Διάφορα, Προτάσεις & Tips

Μύδια: καθάρισμα, μαγείρεμα και διατήρηση

Συντάκτης  | 

μύδια

Τα μύδια είναι ένα από τα αγαπημένα οστρακοειδή των περισσότερων Ελλήνων και πολλοί είναι αυτοί που τα μαγειρεύουν στο σπίτι! Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή και το μαγείρεμα τους. Καθώς εάν δεν είναι επιλεγμένα και μαγειρεμένα σωστά κινδυνεύουμε να πάθουμε δηλητηρίαση.

Τα μύδια είναι ένα από τα αγαπημένα οστρακοειδή της Ελληνικής κουζίνας. Μην κολλάτε στο καθάρισμα τους, τη συντήρηση, ή αν θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια! Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά μου και απαντάω σε όσα με ρωτάτε: πως καθαρίζουμε τα μύδια, πόση ώρα τα βράζουμε, πως αχνίζουμε τα μύδια, πως μαγειρεύονται και πως διατηρούνται; Μπορώ να αποθηκεύσω φρέσκα μύδια στην κατάψυξη;

Δείτε τα μυστικά της επιλογής και του μαγειρέματος των μυδιών από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Ας δούμε πρώτα μερικά πράγματα για τη διατροφική αξία τους, γιατί έχουν πολλά οφέλη και μας κάνουν καλό!

Το μύδι είναι ένας διατροφικός θησαυρός, αφού περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Η περιεκτικότητα του σε λίπη είναι χαμηλή κάτι που τα καθιστά πιο υγιεινό σε σχέση με το κόκκινο κρέας που είναι υψηλό σε λιπαρά και ειδικά κορεσμένα. Επίσης είναι χαμηλό σε θερμίδες.

Βάλτε τα λοιπόν στην κουζίνα σας και στο πιάτο σας, γιατί είναι οικονομικά, πεντανόστιμα και δίνουν αυτή τη χαρακτηριστική και αγαπημένη μου μυρωδιά της θάλασσας σε όποια συνταγή μπαίνουν. Για όλα τα υπόλοιπα μην ανησυχείτε γιατί σας τα δίνω όλα παρακάτω αναλυτικά.

Πως καθαρίζουμε τα μύδια;

Βάζουμε όσα είναι κλειστά σε ένα μπολ με νερό και καθαρίζουμε το μουστάκι τους τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.

Πως βγάζω την τρίχα από τα μύδια;

Στη συνέχεια τρίβουμε το κέλυφός τους με ένα σφουγγαράκι κουζίνας ή ένα βουρτσάκι για να απομακρύνουμε τυχόν τρίχες.  Τα ξεπλένουμε με καθαρό νερό. Βάζουμε τα καθαρά σε ένα άλλο μπολ.

Πώς καταλαβαίνουμε τα φρέσκα μύδια, που είναι ασφαλή για κατανάλωση;

-Καταρχάς καταναλώνουμε όλα τα οστρακόδερμα όσο ακόμα είναι ζωντανά και ολόφρεσκα.

-Ελέγχουμε για να δούμε αν κάποιο είναι ήδη ανοιχτό. Αν βρούμε τέτοια, τα ρίχνουμε με δύναμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αν κλείσουν τα κρατάμε, αν όχι, τα πετάμε. Πετάμε και οποιοδήποτε με σπασμένο κέλυφος.

-Ένα άλλο σημάδι που μας δείχνει αν είναι φρέσκα, είναι να πιάσουμε ένα στο χέρι μας να ελέγξουμε πόσο καλά κλειστό είναι. Αν πιάνοντας το, το μύδι σφραγίζει ακόμα πιο πολύ, είναι ένδειξη ότι είναι φρέσκο. Αν δούμε ότι μπορούμε εύκολα με τα χέρια να το ανοίξουμε και το σφράγισμα του είναι χαλαρό, τότε είναι μπαγιάτικο.

-Όσα μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμα τους τα πετάτε.

-Όσα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα επίσης τα πετάτε.

Πώς μαγειρεύονται τα μύδια;

Άλλες συνταγές τα απαιτούν με το κέλυφός τους, ενώ κάποιες άλλες μόνο την ψίχα τους. Να έχετε υπόψη ότι για να πάρετε 500 γραµ. ψίχα χρειάζεστε 2 κιλά φρέσκα μύδια με κέλυφος.

Συνήθως δεν αλατίζουμε γιατί το ζουμί των μυδιών που υπάρχει μέσα στο κέλυφος είναι αλμυρό.

Όταν ανοίξουν αφαιρείτε την ψίχα και τη χρησιμοποιείτε για τις συνταγές σας.

Πως αχνίζουμε τα μύδια και πώς ανοίγουν;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα αχνίσετε και να τα ανοίξετε είναι να τα βάλετε καθαρισμένα μέσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε τα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές μέχρι να ανοίξουν. Τα μύδια που θα αχνίσετε είναι έτοιμα να τα καταναλώσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια νέα συνταγή.

μύδια

μύδια

Πόση ώρα βράζουμε τα μύδια;

Το μύδι δεν θέλει πολύ ώρα μαγείρεμα. Το πολύ 2-3 λεπτά είναι αρκετά για να ανοίξει και η σάρκα του να είναι τρυφερή όταν την απολαμβάνετε. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.

Πώς διατηρούνται τα μύδια;

Όταν είναι φρέσκα διατηρούνται για 1 μέρα στη συντήρηση του ψυγείου ακαθάριστα, σε σουρωτήρι σκεπασμένα με βρεγμένη πετσέτα. Τα καθαρίζετε μόνο την ώρα που πρόκειται να τα μαγειρέψετε.

Μπαίνουν τα φρέσκα μύδια στην κατάψυξη;

Δε σας συστήνω να τα αγοράσετε φρέσκα και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Τα όστρακα για λόγους ασφαλείας πρέπει να καταναλώνονται ολόφρεσκα, όσο ακόμα βρίσκονται μέσα στο κέλυφος τους και στα δικά τους υγρά. Επίσης τα φρέσκα μύδια σε γεύση και υφή δεν έχουν καμία σχέση με τα κατεψυγμένα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα κατεψυγμένα της αγοράς που βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ έχουν υποστεί ελαφρύ μαγείρεμα γι αυτό και θα δείτε ότι έχουν το χρώμα του μαγειρεμένου μυδιού. Γι αυτό να προμηθευτείτε ακριβώς την ποσότητα που θα καταναλώσετε ώστε να τα απολαύσετε στην καλύτερη στιγμή τους όσο ακόμα είναι φρέσκα, δηλαδή και ζωντανά.

Για περισσότερες εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές με μύδια από την Αργυρώ ρίξτε μια ματιά εδώ!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!