Κήπος & Καλλιέργειες

9 πράγματα που πρέπει να κάνουμε το φθινόπωρο στον κήπο

Συντάκτης  | 

φθινόπωρο κήπο

Το φθινόπωρο στον κήπο υπάρχουν 9 σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε ώστε να προετοιμάσουμε τον χώρο για τον χειμώνα και την άνοιξη!

Το φθινόπωρο στον κήπο είναι μια μεταβατική περίοδος. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Οκτωβρίου πρέπει να προετοιμάσουμε το μέρος όπου θα καλλιεργήσουμε ή όπου θα  απολαύσουμε το επόμενο καλοκαίρι μας!

Όλοι θέλουμε να περάσουμε ακόμη λίγο χρόνο εκεί πριν έρθουν τα κρύα. Αλλά εάν και η χαλάρωση στη φθινοπωρινή δροσιά είναι πολύ δελεαστική, εμείς σας προτείνουμε τώρα να αφοσιωθείτε λίγο στην προετοιμασία του. Ο κήπος τώρα θέλει περιποίηση και προετοιμασία για την έλευση των πολύ κρύων και υγρών μηνών που θα ακολουθήσουν.

Παρόλο που η κηπουρική είναι μερικές φορές κουραστική, υπάρχουν κάποιες σημαντικές εργασίες που πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη περίοδο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με έναν φθινοπωρινό καθαρισμό του κήπου!

φθινόπωρο κήπο

1. Καθαρίστε τα φυτά!

Το φθινόπωρο είναι μια καλή εποχή για να καθαρίσετε τις τριανταφυλλιές και τα υπόλοιπα αειθαλή καλλωπιστικά φυτά που διατηρείτε, από άρρωστα φύλλα ή κλαδάκια. Φροντίστε να πετάξετε όλα αυτά τα άρρωστα μέρη των φυτών μακριά από τον κήπο, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα.

2. Αφήστε τροφή για τα πουλάκια.

Αποφύγετε τον πειρασμό να καταστρέψετε κάθε φυτό από τις ετήσιες καλλιέργειες της σεζόν. Αφήστε τις μωβ εχινάκιες, τα ηλιοτρόπια, τα μούρα ή άλλα φυτά που έχουν σπόρους. Θα χαρίσουν ώρες απόλαυσης στα πουλάκια που τρέφονται από αυτά όλο τον χειμώνα. Φροντίστε να μην καταστρέψετε και διάφορα φυτά που είναι ενδημικά της περιοχής σας. Καθώς είναι βρώσιμα για την τοπική άγρια φύση.

φθινόπωρο κήπο

3. Αφήστε κρυμμένα σημεία για τους ωφέλιμους οργανισμούς.

Υπάρχουν πολλά ευεργετικά έντομα όπως αράχνες, μέλισσες, πασχαλίτσες και μερικά σκαθάρια. Αυτά όλα κρύβονται μέσα σε κούτσουρα, πασσάλους ή νεκρωμένες επιφάνειες εδάφους για να ξεχειμωνιάσουν. Αφήστε μερικά σημεία για να τα κάνουν “σπίτι” τους.

4. Κάντε τα φύλλα των δέντρων λίπασμα!

Καθαρίστε τα φύλλα των δέντρων και αντί να τα βάζετε στα σκουπίδια τοποθετήστε τα σε σάκους και μεγάλες σακούλες. Αφήστε τα να μείνουν εκεί όλο τον χειμώνα και να αποσυντεθούν. Έτσι, τον επόμενο χρόνο θα έχετε για τον κήπο σας ένα πλούσιο λίπασμα φτιαγμένο από φύλλα. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε νωρίτερα, θρυμματίστε τα φύλλα με χλοοκοπτική μηχανή. Έπειτα  τοποθετήστε τα στα όρια των ανθισμένων παρτεριών. Μπορείτε επίσης να ρίξετε και τμήματα από γρασίδι στα παρτέρια.

5. Μην αφήσετε τα παθογόνα να διαχειμάσουν στον κήπο!

Πολλοί κηπουροί υποφέρουν από περονόσπορο στις καλλιέργειες τους. Είστε από αυτούς που φύτεψαν ντομάτες ή πατάτες στον κήπο την περίοδο που πέρασε; Τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει και έχετε απομακρύνει όλα τα υπολείμματα των φυτών που “χτυπήθηκαν” από τον περονόσπορο. Τα σπόρια του περονόσπορου δεν μπορούν να βλαστήσουν και να διασκορπιστούν τον χειμώνα. Εκτός αν υπάρχει ζωντανός ιστός από αυτά τα φυτά που προσβάλουν.

