Γλυκά & Παγωτά

Κρητικά Λυχναράκια ή Καλιτσούνια

Συντάκτης  | 

Κρητικά Λυχναράκια ή Καλιτσούνια παραδοσιακή συνταγή

Πως θα φτιάξετε εύκολα πεντανόστημα Κρητικά Λυχναράκια ή Καλιτσούνια!

Τα Λυχναράκια ή Καλιτσούνια είναι ένα ιδιαίτερα νόστημο παραδοσιακό γλύκισμα από την Κρήτη, που το λατρεύουν όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει.

Από Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων, αυτοί που λατρεύουν τα λυχναράκια ή καλιτσούνια και αυτοί που δεν τα έχουν δοκιμάσει ακόμα.

Τι θα λέγατε να τα φτιάχνατε σπίτι σας; Αυτά τα κρητικά γλυκά θαύματα με μυζήθρα, πιστέψτε μας, αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Φτιάξτε τα και θα διαπιστώσετε πως δύσκολα μπορεί κανείς να τους αντισταθεί!

Υλικά

Για την ζύμη

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (λιωμένο σε μικρό τηγάνι)
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 βανίλια (κάψουλα ή φακελάκι)

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. μυζήθρα γλυκιά
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα (σε σκόνη)

Εκτέλεση

Για την ζύμη

  • Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους, να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
  • Προσθέτουμε τους χυμούς και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα άλλο βαθύ μπολ ανακατεύουμε την μπέικιν πάουντερ με τη βανιλίνη και το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο ρευστό μείγμα του γιαουρτιού.
  • Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα μπώλ τη μυζήθρα και την σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά.

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και στρώνουμε ένα ταψί ή την λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Σύνθεση

  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 5 ίσα μέρη και την ανοίγουμε σε φύλλα πάχους περίπου 0, 5 εκατοστών.
  • Κόβουμε με κυκλικό κουπάτ ή με ένα μεγάλο φλιτζάνι κάθε φύλλο σε δίσκους. Η διάμετρος των δίσκων πρέπει να είναι περίπου 10 – 12 εκ.
  • Παίρνουμε έναν-έναν κάθε δίσκο και βάζουμε στο κέντρο του 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση της μυτζήθρας.
  • Απλώνουμε το υλικό ομοιόμορφα και αφήνουμε περιμετρικά κενό στη ζύμη.
  • Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε τη ζύμη περιμετρικά και την πιέζουμε για να σχηματίσουμε μικρές μύτες. Θέλουμε έτσι να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα που έχουν τα λυχναράκια/καλιτσούνια.
  • Κάθε έτοιμο λυχναράκι το τοποθετούμε επάνω στο στρωμένο με λαδόκολα ταψί.
  • Αφού ετοιμάσουμε όλα τα λυχναράκια παίρνουμε ένα πινέλο και αλείφουμε από πάνω το κάθε ένα με αυγό. Τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου για 25 λεπτά. Μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσουν από πάνω.

Καλή απόλαυση!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!