Κήπος & Καλλιέργειες

Πως θα προστατέψετε τα φυτά από τον παγετό τον χειμώνα

Συντάκτης  | 

φυτά παγετό χειμώνα

Πως θα μπορέσετε να προστατέψετε τα φυτά σας από τον παγετό τον χειμώνα; Μερικές συμβουλές ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε τα φυτά σας την ερχόμενη άνοιξη!

 

Για να προστατέψετε τα φυτά σας από τον παγετό τον χειμώνα, αρκούν μερικές εύκολες κινήσεις.

Ο βαρύς χειμώνας με την παγωνιά είναι η πιο επικίνδυνη κλιματολογική συνθήκη για τα φυτά σας. Ξαφνικά, μέσα σε μερικές μόνο μέρες μπορεί να δείτε τον όμορφο κήπο ή το μπαλκόνι σας να καταστρέφονται.

Με μερικά βήματα όμως, μπορείτε να προστατέψετε τα αειθαλή φυτά σας και αυτά που βρίσκονται στις γλάστρες ή τα παρτέρια. Βέβαια, η μητέρα φύση έχει φροντίσει κατά ένα μέρος, καθώς τα φυτά του κήπου εν μέρει προστατεύονται από τον πάγο και το βαρύ ψύχος, όταν καλύπτονται από τα φύλλα των δέντρων γύρω τους.

Τα φύλλα που πέφτουν και καλύπτονται στη συνέχεια με το χιόνι στα παρτέρια σχηματίζουν ένα μονωτικό στρώμα που διατηρεί τη ζέστη. Έτσι, πολλά φυτά επιβιώνουν τον χειμώνα και παραμένουν άθικτα.

Τα περισσότερα φυτά όμως που βρίσκονται σε γλάστρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ψύχος, καθώς οι ρίζες τους παγώνουν πολύ πιο εύκολα και γρηγορότερα από εκείνες των φυτών που είναι στο έδαφος.

Προστατέψτε τα φυτά το χειμώνα από τον παγετό 1

Διαχείμαση φυτών σε δοχεία ανθεκτικά στο ψύχος

Τα ανθεκτικά θαμνόδεντρα, φυτά και αειθαλή σε γλάστρες, μπορούν να παραμείνουν τον χειμώνα έξω, αλλά πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και τον αέρα, ώστε να μην ξεραθούν.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα αλεξήλιο κατασκευασμένο από άχυρο και ένα παχύ εδαφοκαλυπτικό στρώμα αποτελούμενο από φύλλα, κλαδιά κωνοφόρων ή ελάτη.

Τοποθετήστε τις γλάστρες επάνω σε κομμάτια φελιζόλ ή άλλο μονωτικό υλικό, σε κορμούς ή πήλινες βάσεις για να δημιουργήσετε ένα μονωτικό μαξιλάρι αέρα ανάμεσα στις ρίζες των φυτών και το κρύο έδαφος ή το μπαλκόνι.

φυτά παγετό χειμώνα

Τοποθετήστε τις γλάστρες σας σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ζεσταίνουν το ένα φυτό το άλλο. Εφόσον το χώμα στις γλάστρες δεν είναι παγωμένο, φυτά όπως τα μπαμπού, θα πρέπει να ποτίζονται και τον χειμώνα, επειδή αυτά τα φυτά αποβάλλουν πολύ νερό τις ήπιες και ηλιόλουστες χειμερινές μέρες.

Επίσης, μπορείτε να τυλίξετε τις γλάστρες και το επάνω μέρος των φυτών με μονωτικές μεμβράνες ή ειδικά υφάσματα, ώστε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και να μην παγώσουν.

φυτά παγετό χειμώνα

Προστατέψτε τα τριαντάφυλλα από τη βαρυχειμωνιά

Για να είναι σίγουρο ότι τα τριαντάφυλλα με μακρύ μίσχο και τα τριαντάφυλλα σε παρτέρια θα ανθίσουν πλουσιοπάροχα την επόμενη χρονιά, πρέπει να τα προστατέψετε από τους ψυχρούς ανέμους και ιδίως από τον χειμωνιάτικο ήλιο.

Ο ήλιος θερμαίνει τον πράσινο φλοιό των τριαντάφυλλων και αναγκάζει το νερό να εξατμιστεί. Αφού τα φυτά δεν μπορούν να αναρροφήσουν νερό από το έδαφος, ξεραίνονται.

Επομένως, θα πρέπει να προστατέψετε τα κλαδάκια με χαμόκλαδα, ή σακιά από φλις ή γιούτα. Καθώς το σημείο εμβολιασμού των τριαντάφυλλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον παγετό, τοποθετήστε κομπόστ, χώμα και φύλλα γύρω από τις ρίζες τους.

Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα αυτό δεν είναι απαραίτητο, εάν το σημείο εμβολιασμού βρίσκεται τουλάχιστον πέντε εκατοστά κάτω από το έδαφος.

10 συνοπτικές συμβουλές για να προστατέψετε τα φυτά από τον παγετό τον χειμώνα

1. Μετακινήστε τα ευπαθή φυτά που είναι σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους.

2. Διατηρήστε τα φυτά ζεστά επιλέγοντας σημεία απάνεμα και ανθεκτικά στον παγετό.

3. Ποτίστε τα φυτά μόνο την ημέρα.

4. Δημιουργήστε θερμοκήπιο με ανοιχτόχρωμα παλιά ρούχα ή ξύλινα πλαίσια με διάφανη ζελατίνα.

5. Προσθέστε οργανικό εδαφοκάλυμμα γύρο από τις ρίζες δέντρων και θάμνων.

6. Δημιουργήστε φυτώριο με νεαρά φυτά, σε ζεστό και φωτινό εσωτερικό χώρο,  για να τα μεταφυτέψετε την άνοιξη.

7. Καλύψτε τα φυτά που θα αφήσετε έξω.

8. Place Containers over Tender Plants

8. Τοποθετήστε δοχεία πάνω από τα ευαίσθητα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι.

9. Warm Plants Using Water Jugs

9. Κρατήστε τα φυτά ζεστά χρησιμοποιώντας μεγάλα πλαστικά δοχεία.

10. Τυλίξτε τα ευπαθή ή επιρρεπή στον παγετό δέντρα.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *