Ταξίδια & Τουρισμός

Μονεμβασιά: Τι πρέπει να κάνεις όταν την επισκεφθείς

Συντάκτης  | 

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνικής γης, η Μονεμβασιά μπορεί να σου προσφέρει το απόλυτο ταξίδι στην ιστορία και όχι μόνο… Παρακάτω θα βρεις  πέντε πράγματα που σίγουρα πρέπει να κάνεις όταν την επισκεφθείς.

Σκέφτεσαι να πας στην μοναδική Μονεμβασιά. Ξέρεις όμως τι πρέπει να κάνεις όταν επισκεφθείς αυτή την ιδιαίτερη καστροπολιτεία της Πελοποννήσου;

Αυτή η εντυπωσιακή καστροπολιτεία του νότου, η οποία στους Φράγκους είναι γνωστή με το όνομα “Μαλβαζία”, δημιουργεί στον επισκέπτη ένα μακρύ αφήγημα στον χώρο και στον χρόνο.

Το όνομα της Μονεμβασιάς είναι μία σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις δύο ελληνικές Μόνη και Έμβασις. Το παρωνύμιο που επικρατεί ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι “Γιβραλτάρ της ανατολής”, επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Ένας προορισμός, που “ανθίζει” διαφορετικά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες

διεισδύοντας στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο, οι οποίες περιλαμβάνουν αμυντικές κατασκευές και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσα στα καλντερίμια της «βυζαντινής πόλης» ανακαλύπτεις έναν ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό που περνά μπροστά από τα μάτια σου σε 360 μοίρες.

Αυτό το γοητευτικό ταξίδι σε κάστρα και τείχη, όπου παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου, που παραμένει αναλλοίωτη σαν ένας μοναδικός υπαίθριος μουσειακός χώρος.

Ο πολιτιστικός και εκκλησιαστικός τουρισμός στη Μονεμβασιά “κερδίζει γόνιμο έδαφος”

Ένας σπουδαίος πολιτισμός «αναρριχάται» μέσα από την καστροπολιτεία με μία σειρά από αναρίθμητα μνημεία της περιοχής να καλύπτουν μία μακρά περίοδο από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και τη σύγχρονη εποχή.

Μία τεράστια κιβωτός, φυλαγμένη και διατηρημένη εξαιρετικά, μοιράζει στον επισκέπτη και στο ταξίδι του έναν απόλυτα βιωματικό χαρακτήρα με τον θεματικό τουρισμό και κυρίως τον πολιτιστικό και εκκλησιαστικό τουρισμό να αποτελούν δύο μεγάλες πυξίδες για την περιοχή καθώς και για την οργάνωση των δραστηριοτήτων.

Μία βόλτα στα καλοδιατηρημένα κτήρια του Πάνω και Κάτω Κάστρου, καθώς και τα ευρήματα που εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Μονεμβασιάς, θα γεμίσουν την εμπειρία σου και θα “κοσμήσουν” το ταξίδι σου.

5 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Μονεμβασιά

  1. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε ένα διατηρητέο κτήριο στην πλατεία του Ελκομένου, στεγάζεται η εντυπωσιακή αρχαιολογική συλλογή η οποία προσφέρει μοναδικά αριστουργήματα από τη διαδρομή της περιοχής ανά τους αιώνες. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως Τζαμί, ενώ μετασκευάστηκε σε δημόσιο κτήριο κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας.

Πρόκειται για έναν εξαίρετο μουσειακό χώρο που αξίζει τη θέαση και την επίσκεψή σου, με πλούσιο υλικό που έφεραν στο φως αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή παρουσιάζοντας μία μακρά ανθρώπινη δραστηριότητα, καλλιτεχνική αξία και πολιτιστική σημασία.

  1.  Η βόλτα σου στην Άνω Πόλη και στον Ναό της Αγίας Σοφίας θα σε ανταμείψει

Η ατέλειωτη θέα που θα σου προσφέρει αυτή η βόλτα, σε ολόκληρη την πόλη, τα τείχη και τη θάλασσα, είναι αξεπέραστη και το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί ένα πραγματικό «μυστικό» που σίγουρα καλείσαι να βρεις.

Σε δεκαπέντε περίπου λεπτά από την παλιά πόλη, βρίσκεσαι στην Άνω Πόλη που ονομάζεται από πολλούς και Γούλα, όπου στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου είναι κτισμένος ο ναός της Αγίας Σοφίας, μία από τις 40 εκκλησίες που διαθέτει το κάστρο. Οι πληροφορίες λένε ότι χτίστηκε τον 12ο αιώνα και αποτελεί αντίγραφο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

  1. Κάνε μία στάση στο λιμάνι του Γέρακα

Κατά τα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Ιέραξ»  και πρόκειται για ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και κάλλους. Η ιστορικότητα του σημείου, μαζί με τη μοναδική ομορφιά και ηρεμία που σου προσφέρει, μπορεί να αποτελέσει το «ορμητήριο ή καταφύγιό» σου.

Ήταν επίσης ο ναύσταθμος των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακινών αλλά και το αγκυροβόλιο των Σπετσιωτών και των Υδραίων εμπόρων.

Αυτό λοιπόν το μοναδικό παραθαλάσσιο χωριό, 22 χιλιόμετρα από τη Μονεμβασιά, είναι χτισμένο μέσα σε φιόρδ και αξίζει κάθε σου επίσκεψη.

  1. Οργάνωσε την πεζοπορία σου ανάμεσα σε μεσαιωνική ατμόσφαιρα

Η Μονεμβασιά για πολλούς έχει τον τίτλο του απόλυτου πεζοπορικού προορισμού. Με αφετηρία την πόλη μπορείς να ξεκινήσεις να οργανώνεις ή να ακολουθείς μοναδικά μονοπάτια ανακαλύπτοντας μύθους, μυστικά και ιστορίες.

Μία από τις πιο γοητευτικές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις, έχοντας μπροστά σου 3 ολόκληρες ώρες για να απολαύσεις ό,τι εμφανίζεται στον διάβα σου, είναι αυτή που ξεκινά από τον Άγιο Φωκά και καταλήγει στο επισκέψιμο Σπήλαιο της Καστανιάς, η οποία αποτελεί και τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33.

Μία καταπράσσινη διαδρομή που σε οδηγεί σε ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας, δίπλα στη Νεάπολη όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για να παρακολουθήσεις από κοντά σπάνιους σχηματισμούς από σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Η εμπειρία σου εδώ απογειώνεται, καθώς βρίσκεσαι απευθείας στο απόλυτα αυθεντικό φυσικό πλάνο.

  1. Ραντεβού στη Νεάπολη –Μία ναυτική ιστορία θα σε ακολουθήσει

Κάπου 20 λεπτά από τη Μονεμβασιά, η  παραθαλάσσια κωμόπολη της Νεάπολης θα σε φιλοξενήσει στο πιο πρωτότυπο τοπίο, με τη ναυτική ιστορία του σημείου, τα μουσεία, τα εντυπωσιακά αξιοθέατα, καθώς και τους μικρούς παραγωγούς να σε ακολουθούν στο κάθε σου βήμα.

Αν είσαι λάτρης της άγριας ομορφιάς και των παλιών οικισμών, σίγουρα βρίσκεσαι στο πιο σωστό σημείο.

by followgeorge

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!