Υπάρχει μια διαφωνία για το τι πρέπει να κάνετε με τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας. Αλλά γενικά θεωρείται ότι θα πρέπει να τα καταστρέψετε και να τα κρατήσετε μακριά από το κομπόστ. Εάν το κομπόστ που έχετε στον κάδο κομποστοποίησης έχει καλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του, τα σπόρια των παθογόνων μικροοργανισμών θα καταστραφούν. Αλλά, εάν δεν τα πάτε καλά και τόσο καλά με την κομποστοποίηση, δεν είναι καλή ιδέα να ρίξετε στον κάδο τα υπολείμματα της καλλιέργειας. Απαιτείται τέλεια γνώση και εμπειρία για τη διαδικασία της κομποστοποίησης για να φτάσει ο σωρός σε μεγάλες θερμοκρασίες, ώστε να καταστραφούν οι ζωντανοί ιστοί που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των σπόρων.

Ως πρόσθετο μέτρο για τον περιορισμό του κινδύνου προσβολής από περονόσπορο και άλλα μολυσματικά παθογόνα, για την επόμενη σοδειά, είναι να προγραμματίσουμε από τώρα να κάνουμε αμειψισπορά του χρόνου, δηλαδή να αλλάξουμε τις θέσεις φύτευσης των φυτών μας, έτσι ώστε οι ντομάτες και οι πατάτες να μην αναπτυχθούν στα ίδια σημεία.

6. Αφήστε κάποια λαχανικά στο έδαφος!

Αφήστε στο χώμα αγκινάρες ή άλλα λαχανικά που φυτρώνουν στη γη. Όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και τα ραδίκια. Αυτά μπορούν να προσελκύσουν αλλά και να εξοντώσουν επιβλαβή παράσιτα. Για παράδειγμα, τα φυτά αυτά προσελκύουν γαιοσκώληκες, που βελτιώνουν τη δομή του εδάφους. Αλλά καθώς τα φυτά αποσυντίθενται την άνοιξη, απελευθερώνουν ενώσεις κυανίου που σκοτώνουν τα σκουλήκια.

7. Κάντε τεστ εδάφους!

Είναι μια ευκαιρία να επενδύσετε ένα ποσό για να κάνετε δοκιμή εδάφους. Η δοκιμή εδάφους μπορεί να σας δείξει τα επίπεδα pH του εδάφους σας. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να βελτιώσετε αυτά τα επίπεδα χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ποσότητες ασβέστης το φθινόπωρο!

8. Φυτέψτε ενδιάμεση προστατευτική καλλιέργεια!

Εάν στην περιοχή σας δεν έχει “χτυπήσει” ακόμα ο παγετός, μπορείτε να φυτέψετε προστατευτικές καλλιέργειες. Η τεχνική της ενδιάμεσης καλλιέργειας, όπως μηδική ή τριφύλλι, βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους. Δεν αφήνει χώρο στα ζιζάνια να φυτρώσουν και χρησιμεύει ως μια επιπλέον προληπτική προστασία έναντι των παρασίτων και των ασθενειών. Αυτή τη φθινοπωρινή προστατευτική ενδιάμεση καλλιέργεια, θα πρέπει να τη φυτέψετε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από τον παγετό.

9. Ονειρευτείτε την άνοιξη!

Τέλος, καθώς έρχεται ο χειμώνας και ο κήπος σας είναι ωραίος και καθαρός, με την φροντίδα σας, είναι έτοιμος και αυτός να περιμένει μαζί με εσάς τον χειμώνα. Οπότε, τώρα είναι και η καλύτερη στιγμή να σχεδιάσετε τα ανοιξιάτικα παρτέρια. Με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα, χαρτογραφήστε τον κήπο και οριοθετήστε τα παρτέρια σας. Πρέπει να έχετε κατά νου, πως τις νέες καλλιέργειες πρέπει να τις φυτέψετε σε διαφορετικά σημεία. Όχι σε αυτά τα σημεία που τις φυτέψατε και την περσινή περίοδο. Έτσι θα μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών κατά την επόμενη καλλιεργητική σεζόν. Εάν δεν κρατάτε μόνοι σας σπόρους, προμηθευτείτε τους τώρα από φίλους ή καλλιεργητές, και κρατήστε τους σε ένα ντουλάπι μέσα στο σπίτι όσο έξω κάνει πολύ κρύο ή χιονίζει.

φθινόπωρο κήπο

Απόδοση κειμένου Λία Τσιούκα

Ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *