Κήπος & Καλλιέργειες

Πως θα περιποιηθείτε σωστά τις ορχιδέες

Συντάκτης  | 

ορχιδέες

Οι ορχιδέες αρέσουν στους περισσοτέρους ανθρώπους και σε πολλούς έχει τύχει να τους φέρουν μια ως δώρο. Πως πρέπει όμως να τις περιποιηθείτε, ξέρετε; Γιατί ενώ έχουν  υπέροχα λουλούδια δεν μπορούμε να τα διατηρήσουμε; Ποια είναι τα μυστικά;

 

Γενικά, οι ορχιδέες θέλουν λίγο παραπάνω φροντίδα και ίσως περισσότερη προσοχή σε σύγκριση με άλλα λουλούδια. Το φως, η θερμοκρασία, η υγρασία, η απαίτηση στο πότισμα και η λίπανση είναι αυτά που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη φροντίδα μιας ορχιδέας.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις ορχιδέες

Φως

Το φως αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα για την ανάπτυξη της ορχιδέας.

Οι τύποι Vandas και Angraecums προτιμούν πολύ φως και ανεμπόδιστα από τον ήλιο. Καλύτερα να τοποθετηθούν σ’ ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό που να δέχεται τη δέσμη του ήλιου μόνο για 6-8 ώρες.

Ανατολικό παράθυρο που να δέχονται τον πρωινό ήλιο θέλουν οι ορχιδέες Phragmipediums, Οncidiums και Dendrobiums. Αν δεν υπάρχει ανατολικό παράθυρο βάλτε τις σε θέση που να τις βλέπει για λίγο ο ήλιος, αλλά όχι άμεσα.

Μέτριος έως χαμηλός φωτισμός ενδείκνυται για τις ορχιδέες Phalaenopsis και Paphiopedilums. Αυτές πρέπει να τοποθετούνται σε ανατολικά ή δυτικά παράθυρα που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους με ανοικτή βόρεια έκθεση που δεν παρεμποδίζεται το διάχυτο φως.

Θερμοκρασία

Πριν αγοράσετε μια ορχιδέα, ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου που θα μπει. Η κατάλληλη θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα το χειμώνα που ετοιμάζονται να ανθίσουν. Σε θέσεις που έχουν φωτισμό, μερικές ορχιδέες προσαρμόζονται εύκολα, σε περισσότερες από μία διαφορετικές θερμοκρασίες.

Υγρασία

Στην αγορά θα βρείτε επίσης πολλά προϊόντα ψεκασμού των φύλλων της ορχιδέας κάτι που σε πολλούς θα φανεί υπερβολικό. Αλλά μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι τύποι ορχιδέας προέρχονται από τροπικά μέρη, άρα χρειάζονται υγρασία στα φύλλα.

Πότισμα

Τοποθετήστε ολόκληρη τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια τη σηκώνετε και αφήνετε να στραγγίξει το επιπλέον νερό πριν τοποθετήσετε την γλάστρα πίσω στη θέση της.

Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί το εδαφικό υπόστρωμα της ορχιδέας αποτελείται από φλοιούς δέντρων. Κάτι που δε συγκρατεί το νερό όπως το χώμα.  Πρέπει επομένως να του δώσουμε όλο το χρόνο που χρειάζεται για να απορροφήσουν οι φλοιοί το νερό, αλλά να αποβάλουν την περιττή ποσότητα.

Προσοχή

Πρώτα τοποθετήστε την ορχιδέα στη λεκάνη και έπειτα ρίξτε μέσα το νερό, γιατί αν γίνει το ανάποδο ο φλοιός θα βγει από τη γλάστρα.

Το πόσο συχνά πρέπει να ποτίζετε τις ορχιδέες σας εξαρτάται από πολλά, δεν έχουν όλοι οι τύποι ή όλοι οι φλοιοί τις ίδιες ανάγκες.

Σε γενικές γραμμές, οι τύποι Cattleyas, Oncidiums και Dendrobiums θέλουν μια φορά την εβδομάδα. Οι τύποι Miltonias, Paphiopedilums και Phragmipediums, θέλουν πότισμα κάθε 4 έως 5 ημέρες.

Λίπανση

Η λίπανση πρέπει να γίνεται μία ή δύο φορές το μήνα, καθώς το λίπασμα θα προωθήσει την υγιή ανάπτυξη και την ισχυρή ανθοφορία του φυτού κατά τη καλλιεργητική περίοδο.

Κατά την ανάπτυξη, όταν βλέπετε ότι παράγονται νέα φύλλα, μπορείτε να λιπαίνετε κάθε φορά που ποτίζετε. Αλλά μια φορά το μήνα δεν πρέπει να βάζετε λίπασμα για να αποφύγετε το κάψιμο της ρίζας τους.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *