Ζυμαρικά & Ζύμες

Λαγάνα: Εύκολη συνταγή (+ video)

Συντάκτης  | 

εύκολη συνταγή για λαγάνα την σαρακοστή

Σε αυτή τη συνταγή σήμερα σας κάνουμε την πιο νόστιμη και εύκολη λαγάνα. Γίνεται μόλις σε λίγα λεπτά (χωρίς τον χρόνο αναμονής) και θα έχετε την πιο νόστιμη σπιτική λαγάνα που θα λατρέψουν όλοι!

 

Είναι η πιο εύκολη λαγάνα και γίνεται βέβαια χωρίς μίξερ. Εδώ σας την δείχνουμε παρέα, βήμα βήμα, με όλα τα μυστικά της!

Υλικά 

500 γρ αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ)

30 γρ ελαιόλαδο

1 κ.γλ μέλι

10 γρ αλάτι

300 γρ νερό

Για άλειμμα 

50 γρ νερό

1-2 κ.γλ αλάτι

Σουσάμι

Εκτέλεση 

1) Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και μέσα διαλύουμε το μέλι.

2) Προσθέτουμε την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε καλά.

3) Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.

4) Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό με την μαγιά.

5) Ανακατεύουμε με το κουτάλι. Μόλις αρχίσει να σφίγγει και να δυσκολεύει η ζύμη στο πλάσιμο τότε ρίχνουμε το λάδι. Το λάδι της συνταγής το ρίχνουμε επάνω στο χέρι και έπειτα αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα και να πιει όλο το αλεύρι.

6) Μόλις συμβεί αυτό, βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την ακουμπάμε στον πάγκο. Ζυμώνουμε παρά πολύ καλά για 7-8 λεπτά. Αφήστε όλη την έντασή σας επάνω στο ζυμάρι… μέχρι να έχετε μια απαλή και αφράτη ζύμη!

7) Βάζουμε την ζύμη σε ένα μεγάλο, καλά λαδωμένο, μπολ και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη. Δεν πρέπει να παίρνει αέρα από πουθενά.

8) Αφήνουμε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Για περίπου 2-3 ώρες.

Ιδανικά σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.

9) Έπειτα βγάζουμε την μεμβράνη και ξεφουσκώνουμε τη ζύμη φέρνοντας τα τοιχώματα προς το κέντρο.

10) Βγάζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 μέρη.

11) Φέρνουμε τις ενώσεις από κάτω σε κάθε μπάλα ζύμης.

12) Με τα χέρια μας ανοίγουμε και τις δυο μπάλες και τις ακουμπάμε σε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.

13) Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα 50 γρ νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και αλείφουμε τις λαγάνες μας.

14) Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος άλλα 30 λεπτά για να διπλασιαστούν.

15) Μόλις συμβεί αυτό, τις πατάμε με τα δάχτυλα μας για να κάνουμε τις χαρακτηριστικές λακούβες σε όλη την επιφάνεια. Εναλλακτικά πατάμε με ένα ξύλο.

15) Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους  180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.

16) Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο τις αφήνουμε σε σχάρα για να στεγνώσουν λίγο. Απολαμβάνουμε άφοβα!

Καλή επιτυχία!

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!