Γενικά

Μέρα παρά μέρα οι μαθητές στα σχολεία και 15 σε κάθε αίθουσα

Συντάκτης  | 

Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία είναι μαθητές και γονείς σε όλη τη χώρα. Με την έναρξη μέρα παρά μέρα θα πηγαίνουν οι μαθητές, ενώ σε κάθε αίθουσα θα υπάρχουν μόνο 15 άτομα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας στις 18:00, θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Όπως ανακοινώθηκε άτυπα από το υπουργείο, η κ. Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου προκειμένου να προετοιμαστούν και για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις οι οποίες είναι και στο επίκεντρο του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας.

Μία εβδομάδα μετά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, αλλά και το Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία μόνο αν η επιδημία ακολουθεί σταθερή καθοδική πορεία, από την 1η Ιουνίου και μετά.

Όσον αφορά στα φροντιστήρια, αυτά αναμένεται να ανοίξουν για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Για τους μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου, όπως για τους μαθητές των Γυμνασίων, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργούν από τις 18 Μαΐου.

Πως θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία

Και ενώ αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων βάσει των οποίων θα ανοίξουν τα σχολειά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή των μαθητών τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου σε αυτά θα είναι προαιρετική καθώς οι αρμόδιοι λαμβάνουν υπόψιν ότι πιθανόν αρκετοί γονείς θα ανησυχούν να στείλουν τα παιδιά τους στις αίθουσες λόγω του φόβου διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε πάντως και στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, θα δίνεται και η δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Από την πλευρά τους οι διευθυντές των σχολείων θα κληθούν να καταγράψουν πόσοι μαθητές θα επιστρέψουν και με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν θα κάνουν και την κατανομή ώστε ο αριθμός των ατόμων ανά αίθουσα να μην ξεπερνά τους 15.

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στα σχολεία ανά ημέρες. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι μισοί μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και οι υπόλοιποι μισοί Τρίτη και Πέμπτη. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί αντίστροφα για κάθε ομάδα την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα παραπάνω πάντως εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να λαμβάνονται οι απουσίες μαθητών χωρίς όμως να προσμετρώνται.

Γύρω στις 20 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Το υπουργείο Παιδείας πάντως επικεντρώνεται στο ζήτημα της διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων για τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές αναμένεται να τηρούν τις αποστάσεις όπως και τους κανόνες υγιεινής, ενώ αναμένεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στόχος του υπουργείου είναι οι Πανελλήνιες να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, ενώ όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως θα υπάρξει η δυνατότητα για επαναληπτικές εξετάσεις για παιδιά που νοσήσουν από τον ιό.

(με πληροφορίες από iefimerida)

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!