Γενικά
Παρουσιάσεις της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής πορείας των Θεατρικών Εργαστηρίων του Δημοτικού Θεάτρου.
Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων λειτουργεί από το 1998 στην πόλη μας, υπό την καλλιτεχνική και επιστημονική καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανος Νταλάση, με ιδιαίτερη επιτυχία, συμπληρώνοντας φέτος 16 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας. Η ίδρυση και η λειτουργία του συμβάλει στην διαμόρφωση της αισθητικής και θεατρικής αγωγής των παιδιών και των νέων. Οι Εμψυχωτές των Εργαστηρίων Θεατρικής Έκφρασης: Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη, Χριστίνα Κρίθαρη, Αρτέμιος Αρκουμάνης, με ιδιαίτερη επιμέλεια σχεδιάζουν την πορεία των ομάδων με βάση την Παιδαγωγική διάσταση του Εργαστηρίου που είναι συγκεκριμένη: «…στόχος του είναι η δημιουργική ευαισθητοποίηση των παιδιών στο χώρο των Τεχνών και του θεάτρου, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας στα πλαίσια της ομάδας και η απελευθέρωση της ψυχοκινητικής τους ενέργειας μ’ όλες τις μορφές έκφρασης που η σύγχρονη παιδαγωγική προτείνει για την συγκρότηση της προσωπικότητάς τους».
Την φετινή χρονιά στοχεύσαμε, περισσότερο και συστηματικά στην Παιδαγωγική διάσταση του Εργαστηρίου, με επίκεντρο το θέατρο και την τέχνη, με ουσιαστική προσέγγιση και δόμηση “Ενοτήτων” και με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους: “Γνώσεις- Ικανότητες- Στάσεις”.
Έτσι προέκυψαν, μέσα από την δυναμική του κάθε τμήματος-ομάδας θεματικές ενότητες από ένα ευρύ φάσμα της πολιτισμικής παρουσίας των ανθρώπων και των λαών.
Αναλυτικά θα παρουσιαστούν:
• Σάββατο 26 Απριλίου ώρα 18.00
• ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ άγνωστες και ξεχασμένες. Τμήμα: Γυμνασίου. Εμψυχωτές: Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα.
Υπάρχον διάσημες πριγκίπισσες, όπως η Σταχτοπούτα και η Ωραία κοιμωμένη, όμως υπάρχουν και κάποιες που τα ίχνη τους σβήστηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Σ’ αυτή τη παράσταση ζωντανεύουν τα πορτρέτα τους και αποκαλύπτονται τα μυστικά, οι προτιμήσεις και οι αστείες ή οι τρομακτικές ιστορίες που θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς.
Σ’ αυτή την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, επιλέχθηκε να εντρυφήσουμε στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στην αποδοχή αυτής. Μέσα από παιχνίδια διερεύνησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε παιδιού και ασκήσεις που καλλιεργούν το κλίμα εμπιστοσύνης, το κάθε μέλος αναγνώρισε τη μοναδικότητά του και την επικοινώνησε μέσω της θεατρικής έκφρασής.
• Κυριακή 27 Απριλίου ώρα 12.00
• Λαϊκά Παραμύθια, Τμήματα: Α και Β΄ Γυμνασίου. Εμψυχωτές: Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα
Το κορίτσι με τα κομμένα χέρια- Άτιτλο.
Με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια τα οποία περικλείουν τη γνώση της παράδοσης αναλύονται θέματα που απασχολούν το παιδί. Αξίες όπως η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη και η ανδρεία επικροτούνται ενώ η ατιμωρησία, η τεμπελιά και η φιλαργυρία καταδικάζονται. Στο κόσμο τον παραμυθιών ο δίκαιος νικά και ο άδικος τιμωρείται διδάσκοντάς μας τη σοφία του λαού.
