Γενικά
«Όπου η ζωή… στο κόκκινο»! Νέα Ελληνική Λογοτεχνία!
Το πρώτο βιβλίο της Έρης Μαυρογιάννη κυκλοφόρησε!
Μία ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, με μέρος των εσόδων του βιβλίου να διατίθεται στον Πανελλήνιο Σύλλογο παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Καρδιά του Παιδιού»!
Το designmagazine.gr μίλησε με τη συγγραφέα προσπαθώντας να αντλήσει από αυτήν, την έμπνευση και το σκεπτικό της δημιουργίας αυτού του βιβλίου…
Από την Κωνσταντίνα Κολοκούρη
Έρη, πες μας δύο λόγια για το βιβλίο σου με τίτλο «Όπου η ζωή… στο κόκκινο».
Είναι ένα βιβλίο, που πραγματικά θα το χαρακτήριζα με το χρώμα: κόκκινο. Το χρώμα του κινδύνου και της αγάπης. Είναι μία ιστορία που διαδραματίζεται στα Τρίκαλα –την πόλη μας– με την ηρωίδα να περνάει δια πυρός και σιδήρου και να βιώνει πολύ έντονες προσωπικές και οικογενειακές στιγμές.
Είναι ένα βιβλίο, που αφορά τις συζυγικές σχέσεις, όταν μπαίνουν προβλήματα στο γάμο τους και ειδικά, υγείας.
Είναι ένα βιβλίο, που αφορά την οικογένεια, το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον.
Νομίζω πως έχει και σκληρές αλλά και πολύ δυνατές-συγκινητικές στιγμές. Σίγουρα πάντως, έχει να δώσει πολλά. Το αγαπώ πολύ.
Πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Προσπαθούσα χρόνια, από 20 χρονών, να γράψω, αλλά κάτι τύχαινε στη ζωή μου και η συγγραφή πήγαινε όλο και πιο πίσω. Τελικά, έμεινα άνεργη το 2013, και έτσι είχα χρόνο ν’ ασχοληθώ με τη συγγραφή βγάζοντας από το συρτάρι μου τις σημειώσεις μου και τα ημερολόγιά μου… Τα άρθρα μου –ως δημοσιογράφος κάποτε– κι έτσι ξεκίνησα το πρώτο μου βιβλίο «Όπου η ζωή… στο κόκκινο», την ίδια στιγμή που δεν είχα χρήματα• την ίδια στιγμή που έψαχνα για μία οποιαδήποτε δουλειά και που κανείς δε με προσλάμβανε. Έτσι, αποφάσισα να γράψω τις αλήθειες μου.
Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
Μ’ έπνιγε το δίκιο και που δε με βάραινε από λεφτά, η άδειά μου τσέπη. Αυτή είναι μία ωμή αλήθεια. Έπειτα ήταν η ανάγκη μου να προσφέρω εγώ μέσα από τις πωλήσεις του βιβλίου κάποιο χρηματικό ποσό στα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες των ανασφάλιστων οικογενειών που δυστυχώς, για να διαβούν την είσοδο των ιδιωτικών νοσοκομείων χρειάζονται πολλά λεφτά, και όλο αυτό θα γίνει, με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Συλλόγου παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Καρδιά του Παιδιού», την ίδια στιγμή που εγώ η ίδια παραμένω άνεργη και χωρίς ασφαλιστικό φορέα για την επέμβαση του δικού μου παιδιού με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.
Άρα μιλάμε για βιωματική ιστορία;
Απόλυτα! Δε βασίζεται σε μυθοπλασία.
Πες μου για ένα βιβλίο που δεν έχεις γράψει εσύ, αλλά θα ήθελες να το είχες γράψει.
Το «Ζαχίρ» του Πάουλο Κοέλιο. Γιατί περνάει ένα μήνυμα. Το ταξίδι ενός άντρα για την αγάπη. Και επειδή αναφέρομαι κι εγώ σ’ έναν “θάνατο” μιας αγάπης μέσα στο βιβλίο μου, ζηλεύω την αγάπη του ήρωα προς τη γυναίκα του απ’ το βιβλίο του Κοέλιο, Ζαχίρ.
Ποιος ή ποια είναι ο/η αγαπημένος/η σου συγγραφέας;
Πάουλο Κοέλιο και από Έλληνες ο Αύγουστος Κορτώ.
Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Αν είσαι ανήσυχο πνεύμα, και γεννιέσαι και γίνεσαι. Βέβαια, για να γίνει ένα βιβλίο χρειάζονται πολλά και φυσικά αρκετή δουλειά και διάβασμα. Έχω διαβάσει τόσο, όσο δε διάβασα στα μαθητικά μου χρόνια. Και νομίζω πως στη δική μου περίπτωση, δεν έγινα αλλά γεννήθηκα. Πάντα έγραφα, από μικρή ο,τιδήποτε άλλο, ιστορίες, εκτός από τα σχολικά μου μαθήματα.
Θα σε ενδιέφερε να δεις το βιβλίο σου να μεταφέρεται στη μικρή ή μεγάλη οθόνη;
Φυσικά. Νομίζω πως αν δεχόμουν μια τέτοια πρόταση που να προϋπόθετε τον σεβασμό στο έργο μου και τις καλές ερμηνείες των ηθοποιών, θα έλεγα αμέσως «ναι!». Θεωρώ πως αξίζει τον κόπο ένας σκηνοθέτης ν’ ασχοληθεί σοβαρά με το βιβλίο «Όπου η ζωή… στο κόκκινο» και με το δεύτερο βιβλίο –τη συνέχεια του– που σύντομα θ’ ακολουθήσει. Νομίζω πως θα χτυπούσε ένα καλό ποσοστό θεαματικότητας.
Τι θα ήθελες να ευχηθείς στους αναγνώστες του βιβλίου;
Υγεία, ηρεμία στις ψυχές τους και χαρά για τη ζωή –όπως και αν είναι αυτή. Να μην απογοητεύονται γιατί… εμείς οι Έλληνες δε σκύβουμε το κεφάλι!
Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω πότε και που θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου;
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.
Θα είναι μία όμορφη γιορτή! Με τη συμμετοχή του θεατρικού εργαστηρίου «Σία Φαράκη» και της ίδιας της Σίας Φαράκη. Με την παιδική και νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων Ελένης Ζιάκα. Με τον ηθοποιό – συγγραφέα Ζήση Παπαϊωάννου. Με τη Μάρθα Γκάνια – Μπατατόλη, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Καρδιά του Παιδιού» και με γιατρούς που θα αναφερθούν στις συγγενείς καρδιοπάθειες.
Σας περιμένω με χαρά να τα πούμε και από κοντά!
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!