τώρα το μικρό σας ήταν γλυκό και χαριτωμένο, όμως σταδιακά θα διαπιστώσετε πως η συναναστροφή μαζί του θα αρχίσει να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και γεμάτη εκπλήξεις!

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει.

Επισκεφθείτε το σχολείο μαζί με το παιδί σας.

Είτε πρόκειται για το κτίριο που χρόνια τώρα περνούσατε από μπροστά, είτε για ένα νέο μέρος πιο μακριά, επισκεφτείτε το και κάντε στο παιδί μια μίνι ξενάγηση. Εστιάστε στην αυλή, στις αίθουσες και ότι οπτικά ωραίο δείτε. Έτσι, δεν θα τρομάξει όταν θα πάτε να το αφήσετε και να φύγετε.

Κάνετε έναν κατάλογο ρούχων.

Πριν από τον πανικό των τελευταίων ημερών, δείτε με λίγο πιο καθαρό μυαλό τι έχει ήδη. Ελέγξτε τι του χωράει ακόμα και τι καινούριο χρειάζεται να προμηθευτείτε. Με τα σχολικά μην ασχοληθείτε καθόλου πριν την έναρξη, κάντε το αφού σας ζητηθούν και δείτε τις απαιτήσεις του δασκάλου ή δασκάλας.

Οργανωθείτε!

Μπείτε στο παιδικό δωμάτιο και καθαρίστε και τακτοποιήστε τα ράφια και τα συρτάρια. Αφήστε ένα συγκεκριμένο χώρο για να βάλετε τα νέα βιβλία και τα τετράδια.  Προμηθευτείτε τα πρώτα βασικά και απαραίτητα… όπως τσάντα, κασετίνα, κουτί για κολατσιό, 2 τετράδια, μολύβι, γομολάστιχα, ξύστρα και ξυλομπογιές.

Υιοθετήστε το σχολικό ωράριο.

Παρόλο που έξω ακόμα έχει φως μέχρι αργά, αρχίστε να γευματίζετε και να βάζετε το παιδί σας για ύπνο πιο νωρίς, ώστε να είναι ξεκούραστο και να συνηθίσει να ξυπνάει νωρίς το πρωί.

Εστιάστε στην πρωινή ρουτίνα.

Ξεκινήστε να του δείχνετε πώς πρέπει να ντύνεται, να τρώει, να πλένει τα δόντια του, να ελέγχει την τσάντα του κ.λ.π. Όλα αυτά μέσα όμως σε κάποιο προκαθορισμένο χρόνο.

Θέστε κανόνες διαβάσματος.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι εκτός από το σχολείο θα έχει πλέον να κάνει και λίγη δουλειά στο σπίτι. Συζητήστε μαζί του ποια ώρα της ημέρας θέλει να κάνει τα μαθήματά του και ποιο μέρος του σπιτιού του αρέσει περισσότερο και είναι πιο κατάλληλο για να την κάνει.

Γνωρίστε προσωπικά τη δασκάλα ή το δάσκαλο.

Πηγαίνετε μια βόλτα από το γραφείο των δασκάλων μαζί με το παιδί και μιλήστε για οτιδήποτε μπορεί να σας απασχολεί.

Διαλέξτε τα ρούχα για την επόμενη μέρα.

Κάθε βράδυ καθίστε μαζί με το παιδί και επιλέξτε το κατάλληλο σύνολο που θα φορέσει την επόμενη μέρα. Βγάλτε το από την ντουλάπα και τοποθετήστε το σε εύκαιρο μέρος, έτσι θα περιορίσετε το πρωινό άγχος.

Ετοιμάστε την τσάντα.

Μην ξεχάσετε να γράψετε κάπου στην τσάντα του παιδιού το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του σπιτιού σας.

Τις πρώτες μέρες μέχρι να εξικειωθεί κάντε του και από μια μικρή έκπληξη! Βάλτε μέσα στην τσάντα του κάτι που ξέρετε ότι θα ευχαριστηθεί πολύ όταν το βρει. Όπως ένα “απαγορευμένο” σνακ που του αρέσει πολύ ή κάτι με συναισθηματική αξία. Για παράδειγμα ένα λούτρινο ζωάκι ή μια οικογενειακή φωτογραφία.

