Τέχνη & Πολιτισμός

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας: Ψηφιακή δράση «Γιάννης Γαΐτης»

Συντάκτης  | 

«Το δικό μας πλήθος» είναι μια εκπαιδευτική ψηφιακή δράση, με αφορμή την έκθεση «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά». Από την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Η ψηφιακή δράση γίνεται από την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα που φιλοξενεί την έκθεση με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης – Το Πλήθος και η Μοναξιά». Στο πλαίσιο της έκθεσης και λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας προτείνει ψηφιακές δράσεις.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα, από τις 10 Οκτωβρίου 2020.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας προτείνει ψηφιακές δράσεις όπως διαδικτυακές ζωντανές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις εξ΄ αποστάσεως. Με σκοπό την διατήρηση της επικοινωνίας και την αλληλεπίδραση με το κοινό και τους φίλους της.

Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) ανήκει στους καλλιτέχνες που το έργο τους αποτέλεσε τομή για την ανανέωση της ελληνικής τέχνης τα μεταπολεμικά χρόνια. Παράλληλα, ανοίχθηκε με αξιώσεις στους διεθνείς ορίζοντες. Από τους αφηγηματικούς του μικρόκοσμους, έως τα ανώνυμα και ομοιόμορφα ανθρωπάκια του, με τα ριγέ και καρό κοστούμια.

Τα ανθρωπάκια με τα οποία ο ίδιος ταυτίζεται και  μας ζητάει να ταυτιστούμε

Η δράση με τίτλο: «Το δικό μας πλήθος», προτείνεται σε παιδιά έως 18 ετών. Είναι μία δράση που ζητά οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν από τα ανθρωπάκια του Γιάννη Γαΐτη και να δημιουργήσουν τα δικά τους.

Αφού τελειοποιηθούν τα έργα, ο κάθε συμμετέχων διαλέγει ένα ανθρωπάκι και το φωτογραφίζει σε καλή ανάλυση ή το σκανάρει. Στη συνέχεια, το στέλνει στο e-mail info@katsigrasmuseum.gr μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021. Ως θέμα αναγράφεται «ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΗ».

Η δημιουργία ξεκινάει!

Πως μπορείτε να δημιουργήσετε τα ανθρωπάκια

Στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, μπορεί κάποιος να βρει και να εκτυπώσει το περίγραμμα από δύο ανθρωπάκια σε σελίδα Α4.

Το ένα από αυτά προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως σελιδοδείκτης και το άλλο μπορεί να γίνει μία κατασκευή που θα στέκεται στον χώρο με θέμα το ανθρωπάκι.

Μπορείτε να χρωματίσετε και να χρησιμοποιήσετε ό,τι υλικό θέλετε για να δώσετε πνοή στο δικό σας ανθρωπάκι.

Ακόμα, θα μπορούσατε να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε με άλλους τρόπους, όπως κολλάζ, μεικτή τεχνική. Έπειτα, μπορείτε να κόψετε περιμετρικά και να κολλήσετε το ανθρωπάκι πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι. Κόψτε και τη βάση και στερεώστε το. Το ανθρωπάκι είναι έτοιμο!

Για τον σελιδοδείκτη θα προτείναμε να το χρωματίσετε και να το κολλήσετε σε ένα χαρτόνι ή χοντρό χαρτί και να κόψετε το περίγραμμα, ώστε να έχετε το δικό σας ανθρωπάκι.

Με τα «ανθρωπάκια» που θα συγκεντρωθούν, γίνεται ένα εγχείρημα για την άτυπη συνεργασία από απόσταση και την αλληλεπίδραση των παραγόμενων έργων. Ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας πλήθος!

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα δημιουργήσει μία αφίσα στην οποία θα παρουσιάζεται το «πλήθος». Η αφίσα αυτή θα δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φορέα και θα τυπωθεί.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι των Λορέττα Γαΐτη, Αρχιτέκτονα – Μουσειολόγου και Γιάννη Μπόλη, Ιστορικό της τέχνης.

Ο σχεδιασμός της δράσης είναι των Γιάννη Ρούπα, Δώρα Σαλταπίδα, Ελένη Ζανέτα και Μαρία Μαρσιτοπούλου.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο του  Γιάννη Γαΐτη και την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο www.katsigrasmuseum.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!