Γλυκά & Παγωτά

Κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος (+ video)

Συντάκτης  | 

Κορμός χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός με σοκολάτα μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς

Αυτός ο χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός είναι το πιο κατάλληλο γλυκό για να συνοδέψετε τα εορταστικά σας γεύματα!

Αν ψάχνετε ένα φανταστικό γλυκό για τις γιορτινές μέρες, τότε αυτός ο χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος και λαχταριστός κορμός σοκολάτας είναι κάτι που θα λατρέψετε. Η παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

Υλικά

Για το παντεσπάνι 

3 αυγά (χωρισμένα)

1 αυγό (ολόκληρο)

90 γρ ζάχαρη

90 γρ αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

1 κ.γλ baking powder

1 κ.σ υγρή βανίλια ή πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα 

400 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα)

200 γρ γάλα

1 κ.γλ μέλι

400 γρ κουβερτούρα 55% (ψιλοκομμένη)

150 γρ μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα (προαιρετικά )

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι 

1) Σε ένα πολύ καθαρό και στεγνό μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών. Προσέχουμε να μην υπάρχει ίχνος κρόκου μέσα. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει μαρέγκα. Μόλις έχει φουσκώσει η μαρέγκα μας και πλέον στέκεται κάνοντας κορυφές, σταματάμε το μίξερ. Αφήνουμε την μαρέγκα στην άκρη.

2) Έπειτα, σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους μαζί με το ένα επιπλέον αβγό και την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα, να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

3) Μόλις συμβεί αυτό, προσθέτουμε την βανίλια και κοσκινίζουμε μέσα στο μίγμα το αλεύρι, μαζί με την baking powder. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα, από έξω προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χαθεί ο όγκος του μίγματος.

4) Τέλος, προσθέτουμε μέσα σε αυτό το μίγμα την μαρέγκα σε δυο δόσεις. Ανακατεύουμε απαλά, πάλι με κυκλικές και κοφτές κινήσεις, ώστε η μαρέγκα να πάει παντού και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

5) Σε ένα ρηχό ταψί φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε μέσα το μίγμα. Θέλουμε η ζύμη να πάει σε όλη την επιφάνεια και το μείγμα να είναι όλο κατανεμημένο ισομερώς.

6) Ψήνουμε το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Στους 160 βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 15 λεπτά. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

7) Όσο ψήνεται το παντεσπάνι μας στον φούρνο, απλώνουμε στον πάγκο κουζίνας ή το τραπέζι μια καθαρή πετσέτα.

Προσοχή
Προσέξτε η πετσέτα να μην έχει άρωμα μαλακτικού ή απορρυπαντικού. Αυτό θα περάσει στο παντεσπάνι και θα επηρεάσει την γεύση του γλυκού.

Πασπαλίζουμε την πετσέτα με άχνη ζάχαρη σε όλη της την επιφάνεια.

8) Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε κατευθείαν στην πετσέτα. Αφαιρούμε με προσοχή όλη την λαδόκολλα και έπειτα αρχίζουμε να τυλίγουμε το παντεσπάνι με την πετσέτα.

Προσοχή
Εδώ προσέχουμε, διότι γυρνάμε την μεγάλη (σε μήκος) πλευρά του παντεσπανιού. Έτσι ώστε να βγει ο κορμός μας μεγάλος.
Σιγά σιγά γυρνάμε όλο το παντεσπάνι, ενώ η πετσέτα βρίσκεται στο εσωτερικό του, ώστε να μην μας κολλήσει.

9) Μόλις έχει τυλιχθεί όλο το παντεσπάνι, το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα σοκολάτα

1) Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει, να κάνει απαλές κορυφές και να γίνει σαν παχύρευστο γιαούρτι.

2) Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα και την βάζουμε σε ένα μπολ για να λιώσει πιο εύκολα.

3) Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το αφήνουμε να πάρει βράση.

4) Μόλις πάρει βράση το γάλα το ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα και σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα για ένα λεπτό.

5) Ξεσκεπάζουμε το μπολ και αρχίζομε να ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις στο κέντρο του. Σιγά σιγά θα έχουμε μια ομοιογενής παχιά γυαλιστερή κρέμα σοκολάτας.

6) Έπειτα, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε άλλη μια φορά καλά για να λιώσει και να πάει παντού.

7) Στη συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε μέσα στο μίγμα της σοκολάτας την παχύρρευστη κρέμα σαντιγί σε 3 δόσεις. Κάθε φορά που προσθέτουμε μέσα στο μείγμα κρέμα σαντιγί, ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε είτε με μια μαρίζ είτε με ένα σύρμα, ώσπου να εξαφανιστεί το λευκό υλικό.

8) Όταν έχουμε ρίξει όλη τη σαντιγί και τελειώσουμε, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει ελαφρά.

Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός: Σύνθεση

1) Ανοίγουμε την πετσέτα με το παντεσπάνι και απλώνουμε επάνω μια λεπτή στρώση μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει βατόμουρο…

2) Απλώνουμε πάνω από την μαρμελάδα το 1/3 της κρέμας σοκολάτας. Αφήνουμε περίπου 1 εκ. κενό περιμετρικά στο παντεσπάνι, γιατί μόλις το ρολάρουμε η κρέμα θα απλωθεί.

3) Ρολάρουμε με προσοχή το πάντεσπανι με την γέμιση της κρέμας.

4) Κόβουμε τις άκρες για να είναι ευθείες και βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για περίπου 1 με 1 ½ ώρα. Μαζί με το γλυκό βάζουμε στο ψυγείο και το μπολ που έχουμε την υπόλοιπη κρέμα. Στον ίδιο χρόνο. Πρέπει η κρέμα να σφίξει αρκετά, ώστε να μπορέσουμε να την βάλουμε σε κορνέ και να κάνουμε σχέδια ή να την στρώσουμε κατευθείαν στον κορμό μας.

5) Μόλις η κρέμα σφίξει, την βάζουμε σε κορνέ και αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια επάνω στον κορμό κατά μήκος του.

6) Διακοσμούμε την κρέμα με ξυρούς καρπούς, ότι ξηρό καρπό θέλουμε. Βάζουμε τον κορμό σοκολάτας στο ψυγείο και τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον καταναλώσουμε. Για να κόψουμε τον κορμό σοκολάτας πρέπει να είναι έχει κρυώσει καλά και να είναι δροσερός.


Ο Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός είναι πεντανόστιμος αλλά δοκιμάστε και τον Κορμό με πραλίνα


Κόβουμε και σερβίρουμε το γλυκό μας σε φέτες.

Καλή επιτυχία!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!