Διάφορα, Προτάσεις & Tips
Λουλούδια στο πιάτο μας
Ναι, βέβαια, τα λουλούδια τρώγονται και ίσως έχετε φάει! Χαρίζουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση σε φαγητό, γλυκά και ποτά!
Δεν τρώγονται όλα τα λουλούδια βέβαια, αλλά είναι πάρα πολλά τα βρώσιμα είδη. Πλέον χρησιμοποιούνται “ατόφια” στην μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, αφεψήματα και ποτά.
Τα λουλούδια χαρίζουν μια αίσθηση «τελειότητας» και εορταστικής ατμόσφαιρας στα γεύματα.
Πολλοί θεωρούν πως η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι κάτι… που συνηθίζεται. Όμως, την συναντούμε από παλιά σε πάρα πολλές συνταγές, σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου και βέβαια στην Ελλάδα. Όλοι θα έχετε ακούσει (ή και γευτεί) το γλυκό κουταλιού “τριαντάφυλλο” και το “παραδοσιακό μας” λουκούμι.
Σήμερα, η χρήση λουλουδιών στα πιάτα αποτελεί μια θαυμάσια gourmet ιδέα για ξεχωριστές περιστάσεις. Όπως για γιορτές, πάρτι, διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και ξεχωριστά γεύματα!
Όπως η σαλάτα με ροδοπέταλα! Να είστε σίγουροι πως θα κερδίσει τις εντυπώσεις κάθε καλεσμένου!
Από τον κήπο στον ουρανίσκο σας
Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται συχνά στη μαγειρική για την ομορφιά τους, τη νοστιμιά τους, αλλά και το ιδιαίτερο άρωμά τους. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούνται από πολύ παλιά, κυρίως σε γλυκά (τριαντάφυλλο) και σαν βότανα για ροφήματα (χαμομήλι, λεβάντα, παπαρούνα, τήλιο και πολλά άλλα). Υπάρχουν όμως περιοχές που χρησιμοποιούσαν από παλιά και χρησιμοποιούν άνθη στο φαγητό (τα άνθη της κολοκυθιάς για παράδειγμα). Πλέον έχουν ενταχθεί ευρύτερα στην κουζίνα και ιδιαίτερα στα πιο gourmet πιάτα και χρησιμοποιούνται σαν γαρνιτούρες σε σαλάτες ή σε φαγητά (π.χ. πανσέδες, τριαντάφυλλα, tulbaghia). Τα συναντάμε ζαχαρωμένα ή σε γλυκά (π.χ. τριαντάφυλλα, βιολέτες), σε ποτά και σε παντς (π.χ. μποράντζα) και πολλές φορές στην παρασκευή και τον αρωματισμό αλκοολούχων ποτών.
Αρκετά από αυτά, τα τρώμε σαν λαχανικά, δίχως στην πραγματικότητα να γνωρίζουμε ότι συγκαταλέγονται στην οικογένεια των λουλουδιών. Όπως η αγκινάρα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το ραδίκι. Κάποια έχουν πολύ έντονη μυρωδιά, άλλα δεν μυρίζουν σχεδόν καθόλου. Μερικά έχουν πολύ έντονο άρωμα και ωραία βουτυράτη υφή (όπως η ημεροκάλη). Άλλα πάλι έχουν έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και συγκαταλέγονται στα βότανα.
Τι πρέπει να προσέξετε πριν φάτε κάποιο λουλούδια
• Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε λουλούδια στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική σας, πρέπει να το κάνετε με προσοχή.
• Σιγουρευτείτε ότι αναγνωρίζετε τα λουλούδια και γνωρίζετε την προέλευση τους. Προτιμήστε λουλούδια από τον κήπο σας, έμπιστους φίλους ή γείτονες. Εάν τα αγοράσετε φροντίστε να είναι “αποδεδειγμένα” κατάλληλα προς κατανάλωση!
• Φροντίστε να είναι καθαρά και χωρίς ψεκασμούς αν θέλετε να τα καταναλώσετε.
• Μην επιλέξετε ΠΟΤΕ λουλούδια από ανθοπωλεία ή ανθοκήπια. Είναι για λόγους συντήρησης πάντα ραντισμένα με δυνατά φάρμακα και βέβαια δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καταναλώνονται.
• Για καλύτερο άρωμα χρησιμοποιείστε πάντα τις κορυφές και το κέντρο των λουλουδιών (ανάλογα με το είδος). Μη χρησιμοποιείτε μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει, με εξαίρεση τα λουλούδια της ημεροκάλης.
• Πρέπει να είναι καλά ανθισμένα και το χρώμα τους πρέπει να είναι υγιή και ωραίο. Τα μαραμένα και ξεθωριασμένα λουλούδια έχουν πικρή γεύση.
• Σιγουρευτείτε ότι τα λουλούδια δεν περιέχουν έντομα… Ξεπλύνετε τα άνθη πολύ καλά σε κρύο νερό και τινάξτε τα ελαφρά για να στεγνώσουν.
• Αν προετοιμάζετε τα λουλούδια σας με σκοπό να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα, μπορείτε να τα διατηρήσετε μέσα σε μια κλειστή σακούλα ή ανάμεσα σε ελαφρώς υγρά φύλλα χαρτιού κουζίνας στο ψυγείο.
Καλή απόλαυση!