Κάντε του ένα δώρο.

Δείξτε του πόσο περήφανοι είσαστε που μεγάλωσε και αρχίζει σχολείο, με ένα καινούριο βιβλίο ή ένα δικό του ξυπνητήρι!

Τις πρώτες μέρες

Κανονίστε να πάτε λίγο πιο αργά στη δουλειά, ώστε να μείνετε παραπάνω ώρα στην είσοδο του σχολείου μαζί με το παιδί σας ή να μπορείτε να το αποχαιρετήσετε με την ησυχία σας όταν παίρνει το σχολικό.

Θυσιάστε επιπλέον δέκα λεπτά από τον πρωινό σας ύπνο και φτιάξτε του ένα εντυπωσιακό, χαρούμενο και θρεπτικό πρωινό. Για παράδειγμα κρέπες με σοκολάτα και φρουτοσαλάτα. Καθίστε και φάτε μαζί, συζητώντας για μια συναρπαστική ημέρα που μόλις αρχίζει.

Βγάλτε μια φωτογραφία.

Μπορείτε να βγάζετε κάθε χρόνο μια φωτογραφία από την πρώτη ημέρα του σχολείου ή την πρώτη εβδομάδα! Έτσι κάθε χρόνο θα βλέπετε πόσο έχει μεγαλώσει το παιδάκι σας και έπειτα από χρόνια θα έχετε υπέροχες αναμνήσεις.

Τεστ ετοιμότητας.

Μπορείτε με απλές ασκήσεις να ελέγξετε και να βελτιώσετε τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού, όπως συνηθίζεται να λέγεται στα ειδικά τεστ.

Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τον εαυτό του.

Για παράδειγμα:

• Πόσων χρονών είσαι;

• Πόσα αδέρφια έχεις;

• Πότε είναι τα γενέθλιά σου;

Στο παιδί καλό είναι να έχετε μάθει να χρησιμοποιεί σωστά το μολύβι.

Πρέπει να μπορεί να γράφει το όνομά του και να αντιγράφει βασικά σχήματα, όπως:

• κύκλο
• σταυρό
• τετράγωνο
• τρίγωνο

Πρέπει επίσης να μπορεί να προσανατολίζεται στο χώρο. 

Καλό είναι να του μάθετε να διακρίνει τις έννοιες:

• αριστερά και δεξιά

• πάνω και κάτω

• πίσω και μπροστά

Πρέπει να ξέρει να εκτελεί σωστά απλές και διπλές προσταγές.

Για παράδειγμα:

• πιάσε το δεξί σου χέρι

• πιάσε πρώτα το δεξί σου αυτί και μετά το αριστερό χέρι.

Πολύ σημαντικό είναι το λεξιλόγιο που έχει αναπτύξει το παιδί.

Θα πρέπει να γνωρίζει να κατονομάζει χρώματα και αντικείμενα. Να κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα αυτά και να μπορεί να τα απαριθμήσει μετρώντας τα ένα-ένα.

Μια βασική δεξιότητα επίσης που πρέπει να έχει αναπτύξει το παιδί πριν εισαχθεί στην Α’ τάξη του δημοτικού είναι να αφηγείται μια ιστορία που άκουσε. Διατηρώντας πάντα τη χρονική σειρά των γεγονότων και αναφέροντας ορισμένες βασικές λεπτομέρειες.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ 

• Να σημειώσετε κάθε μέρα της εβδομάδας ποια ώρα αρχίζει και τελειώνει.

• Να κανονίσετε πώς θα πηγαίνει και πώς θα επιστρέφει.

• Να κάνετε ένα καθημερινό πλάνο για το τι θα τρώει και τι θα πίνει.

• Να γράψετε μέσα στην τσάντα του όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας, τηλέφωνο/α.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *