Επικαιρότητα

Ποιες είναι οι αλλαγές σε Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο;

Συντάκτης  | 

Ο Σεπτέμβρης στο σχολικό περιβάλλον, έρχεται με αλλαγές. Τα ωρολόγια προγράμματα του υπουργείου Παιδείας  είναι διαφοροποιημένα για τη σχολική χρονιά 2020-2021 σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Από το νέο σχολικό έτος θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές – κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – με χαρακτηριστική την εισαγωγή των αγγλικών στα νηπιαγωγεία. Αν και υπάρχουν πολλές διαφωνίες γι αυτό.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κάποια μαθήματα επιλογής θα καταργηθούν. Θα υπάρξει  μείωση ωρών σε ορισμένα μαθήματα και αύξηση σε άλλα. Μαθήματα όπως η Πληροφορική και τα Αγγλικά, «θυσιάζοντας» όμως μαθήματα που σχετίζονται με τα Εικαστικά.

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες εστιάζει στην ενίσχυση της Πληροφορικής, των ξένων γλωσσών, της Φυσικής Αγωγής και των κλασικών γραμμάτων, καθώς τα Λατινικά «επιστρέφουν» στο Λύκειο καθώς και στις Πανελλαδικές.

Αλλαγές:

– Ξένες γλώσσες όπως τα Αγγλικά ενσωματώνονται με δύο ώρες στο Δημοτικό και 4 στο Λύκειο. Η επιλογή 2ης ξένης γλώσσας μεταξύ των Γερμανικών ή των Γαλλικών γίνεται υποχρεωτικό μάθημα στη Β’ Λυκείου.

– Η πληροφορική θα έχει 1 ώρα επιπλέον στην 1η Γυμνασίου και γίνεται υποχρεωτικό.  Σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας είναι η υλοποίηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής στην Α’ Λυκείου για όλους τους μαθητές.

-Η Φυσική Αγωγή θα αυξηθεί κατά 1 ώρα στη Β’ Λυκείου.

-Τα μαθήματα προσανατολισμού οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, θα διδάσκονται πλέον 6 ώρες την εβδομάδα αντί δύο και η Νεοελληνική Γλώσσα 6 ώρες την εβδομάδα, εκ των οποίων οι 5 αφορούν το κυρίως μάθημα και η 1 ώρα θα αφιερώνεται σε επίλυση αποριών και ανακεφαλαίωση.

-Στην Γ’ Λυκείου το μάθημα της Ιστορίας θα διδάσκεται στους υποψηφίους Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας και Σπουδών Πληροφορικής και Οικονομίας και το Μάθημα των Μαθηματικών στους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

-Ξεκινώντας από τις μικρότερες τάξεις, το υπουργείο Παιδείας εισάγει σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, πιλοτικά την επόμενη χρονιά, τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην οδική ασφάλεια, στη σεξουαλική αγωγή, στην οικολογική συνείδηση, στα προγράμματα εθελοντισμού, στη ρομποτική και την επιχειρηματικότητα.

Ποια μαθήματα κόβονται;

-Καταργείται το μάθημα της Κοινωνιολογίας, οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη) και τον Ιούνιο του 2022 θα αντικαταστήσουν την Κοινωνιολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

-Καταργούνται τα μαθήματα επιλογής της Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Α’ Λυκείου. Για την κατάργηση αυτή το υπουργείο Παιδείας θέλοντας να καταργήσει τα Καλλιτεχνικά, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Παράλληλα στην ίδια τάξη καταργούνται και τα μαθήματα επιλογής: Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, καθώς και η Ερευνητική Εργασία.

Δημοτικό

Μια από τις αλλαγές που έπονται στο Δημοτικό είναι η μείωση 1 ώρας όσον αφορά το  μάθημα της «Μελέτης Περιβάλλοντος». Αυτή η 1 ώρα θα δοθεί στο μάθημα των Αγγλικών. Εκείνο που προσπαθεί να πετύχει το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τις τάξεις του Δημοτικού είναι να εντάξει μαθήματα για την ανάπτυξη και ανάδειξη δεξιοτήτων. όπως είναι τα μαθήματα αγωγής υγείας, σεξουαλικότητα,  Περιβάλλον, το μάθημα όπως Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη,τη Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, στη ρομποτική, στην επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, ποικιλία απόψεων, αγάπη για το design, λάτρεις του lifestyle και πολύ όρεξη για δουλειά. • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!