Ψυχολογία
Οριγκάμι: Η ιαπωνική τέχνη που κάνει ευχάριστες τις μέρες μας στο σπίτι
Μπορεί ένα κομμάτι χαρτί να μας κάνει να ηρεμήσουμε, να χαλαρώσουμε και να δημιουργήσουμε όμορφα πράγματα; Οι Ιάπωνες δηλώνουν πως “ναι”!
Όταν μένουμε για πάρα πολύ καιρό στο σπίτι η ψυχολογία μας πέφτει και οι χώροι αρχίζουν και μας προκαλούν δυσφορία. Συνήθως στην αρχή το απολαμβάνουμε, καθώς κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, επειδή τότε έχουμε τον χρόνο. Όσοι έχουν οικογένεια περνούν αυτόν το χρόνο μαζί τους, προσπαθώντας να αναπληρώσουν τον χαμένο διάστημα που έλειπε η επαφή. Όμως μια μακροχρόνια παραμονή αρχίζει και δημιουργεί εκνευρισμό δημιουργώντας πολλές φορές και ψυχολογικά προβλήματα λόγο απραξίας…
Οι έντονοι ρυθμοί της φυσιολογικής καθημερινότητας που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, όταν μπαίνουν στον «πάγο» για μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζουν και κουράζουν ψυχικά. Οι ώρες δεν περνούν ή περνούν κάνοντας καθημερινά ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Υπάρχουν όμως κάποιες δραστηριότητες, που ενώ ως κινήσεις ίσως μας φαίνονται το ίδιο, είναι κάθε φορά διαφορετικές και μπορούν να μας κάνουν να είμαστε δημιουργικοί και να κάνουμε πάντα νέα πράγματα!
Μια από αυτές είναι το οριγκάμι! Η ιαπωνική τέχνη διπλώματος του χαρτιού που κρατάει απασχολημένα παράλληλα το νου και τα χέρια μας. Ενώ μπορεί να γίνει και εξαιρετικά δημιουργική.
Δύο κλασικά “παιχνίδια” που γνωρίζουμε όλοι από την παιδική μας ηλικία και ίσος δεν γνωρίζετε πως είναι δημιουργημένα με τεχνική οριγκάμι, είναι οι βαρκούλες και ο κύβος της μοίρας (που τα λατρεύουν ακόμη και σήμερα τα μικρά κορίτσια).
Τι είναι το οριγκάμι (origami)
Το οριγκάμι είναι ο καλλιτεχνικός τρόπος διπλώματος του χαρτιού στον οποίο απαγορεύεται το κόψιμο. Σε αντίθεση με την τεχνική διπλώματος χαρτιού κιριγκάμι, όπου το κόψιμο του χαρτιού επιτρέπεται.
Γενικά το δίπλωμα του χαρτιού πρωτοεμφανίστηκε τον 1ο αιώνα μ.χ. με την δημιουργία του χαρτιού στην Κίνα. Στην συνέχεια όμως, τον 6ο αιώνα βουδιστές μοναχοί μετέφεραν αυτή την τεχνική στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες την λάτρεψαν και άρχισαν να την χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, φτιάχνοντας δώρα, γεμίζοντας τον χρόνο τους ή απασχολώντας τα παιδιά όταν έπρεπε να μένουν στο σπίτι.
Το όνομα «οριγκάμι» (ιαπωνικά: 折り紙, Χέπμπορν: origami, oru = διπλώνω και kami = χαρτί), εμφανίστηκε πρώτη φορά σε γραπτά του 19ου αιώνα. Σταδιακά το δίπλωμα του χαρτιού έγινε παράδοση στην Ιαπωνία και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά και από τόπο σε τόπο στο σήμερα. Οι σύγχρονοι δημιουργικοί τρόποι διπλώματος δημιουργήθηκαν από τον Akira Yoshizawa, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Sam Randlett εισήγαγαν το σύστημα γραμμών και τόξων που χρησιμοποιείται στα διαγράμματα οδηγιών. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που ασχολούνται με αυτό.
Ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά σχέδια οριγκάμι που μπορεί να σας είναι γνωστό είναι το πουλί «Γερανός».
Τα χαρτιά που χρησιμοποιούνται για οριγκάμι είναι ειδικά, αλλά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και άλλα. Αρκεί να είναι λεπτά και ανθεκτικά ώστε να μπορούν να αναδιπλωθούν και να μην σκίζονται. Η χρωματική τους γκάμα είναι πάρα πολύ μεγάλη, έτσι ώστε όλοι να δημιουργήσουν αυτό που θέλουν.
Οι τεχνικές είναι πολλές, αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με αυτό, παρουσιάζονται κάθε τόσο νέες ιδέες και μέθοδοι.
Η τεχνική origami πλέον εκτός από εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης εφαρμόζετε και σε διάφορες επιστήμες. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα στα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική, την ψυχολογία (ως μέθοδο θεραπείας) κ.α.
Εάν ο χρόνος σας είναι άπλετος και έχετε κουραστεί από τα καθιερωμένα. Εάν θέλετε να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε ενώ παράλληλα θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό, δοκιμάστε να κάνετε οριγκάμι.