Σαλάτες & Ορεκτικά
Παραδοσιακή Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια (+video)
Η σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια είναι η πιο παραδοσιακή συνταγή και γίνεται εύκολα και γρήγορα.Μμπορείτε να την φτιάξετε την τελευταία στιγμή και είναι το απόλυτα σκορδάτο ορεκτικό!
Αν είστε λάτρης της σκορδαλιάς, αυτή η παραδοσιακή συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί, θα σας τρελάνει. Βάλτε αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς και απολαύστε την μαζί με τραγανό μπακαλιάρο και όχι μόνο.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η σκορδαλιά με ψωμί, καρύδια και αμύγδαλα είναι μια εύκολη, παραδοσιακή συνταγή. Ξεφεύγει από την κλασική σκορδαλιά με πατάτα και δίνει μια έξτρα γεύση στο τραπέζι μας. Ένα ορεκτικό που ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο αλλά και πολλά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.
Υλικά
- 250 γρ. ψωμί (χωρίς κόρα)
- 1/2 φλ. καρυδόψιχα
- 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα
- 3-4 σκελ. σκόρδο
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1 φλ. απαλό ελαιόλαδο
- Αλάτι
Για σίγουρη επιτυχία
– Μουλιάστε την αμυγδαλόψιχα.
– Πολτοποιήστε καλά τα υλικά για αφράτη σκορδαλιά.
Εκτέλεση
Πρώτα ζεσταίνουμε λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα την αμυγδαλόψιχα να μουλιάσει.
Την αφήνουμε έτσι για 1 ώρα και στη συνέχεια τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Παίρνουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί και τις βάζουμε σε νερό (με βάρος από πάνω) για να μουσκέψουν καλά.
Το στύβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μίξερ για να το αλέσουμε.
Προσθέτουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα σκόρδα, για να πολτοποιηθούν καλά.
Για να γίνει αφράτη η σκορδαλιά με ψωμί, χρειάζεται πολύ καλή πολτοποίηση όλων των υλικών.
Προσθέτουμε το ξίδι και το απαλό ελαιόλαδο με ροή κλωστής. Αν δεν σας αρέσει παχύ το μείγμα, αραιώστε το με λίγο νερό.
Αλατίζουμε κατά βούληση στο τέλος και ελέγχουμε το ξύδι, αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα.
TIP
Η παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί μπορεί να γίνει στο μπλέντερ ή στο γουδί.
Μυστικά
Μπορείς να φτιάξεις σκορδαλιά με καρύδια ή με μίξη ξηρών καρπών.
Τα καρύδια δε θέλουν μούλιασμα γιατί πολτοποιούνται πολύ εύκολα.
Η αμυγδαλόψιχα όμως πρέπει να μουλιάσει σε ζεστό νερό για μία ώρα, ώστε να πολτοποιηθεί σωστά το αμύγδαλο και να γίνει μια σκορδαλιά σαν αλοιφή.
Επιλέξτε ξηρούς καρπούς καλής ποιότητας. Αν “ταγγίζουν” οι ξηροί καρποί, αυτή τη γεύση θα σας αφήσουν και στη σκορδαλιά.
Η σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια ταιριάζει πολύ με μπακαλιάρο τηγανητό σε τραγανό κουρκούτι.
Διατήρηση σκορδαλιάς
Η σκορδαλιά με καρύδια διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο σκεύος καλά σκεπασμένη.
Διατηρείται για αρκετές ημέρες και μάλιστα όσο μένει στο ψυγείο, τόσο πιο δυνατή γίνεται η αψάδα του σκόρδου.
Αν μετά από μερικές ημέρες η σκορδαλιά σας είναι πολύ δυνατή σε σκόρδο, προσθέστε λίγο λάδι για να γλυκάνει και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.