Τέχνη & Πολιτισμός

Μαργαρίτες: Ομαδική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Συντάκτης  | 

Η έκθεση “Μαργαρίτες/Daisies” πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.  Παράλληλα, στην ένταξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του ιμπρεσιονισμού»!

Η έκθεση “Μαργαρίτες” γίνεται έπειτα από την πολύμηνη διακοπή λειτουργίας των μουσείων και όλων των πολιτιστικών δομών. Από την επανεκκίνηση στις 14 Μαϊου για τα μουσεία, επιχειρείται μία επαναπροσέγγιση του κοινού. Μέσα από νέες προτάσεις και δια ζώσης δράσεις.

Η επανεκκίνηση συμπίπτει σχεδόν χρονικά με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία από το ICOM, γιορτάζεται και φέτος διαδικτυακά. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα μουσεία  αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν τον προγραμματισμό των δια ζώσης δράσεών τους. Ανοίγουν έτσι και πάλι τις πύλες τους προς το κοινό έχοντας νέες προτάσεις.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, εκτός από τις τρέχουσες εκθέσεις  εγκαινιάζει την Τρίτη 25 Μαϊου και ώρα 20:00 την ομαδική πρωτότυπη εικαστική έκθεση. Η  παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, έχει τίτλο «Μαργαρίτες/Daisies». Θα γίνει στο αίθριο του ισογείου και εντάσσεται στις δράσεις του πλαισίου  συμμετοχής στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού».

Η συμμετοχή του μουσείου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πόλη της Λάρισας όσο και για όλη την Ελλάδα. Καθώς αποτελεί την πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο Ιμπρεσιονιστών της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δικτύωση και ο «διάλογος» του μουσείου, με άλλα μουσεία της Ευρώπης. Μουσεία που έχουν στην συλλογή τους έργα του Ιμπρεσιονισμού.

Το καινοτόμο πρόγραμμα της συλλογής Κατσίγρα, θα στηριχτεί και θα προωθηθεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Η οποία αποτελεί το σημείο επαφής για το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καθώς και από τον οργανισμό διαχείρισης της συγκεκριμένης Πολιτιστικής διαδρομής “Eau & Lumiere”.

Η σύγχρονη εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία (1871-1960). Το έργο «Μαργαρίτες» εντάσσεται στη Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα και επαναπροσεγγίζεται. Δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του έτσι μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Δεκατρείς καλλιτέχνιδες τιμούν την σπουδαία ζωγράφο, κατασκευάζοντας «εντυπώσεις» του έργου της. Οι Μαργαρίτες, που παρουσιάζονται στο αίθριο του μουσείου, πειραματίζονται με τις αισθητηριακές εμπειρίες του θεατή. Έχουν ως στόχο να διεγείρουν την κριτική του σκέψη. Εξερευνώντας έναν συμφυρμό κοινωνικών αποχρώσεων και εντείνοντας την βιωματική του τέρψη, μέσα από μια πληθώρα υφών και εικόνων.

Με μια μεταμοντέρνα αισθητική προσέγγιση «επικαιροποιούν» τα αγριολούλουδα του έργου της με αλληγορικούς συμβολισμούς. Ακροβατούν ανάμεσα στις επαναστατικές ιδέες του Ιμπρεσιονισμού και στο «χρέος» τους ως σύγχρονες καλλιτέχνιδες. Με στόχο να θίξουν την τωρινή εικαστική ελευθερία.  Φέρνοντας στο φως τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έζησαν και εργάστηκαν οι καλλιτέχνιδες μιας άλλης εποχής.

Συμμετέχουν: Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου,  Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα.

Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/ Εικαστικός

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266, info@katsigrasmuseum.gr

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!