Κρέας
Αρνίσια παϊδάκια στο τηγάνι µε σταφύλια και πετιμέζι
Τα αρνίσια παϊδάκια µε σταφύλια και πετιμέζι είναι η ιδανικότερη συνταγή για τα τέλη καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου. Βέβαια, εάν έχετε τη δυνατότητα να έχετε πετιμέζι και σταφύλια κατά τη διάρκεια όλου του έτους μπορείτε να την φτιάξετε!
Τα αρνίσια παϊδάκια µε σταφύλια και πετιμέζι είναι μια συνταγή να γλείφετε τα δάχτυλά σας και φανταστική να τη βλέπεις στην πιατέλα! Η σάλτσα είναι σαν μέλι και γεμάτη αρώματα από σταφύλι, δεντρολίβανο και πετιμέζι. Μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε τα σταφύλια με βύσσινα, όταν αυτά είναι στην εποχή τους.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1 κιλό αρνίσια παϊδάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κιλό σταφύλια (ρώγες μαύρου σταφυλιού)
- 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.γλ. πετιμέζι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα αρνίσια παϊδάκια στο τηγάνι με σταφύλια και πετιμέζι, συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά μας. Ξεκινάμε βάζοντας σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να το ζεστάνουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε γρήγορα τα παϊδάκια και τα ροδίζουμε 5΄ από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4΄-5΄, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας.
- Βγάζουμε τα αρνίσια παϊδάκια σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
- Τα περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού και αφήνουμε μέσα στο τηγάνι περίπου 2-3 κ.σ. από το ζωμό.
- Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε τα σταφύλια, που έχουμε πλύνει και στραγγίσει.
- Σ’ αυτό το στάδιο αφαιρούμε και πετάμε τα σκόρδα.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 6΄-7΄ τα σταφύλια για να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το κρασί και το πετιμέζι και αλατοπιπερώνουμε το μίγμα. Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά για 3΄-4΄, μέχρι να δέσει καλά και να γλασάρει η σάλτσα.
* Η σάλτσα πρέπει να γίνει σαν μέλι.
Σερβίρουμε τα παϊδάκια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σταφυλιών!
Συνοδέψτε τα αρνίσια παϊδάκια με μια υπέροχη σαλάτα και με πατάτες φούρνου με θυμάρι και παρμεζάνα!