Συνταγές
Πόσα ξέρετε για την πίτσα;
Είναι ένα φαγητό που δε χρειάζεται συστάσεις!
Έχουμε δει αμέτρητες παραλλαγές της όμως οι περισσότεροι δεν ξέρουμε σημαντικά πράγματα για αυτή. Διαβάστε λοιπόν μερικές σημαντικές πληροφορίες…
Αρχικά, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει έναν τύπο πίτσας με το όνομα πλακοῦς. Έψηναν σε πέτρα στρογγυλά, λεπτά ψωμιά και έβαζαν από πάνω λαχανικά, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Τον 6ο αιώνα π.Χ. οι στρατιώτες του Δαρείου έψηναν λεπτές πίτες με τυρί και χουρμάδες για τα πεδία μάχης.
Το όνομα «πίτσα» εμφανίζεται για πρώτη φορά το 997 μ.Χ. σε ένα λατινικό κείμενο από μία πόλη της νότιας Ιταλίας.
Το 16ο αιώνα στη Νάπολη, προσφερόταν σαν πίτσα μια γαλέτα με μπαχαρικά, που λεγόταν «το γεύμα των φτωχών» και την πουλούσαν στους δρόμους, στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με λάδι, τομάτες ή ψάρι.
Το 1843, ο Alexandre Dumas, père (Τρεις σωματοφύλακες), περιέγραψε την ποικιλομορφία των toppings της πίτσας.
Μία πιο πρόσφατη ιστορία λέει πως: στις 11 Ιουνίου 1889, ο Ναπολιτάνος παρασκευαστής πίτσας Raffaele Esposito, για να τιμήσει τη βασίλισσα της Σαρδηνίας, Μαργαρίτα της Σαβοΐας, δημιούργησε την «Pizza Margherita». Μία πίτσα γαρνιρισμένη με τομάτες, μοτσαρέλα, και βασιλικό, ώστε να παρουσιάσει τα εθνικά χρώματα της Ιταλίας που πλέον είναι και στη σημαία τους.
Το 1905 άνοιξε στη Νέα Υόρκη η πρώτη πιτσαρία από το μετανάστη Gennaro Lombardi. Αυτή η πιτσαρία ήταν το «εκπαιδευτήριο» των εργαζομένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα επεκτείνανε αυτή την τάση σε όλη την Αμερική!
Οι αδελφοί Celentano ήταν αυτοί που το 1957 εφηύραν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την κατεψυγμένη πίτσα, για λόγους συντήρησης.
Στις Η.Π.Α. καθιερώθηκε από το 1984 και «Εθνικός Μήνας Πίτσας»…
Το 2001, η Pizza Hut έγραψε ιστορία, παραδίδοντας μία πίτσα 15 εκατοστών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο διάστημα. Η εταιρεία πλήρωσε 1 εκ. δολάρια στους Ρώσους οι οποίοι το ανέλαβαν και έγινε μεγάλη διαφήμιση. Με περισσότερα από 12.000 εστιατόρια και σημεία διανομής σε όλο τον κόσμο, η Pizza Hut έχει τις περισσότερες πωλήσεις πίτσας στον κόσμο. Η αλυσίδα έχει το 17% των πωλήσεων στις Η.Π.Α.
Το Μάιο του 2004 η πίτσα έγινε Π.Ο.Π. καθώς η ιταλική κυβέρνηση με νόμο προστατεύει την παραδοσιακή ιταλική πίτσα, καθορίζοντας τα επιτρεπόμενα υλικά και τις μεθόδους επεξεργασίας.
Η μοτσαρέλα θεωρείται το ιδανικό τυρί για πίτσα και το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε το 2014 από επιστήμονες τροφίμων οι οποίοι μελέτησαν τη συμπεριφορά πολλών τυριών κατά το ψήσιμο. Η μοτσαρέλα λιώνει και ροδίζει καλύτερα από κάθε άλλο τυρί σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Επιστήμης των Τροφίμων. Ένα μέσο κομμάτι πίτσας με τυρί έχει από 220 μέχρι 370 θερμίδες.
Ο Rudy Malnati, ο πρώτος σεφ της Pizzeria Uno το 1943 στο Σικάγο λέγεται ότι εφηύρε τη χοντρή πίτσα.
Η μεγαλύτερη στρογγυλή πίτσα φτιάχτηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2012 από τους Ιταλούς Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi και Matteo Giannotte στη Ρώμη. Είχε συνολική επιφάνεια 1.261 τ.μ.
Τα έσοδα της βιομηχανίας ανέρχονται σε πάνω από 32 δισ. δολάρια το χρόνο μόνο στις Η.Π.Α., όπου το σαλάμι χρησιμοποιείται σε πάνω από το 36% των παραγγελιών, αποτελώντας την αγαπημένη επιλογή της χώρας αυτής. Το κρέας συμπεριλήφθηκε στην πίτσα μεταξύ 1930 και 1950. Η πίτσα με καλαμαράκια, μαγιονέζα, πατάτες και μπέικον είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πίτσες στην Ιαπωνία.
Η μεγαλύτερη σε μήκος πίτσα ήταν περίπου 1.854 μέτρα και φτιάχτηκε από τη Napoli Pizza Village στη Νάπολη στις 18 Μαίου 2016.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!