Γλυκά & Παγωτά
Κουραμπιέδες χωρίς αυγά και βούτυρο (+ video)
Σε αυτή τη συνταγή σας έχω τους πιο εύκολους κουραμπιέδες, που είναι χωρίς μίξερ, χωρίς αυγά και χωρίς βούτυρο.
Αυτοί οι κουραμπιέδες χωρίς αυγά και βούτυρο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους κλασικούς. Είναι πεντανόστιμοι και η ζύμη τους είναι τόσο υπέροχη που όταν τους τρώμε λιώνουν στο στόμα!
Υλικά
600 γρ ηλιέλαιο
40 γρ κονιάκ
850 γρ αλεύρι γοχ ή μαλακό
150-200 γρ αμύγδαλα αποφλοιωμένα (καβουρδισμένα)
1 κ.γλ αλάτι
3 κ.γλ Baking powder
1/2 κ.γλ μαστίχα
1/2 κ.γλ βανίλια υγρή
200 γρ άχνη ζάχαρη
Γαρνίρισμα
Άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες
Εκτέλεση
1) Ψιλοκόβουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
2) Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη άχνη, το αλάτι και την μαστίχα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα για να διαλυθεί η ζάχαρη άχνη και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε πάλι.
3) Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
4) Ρίχνουμε το μισό αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την Βaking powder και το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα της ζύμης με το χέρι μέχρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και πολύ αφράτη ζύμη.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Προσέχουμε να αφήσουμε 3-4 εκ. κενό ανάμεσα τους γιατί απλώνουν λίγο στο ψήσιμο.
5) Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από κάτω και στα πλάγια.
6) Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
7) Σε ένα ταψί κοσκινίζουμε την μισή ζάχαρη άχνη μαζί με τις βανίλιες.
8) Τοποθετούμε επάνω τους κουραμπιέδες και συνεχίζουμε το κοσκίνισμα μέχρι να καλυφθούν από άχνη και στα πλάγια.
9) Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε τους πιο αφράτους κουραμπιέδες χωρίς αυγά και βούτυρο.
Καλή Επιτυχία!