Στόχος στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα ήταν μέσω της ζωντάνιας και της αμεσότητας του λόγου, καθώς επίσης και της εκφραστικότητας του σώματος τα παιδιά να μαγευτούν και να καταφέρουν να δημιουργήσουν παραμυθένιες εικόνες.
• Κυριακή 27 Απριλίου ώρα 19.00
• Στη ράχη του μπαλονιού Τμήμα: Λυκείου. Εμψυχωτές: Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα
«Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος/Για τα ωραία και μεγάλα έργα/Η άδικη αυτή σου τύχη πάντα/Ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται» Κ. Καβάφης
Σου έτυχε ποτέ να ονειρευτείς; Αγνάντεψες ποτέ έναν δικό σου ορίζοντα και γύρω σου γελάσαν; Υπάρχουν κάποιοι που μπροστά στον καθρέφτη τους προβάρουν τα όνειρά τους. Σκέψεις, προσδοκίες, εικόνες, στίχοι, φούσκες, μουσικές, αρνήσεις, δράσεις κι αντιδράσεις σε σύνθεση- κολάζ πλασμένη από παιδιά για παιδιά.
Θα παρουσιαστούν επίσης το επόμενο διάστημα:
• ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Τμήμα ΣΤ΄ Δημοτικού-Α΄ Γυμνασίου: Εμψυχωτές Βίκυ Ιακωβάκη Αρτέμης Αρκουμάνης
Παρουσίαση ενός κειμένου που βασίζεται σε σατιρικούς στίχους Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων (Καβάφης, Παλαμάς, Σολωμός, Βάρναλης, Γκάτσος, Σουρής, Σούτσος, Λασκαράτος, Ροΐδης, Παπαδιαμάντης, Βελεστινλής) καθώς και σε (εξω)λογοτεχνικές μορφές έκφρασης του κωμικού (γελοιογραφίες, κόμικς), με θέμα το χιούμορ και τη σάτιρα στη λογοτεχνία.
• ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΕΜΑΤΟ ΟΝΕΙΡΑ Τμήμα Α΄-Β΄-Γ΄ Δημοτικού: Εμψυχωτές Βίκυ Ιακωβάκη Αρτέμης Αρκουμάνης. Διαπολιτισμικότητα: Ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό ταξίδι των παιδιών σε επιλεγμένες χώρες και ηπείρους.
• Παίζοντας… με τον Αίσωπο! Τμήμα Γ΄- Δ΄- Ε΄ Δημοτικού: Εμψυχωτές Βίκυ Ιακωβάκη Αρτέμης Αρκουμάνης. Οι Αισώπειοι μύθοι δραματοποιημένοι μέσα από την δυναμική της ομάδας και τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού: «Τζιτζίκια και μυρμήγκια», «Βάτραχοι» και «Η αλεπού και τα σταφύλια».
• Ο 13ος άθλος του Ηρακλή Τμήμα Γ΄- Δ΄- Ε΄ Δημοτικού: Εμψυχωτές Βίκυ Ιακωβάκη Αρτέμης Αρκουμάνης. Οι θεοί δεν έχουν συγχωρέσει τον Ηρακλή παρόλο που έχει φέρει εις πέρας τους 12 άθλους. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δίας έχει αναθέσει στον Ηρακλή τον 13ο άθλο με την αποστολή να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας.
• Λυσιστρατούλες Τμήμα: Δ΄ Δημοτικού, Εμψυχωτές: Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια και ασκήσεις ομαδικότητας προέκυψε ένα καινούριο κείμενο με ατάκες των ίδιων των παιδιών, και βέβαια τα μηνύματα πολλά: ειρήνη, ομόνοια, αποφασιστικότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών.
• Ντενεκεδούπολη vs Γκατζετούπολη Τμήμα: Ε΄Δημοτικού. Εμψυχωτές: Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα. Μέσα από τη διαδικασία του εκπαιδευτικού δράματος προσεγγίστηκαν θέματα όπως: ελευθερία του λόγου, προσωπικές επιλογές, επίλυση προβλημάτων.