Γενικά

Mark Zuckerberg: ζάμπλουτος 28 ετών

Συντάκτης  | 

mark zuckerbergTo Facebook έχει γίνει για όλους μας μια επέκταση της καθημερινότητας και ένα τρόπο για να συναναστραφούμε με φίλους και συγγενείς. Το αν είναι κακό ή όχι ο καθένας μπορεί να το κρίνει μόνος του, ωστόσο η εβδομάδα που μας πέρασε είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπηρεσία. Συγκεκριμένα, ο δημιουργός της Mark Zuckerberg έκλεισε τα 28 του χρόνια και πλέον συνεχίζει ακάθεκτος για τα πρώτα -άντα, με αμύθητη περιουσία και την ανάγκη για αγορά ολοένα και περισσότερων servers που θα εξυπηρετούν τη λειτουργία του δημοφιλούς site κοινωνικής δικτύωσης.

Το ξεκίνημα
Γεννήθηκε στις 14 Μαϊου του 1984 στο White Plains της Νέας Υόρκης με γονείς τους Karen Zuckerberg (ψυχίατρος) και Edward Zuckerberg (οδοντρίατρος) και έχει τρεις αδερφές. Παρόλο που μεγάλωσε σε έντονα θρησκευτικό περιβάλλον, δηλώνει από μικρός πως είναι άθεος. Από το Ardsley High School κατευθύνθηκε στην Phillips Exeter Academy κερδίζοντας βραβεία σε διάφορες κατηγορίες. Γνωρίζει αρχαία Ελληνικά, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιεί φράσεις που έχει αποστηθίσει από την Ιλιάδα.

 

Το ZuckNet
Το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό ξεκίνησε από το Λύκειο. Ο πατέρας του τον δίδαξε την BASIC στα 90s, ενώ στη συνέχεια του παρείχε καθηγητή που τον βοήθησε να επεκτείνει τη σκέψη του πάνω στη συγκεκριμένη γλώσσα. Ξεκίνησε να πειραματίζεται πάνω σε διάφορα απλά προγράμματα επικοινωνίας και διάφορα games σε αρχικό επίπεδο. Μάλιστα, ανέπτυξε και το πρώτο του πρόγραμμα επικοινωνίας ανάμεσα στο σπίτι και το οδοντιατρείο του πατέρα του, το οποίο και ονόμασε ZuckNet. Μέσω αυτού, οι υπολογιστές των δύο χώρων επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Το Synapse Media Player
Κατά τη φοίτησή του στο Λύκειο, υπό την ονομασία της Intelligent Media Group, ο Mark Zuckerberg ανέπτυξε ένα δικό του πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικών αρχείων με την ονομασία Synapse Media Player. Το λογισμικό κατάφερνε να αντιληφθεί το γούστο και τις συνήθειες του χρήστη του και μπορούσε να προσαρμόσει ανάλογα τη λίστα αναπαραγωγής μουσικής που επέλεγε. Το πρόγραμμα έφτασε σε διάφορα Μέσα και κατάφερε να αποσπάσει θετικές κριτικές. Τόσο η Microsoft, όσο και η AOL προσπάθησαν να του αγοράσουν την εφαρμογή και να τον προσλάβουν, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του, μπαίνοντας στο Harvard το Σεπτέμβριο του 2002.

CourseMatch + Facemash
Όσο παρέμεινε στο Harvard, όλοι τον χαρακτήρισαν ως ένα από τα πιο ανήσυχα πνεύματα. Πάντα έψαχνε να βρει τρόπους να αποδείξει ότι είναι καλός σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει και αρχικά δημιούργησε ένα πρόγραμμα που λεγόταν CourseMatch. Με αυτό, οι φοιτητές μπορούσαν να διαλέξουν τάξει ανάλογα με τις προτιμήσεις συμφοιτητών τους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ομαδικής εργασίας στο άμεσο μέλλον. Λίγο αργότερα έφτιαξε το Facemash, ένα πρόγραμμα που επέτρεπε στους φοιτητές να διαλέξουν τον πιο όμορφο του Πανεπιστημίου. Το εν λόγω πρόγραμμα βέβαια δημιούργησε τόσο πρόβλημα στους servers του Harvard (και αναγκαστικά κατέβηκε), όσο και σε διάφορους φοιτητές, οι οποίοι είδαν τις φωτογραφίες τους να εμφανίζονται στο Facemash χωρίς την άδειά τους. Ο Zuckerberg παραδέχτηκε την… πατάτα που έκανε και τη γλίτωσε φθηνά.

Η δημιουργία του Facebook
Τα σχέδια για κάτι μεγάλο ήταν ήδη έτοιμα και στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 έφτιαξε με τη βοήθεια των συμφοιτητών του Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin και Chris Hughes. H έμπνευση για κάτι τέτοιο ήρθε από την Philips Exeter Academy, στις σπουδές του στην οποία και ολοκλήρωσε το 2002, όταν και σε ένα ειδικό βιβλίο οι τελειόφοιτοι είχαν καταγράψει ο καθένας της εμπειρίες του. Το Facebook ξεκίνησε ουσιαστικά σαν υπηρεσία για τους φοιτητές στο Harvard, ωστόσο στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πάρα πολλά άλλα Πανεπιστήμια. Στα μέσα του 2004, ο Zuckerberg μεταφέρεται με τους συνεργάτες του και μερικούς φίλους στο Palo Alto της California, όπου και γνωρίζει τους πρώτους επενδυτές.

Η επιτυχία
Η πορεία του Facebook ξεκίνησε ικανοποιητικά, ωστόσο κάθε μήνας που περνούσε έφερνε και τρελή ανάπτυξη σε επίπεδο αριθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Ιουλίου του 2010 ο Zuckerberg ανακοίνωσε πως το Facebook συμπλήρωσε 500 εκατομμύρια χρήστες και όπως ήταν φυσικό, όλη η αγορά έπεσε πάνω στον ταλαντούχο δημιουργό του. Πολλά εξώφυλλα, εκατοντάδες συνεντεύξεις και απίστευτη προβολή, έκαναν τον Zuckerberg ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νέα παιδιά του πλανήτη.

Το Wirehog
Ένα μήνα μετά το λανσάρισμα του Facebook, ο Wayne Chang δημιούργησε το i2hub, μία υπηρεσία file sharing που λειτουργούσε με τη λογική peer-to-peer στο Harvard. Εκμεταλλευόμενο τον ντόρο του Facebook και αυτό το application κατάφερε να γίνει γνωστό, ωστόσο λίγο αργότερα ο Zuckerberg με τη βοήθεια των Andrew McCollum, Adam D’Angelo και Sean Parker προσέφεραν κάτι αντίστοιχο με την ονομασία Wirehog. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για την πλατφόρμα του Facebook…

Η πλατφόρμα
Το 2007 ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε την δημιουργία της πλατφόρμας του Facebook. Σε αυτήν, διάφοροι προγραμματιστές θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους που περιελάμβαναν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη της υπηρεσίας. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες, το ενδιαφέρον της κοινότητας ήταν τέτοιο που μάζεψε πάνω από 800 χιλιάδες προγραμματιστές. Λίγο αργότερα, οι προτιμήσεις κάθε χρήστη άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα συνεργαζόμενα sites, προσφέροντας ακόμη περισσότερες δυνατότητες στους διαφημιζόμενους.

Διαβάστε περισσότερα: www.enternity.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *