Παιδί & Έφηβοι
Οι “κακιές λέξεις” θέλουν πιπέρι!
Οι γονείς ακούνε πολλές φορές τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν “κακιές λέξεις”, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με μια άσχημη συμπεριφορά. Πώς όμως μπορούν να αποτρέψουν από αυτό το μικρό στοματάκι να βγαίνουν “κακιές λέξεις”;
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ακούνε περισσότερα από όσα νομίζουμε εμείς, ακόμη και όταν πιστεύουμε ότι δεν μας ακούνε. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι μας ακούνε ενώ ξεστομίζουν “λανθασμένες φράσεις” ή “απαγορευμένες φρασεολογίες”. Και φυσικά ως μικρά “παπαγαλάκια”, επαναλαμβάνουν όσα ακούνε.
Πώς πρέπει όμως οι γονείς να συμπεριφερθούν όταν ακούνε το παιδί τους να λέει “κακιές λέξεις” και τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να το αποφύγουν;
- Οι γονείς αποτελούν για τα παιδιά το πρότυπό τους. Εάν δε θέλουμε τα παιδιά μας να ξεστομίζουν “κακιές λέξεις” τότε δε θα πρέπει να το κάνουμε και εμείς μπροστά τους.
- Κάνουμε πως δεν ακούμε!
- Στο άκουσμα “κακών λέξεων”, θα ήταν καλό να το αντιμετωπίζουμε με απόλυτη ψυχραιμία και όχι να μας πιάνουν τα γέλια. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό με σεβασμό, ώστε να αποφύγουμε αρνητικές συμπεριφορές. Μιλάμε στο παιδί με ήρεμο βλέμμα, χαμηλό τόνο, χωρίς ύφος και του εξηγούμε για ποιόν λόγο δε θα πρέπει να λέει “κακιές λέξεις.
- Εάν όλο το παραπάνω το γυρίσουμε μπούμερανγκ φυσικά θα έχουμε αρνητικές συνέπειες. Εάν το παιδί αντιληφθεί ότι όλη αυτή συμπεριφορά έχει κάποια επιρροή πάνω μας, τότε ως φυσικό επακόλουθο είναι να συνεχίζει να χρησιμοποιεί “απαγορευμένες λέξεις“.
- Εάν παρατηρήσουμε ότι το παιδί δεν αλλάζει στάση, τότε θα οριοθετήσουμε κάποιους κανόνες. Εάν πάλι δούμε ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή τότε η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο.
- Στην περίπτωση που το παιδί βρίσκεται στην εφηβική του ηλικία και πιστεύει ότι με την χρήση “κακής φρασεολογίας” εκφράζει τον θυμό και τη δυσαρέσκεια του… Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε ως γονείς είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να συζητήσουμε με το παιδί ποιο είναι το πρόβλημα του και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε να βρει τη λύση.
- Επαινέστε το παιδί σας όταν μιλάει όμορφα (ευχαριστώ, παρακαλώ, συγγνώμη)!
Είναι ευρέως γνωστό ότι κάποια στιγμή, θα ακουστούν από αυτό το μικρό στοματάκι κακιές κουβέντες. Αυτές θα πρέπει να εξαλειφθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται!
Πολλές φορές, εμείς οι γονείς αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Το άκουσε μέσα στο σπίτι, στο σχολείο; Το είπε κάποιος φίλος του; Δεν έχει και πολύ σημασία από την στιγμή που το “υιοθέτησε” και το ξεστόμισε. Όλα τα παιδιά το κάνουν για να δουν αντιδράσεις και φυσικά να τραβήξουν την προσοχή όλων.