Γλυκά & Παγωτά
Κουρκουμπίνια: Φτιάξτε το πιο εύκολο σιροπιαστό γλυκό
Τα ξέρετε τα κουρκουμπίνια; Είναι ένα πανεύκολο νηστίσιμο γλυκό. Η… καριέρα τους ξεκίνησε παραδοσιακά στις περιόδους νηστείας, αλλά πλέον πάρα πολλοί τα απολαμβάνουν όλο τον χρόνο!
Τα κουρκουμπίνια είναι ίσως το πιο εύκολο και “τσαχπίνικο” γλυκό. Ιδανικό για vegan, περιόδους νηστείας και τη Σαρακοστή ή ως ένα πανεύκολο και ελαφρύ σιροπιαστό γλυκό όλο τον χρόνο!
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Τα κουρκουμπίνια είναι μικρά ρολάκια φύλλου, βουτηγμένα σε ένα “αμαρτωλό” σιρόπι. Κάνεις, μα κανείς, κάνεις σας λέμε δεν μπορεί να τους αντισταθεί και φάει μόνο ένα…
Κρατήστε αυτή τη συνταγή, γιατί όταν θα θέλετε να φτιάξετε ένα εύκολο γλυκό αυτό θα σας λύσει τα χέρια!
Υλικά
450 γρ φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
200 ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
Για το σιρόπι
400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml νερό
1 κτσ χυμό λεμονιού
Κανέλα
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι!
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για πέντε λεπτά.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ρίχνουμε έπειτα λίγο κανέλα (κατά προτίμηση, ανάλογα με την ένταση που θέλουμε να πετύχουμε). Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τα κουρκουμπίνια!
Ανοίγουμε την συσκευασία με τα φύλλα και τα χωρίζουμε σε δυάδες.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και με ένα πινέλο το λαδώνουμε καλά. Τοποθετούμε από πάνω το ζευγάρι του και λαδώνουμε και το άλλο φύλλο.
Διπλώνουμε τα φύλα στη μέση και τα λαδώνουμε άλλη μια φορά.
Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό κατά μήκος, σφιχτά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν όλα τα ζευγάρια με τα φύλλα.
Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα δίσκο/μεγάλο πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ξεραθούν από πάνω, περίπου για μια ώρα.
Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα κόβουμε σε μικρά ρολάκια πάχους περίπου ενός εκατοστού.
Σε ένα ταψί στρώνετε λαδόκολλα και τοποθετείτε επάνω τα κουρκουμπίνια. Τα βάζετε αραιά για να ψηθούν καλά.
Τα ψήνετε για περίπου σαράντα λεπτά ή μέχρι να χρυσήσουν καλά. Ψήνετε ανάλογα με την ένταση του φούρνου σας, στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Αφαιρούμε το ταψί με τα ψημένα κουρκουμπίνια από τον φούρνο και τα ρίχνουμε κατευθείαν, καυτά, μέσα στο σιρόπι.
Τα αφήνουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας συχνά και έπειτα τα βγάζουμε από το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή ατομικές μερίδες και τα απολαμβάνουμε!