Ταξίδια & Τουρισμός
Νέα Ζηλανδία: Η γη του Λευκού Σύννεφου (+ video)
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκετε στο νότιο ημισφαίριο στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, κάτω από την Αυστραλία. Είναι χώρα απομονωμένη και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών, δύο μεγάλα και άλλα πολλά μικρότερα.
Η Νέα Ζηλανδία είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στη γλώσσα των Μαορί ονομάζετε «Αοτεαρόα», που σημαίνει Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου.
Από την Έφη Τρίμμη
Είναι μία από τις πιο πρόσφατα αποικισμένες μεγάλες περιοχές γης. Οι Μαορί ήταν αυτοί που εγκαταστάθηκαν στα νησιά πρώτοι, περίπου το 1250 – 1300 μ.Χ. Οι Μαορί κατέφθασαν στα νησιά με τα γουάκα (κανό) τους, ολοκληρώνοντας (όπως λέγεται) μια μεγάλη περίοδο περιήγησης τους στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Με την εγκατάστασή τους δημιούργησαν έτσι τον ιθαγενή πολιτισμό της Νέας Ζηλανδίας. Περίπου 300 χρόνια αργότερα, κατά το 1642, κατέφθασαν και οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι. Η Νέα Ζηλανδία σήμερα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας με πρωτεύουσα το Ουέλλινγκτον και νόμισμά το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας.
Το κλίμα
Είναι υγρό και γλυκό και είναι μια χώρα που ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία. Παράγει και εξάγει βούτυρο, τυρί, μαλλί και κρέας, ενώ ως δευτερεύον παράγοντες είναι το ψάρεμα και η γεωργία. Το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2019 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι τα 82 χρόνια (80,4 χρόνια για τους άνδρες και 83,5 για τις γυναίκες).
Ο πληθυσμός
Σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους που αποτελούνται κατά το 70% από λευκούς Ευρωπαϊκής καταγωγής, κυρίως χριστιανούς διαμαρτυρόμενους. Οι Μαορί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού με ποσοστό 14,7%. Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και τα Μαορί (η γλώσσα των ιθαγενών).
Η Νέα Ζηλανδία είναι χώρα θετική απέναντι στη μετανάστευση και είναι δεσμευμένη να αυξάνει τον πληθυσμό της κατά περίπου 1% κάθε χρόνο. Προς το παρόν, οι μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη ομάδα (30%) αλλά νέοι μετανάστες καταφτάνουν από πολλές χώρες και ιδιαίτερα από την Ανατολική Ασία.
Γεωλογία, χλωρίδα και πανίδα
Το μέγεθός των δύο βασικών νησιών μαζί είναι περίπου ίσο σε έκταση με την Ιαπωνία, λίγο μεγαλύτερο από την Μεγάλη Βρετανία. Τα δύο αυτά μεγαλύτερα και κυρία νησιά, χωρίζονται από τον πορθμό του Κούκ που έχει απόσταση 22 χλμ, και τα δύο είναι ορεινά με μαγευτικά τοπία. Το βόρειο νησί είναι ηφαιστειογενές με πολλές θερμές πηγές και ονομάζεται «καπνίζουσα νήσος». Αντιθέτως το νότιο δεν έχει ενεργά ηφαίστεια, εκεί υψώνονται όρη που τα αποκαλούν «Νεοζηλανδικές Άλπεις».
Εξαιτίας της μακράς απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο, για περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, και της νησιωτικής βιογεωγραφίας της η Νέα Ζηλανδία έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Περίπου το 80 % της χλωρίδας της συναντάται μόνο στη Νέα Ζηλανδία. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 40 ενδημικά είδη.
Μέχρι την άφιξη των πρώτων ανθρώπων, το 80% της γης καλυπτόταν από δάση. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόνο 23%. Τα μοναδικά σημεία που ήταν ακάλυπτα από δέντρα ήταν οι ψηλές αλπικές περιοχές και οι άγονες ηφαιστειακές εκτάσεις. Υπάρχουν αρκετά ερπετά και πολλά είδη εντόμων, αλλά δεν υπάρχουν φίδια!
Τα δάση κατοικούνταν από μεγάλη ποικιλία ιδιαίτερων πτηνών. Πολλά από αυτά έχουν πια εκλείψει, ενώ άλλα έχουν χάσει πλέον την ικανότητα τους να πετούν. Όλα όμως κινδυνεύουν ακόμα και σήμερα με εξαφάνιση, λόγο της ανθρώπινης δράσης και των τρωκτικών.
Αξιοθέατα
Μερικά από τα αξιοθέατα της Νέας Ζηλανδίας είναι ο Πύργος Σκάι Τάουτερ, οι Βοτανικοί Κήποι Κράισττσερτ, το Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, το Μουσείο Te Papa Tongarewa, το παραδοσιακό χωριό Μαορί «Ταμάκι Μαοπί», οι θερμοί πίδακες και πηγές του Te Puia, το Μουσείο του Όκλαντ, η αποικία των θαλάσσιων ελεφάντων «Σίαλ Κόλονυ».
Ένα από τα ομορφότερα μέρη είναι το κάστρο Lamach με τους εκπληκτικούς του κήπους!
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το μοναδικό στον κόσμο Shire και το Hobbiton. To χωριό των Hobbits από την ταινία «Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών», με τα εντυπωσιακά σπιτάκια-λαγούμια και την ονειρικό περιβάλλον!