Γενικά

Κοριοί:  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε 

Συντάκτης  | 

Οι κοριοί είναι παράσιτα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πως μεταφέρονται και πως εξουδετερώνονται;

 

Οι κοριοί είναι μικρά άπτερα έντομα και νυκτόβια παράσιτα της οικογένειας των Cimicidae, που τρέφονται με αίμα. Έχουν σκούρο καφέ ή καφέ-κόκκινο χρώμα (οι ενήλικες), ωοειδές σχήμα, μήκος 4-5 mm και όταν συνθλίβονται άσχημη μυρωδιά. Ζουν σε κρεβάτια και σαλόνια, ενώ τρέφονται με αίμα όταν κοιμόμαστε.

Παρακάτω θα δείτε όλα τα χαρακτηριστικά τους, πως εισέρχονται και διαμένουν  στον χώρο μας, πόσο απειλούν την υγεία μας και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Τα χαρακτηριστικά των κοριών

Η ζωή του κοριού, έπειτα από το αυγό, ως προνύμφη χωρίζετε σε πέντε στάδια έως την ενηλικίωση του. Τα αυγά είναι πάρα πολύ μικρά και εκκολάπτονται μετά από  περίπου 6-10 μέρες. Οι κοριοί γενούν 1-3 αυγά την ημέρα και η διάρκεια της ζωής τους κυμαίνεται από 5 μήνες ως και ένα χρόνο σε ιδανικές θερμοκρασίες.

Τα στάδια ανάπτυξης των κοριών.

Πως θα καταλάβετε πως υπάρχουν κοριοί στον χώρο

Αρχικά μπορεί να εντοπίσετε κηλίδες αίματος στα σεντόνια, που αφήνει ο κοριός μετά από το γεύμα του. Έπειτα, ένα ξεκάθαρο σημάδι είναι οι πληγές στο σώμα μετά από το τσίμπημα κοριού.

Το πιο ξεκάθαρο δείγμα όμως πως υπάρχει κοριός στον χώρο είναι να τον δείτε!

Το μέγεθος και το σχήμα τους θυμίζει σπόρο μήλου. Αν εντοπίσετε μικρά ξηρά υπολείμματα που μοιάζουν με κοριό το πιο πιθανό είναι πως εντοπίσατε δέρμα κοριού. Ο κοριός στα διάφορα στάδια ανάπτυξης απορρίπτει τον εξωσκελετό του.

Πως τρέφονται οι κοριοί

Οι κοριοί τρέφονται μόνο με αίμα, ενώ σε κατάλληλες για αυτούς συνθήκες  καταφέρνουν να επιβιώσουν έως και ένα χρόνο χωρίς γεύμα.

Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα όταν κοιμόμαστε. Ενώ η δομή τους είναι επίπεδη, μετά το γεύμα αίματος πρήζονται και αποκτούν κοκκινωπό χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιάφανη. Το κόκκινο χρώμα σταδιακά υποχωρεί πάλι και έπειτα από 2 μέρες που χωνεύει αποκτά μαύρο χρώμα.

Οι κοριοί ζουν με αίμα ανθρώπων και ζώων. Έτσι μπορούν να βρουν τροφή τσιμπώντας εκτός από ανθρώπους και σκύλους, γάτες, πουλιά, τρωκτικά, ακόμη και νυχτερίδες.

Πως καταλαβαίνουμε το τσίμπημα του κοριού

Ο κοριός έχει ένα ιδιαίτερο τσίμπημα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ακολουθεί πάντα μια σχεδόν ευθεία γραμμή, κάτι που είναι σήμα κατατεθέν.

Αυτό γιατί ψάχνει το καταλληλότερο σημείο που θα μπορεί να απορροφήσει πιο εύκολα αίμα.

Το σημάδι που αφήνει συνήθως είναι ερυθρό. Αλλά πάντα εξαρτάται από την αλλεργική ή οργανική αντίδραση του καθενός. Στις περιπτώσεις που υπάρχει δερματική ευαισθησία, μπορεί μετά το τσίμπημα να πρηστεί το δέρμα και να κοκκινήσει έντονα στο κέντρο του τσιμπήματος.

Όσοι έχουν τσιμπηθεί από κοριό αναρωτιούνται “γιατί δεν το κατάλαβα;”. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι κοριοί τη στιγμή που τσιμπάνε εκκρίνουν μια αναισθητική ουσία που παραλύει τους νευρώνες του δέρματος. Έτσι, το τσίμπημα  το αντιλαμβανόμαστε πλέον όταν είναι ήδη πολύ αργά.

Σε ποια σημεία του σώματος τσιμπάνε οι κοριοί

Οι κοριοί μπορεί να μας τσιμπήσουν οπουδήποτε βρουν εκτεθειμένο δέρμα. Δεν μπορούν να τσιμπήσουν πάνω από τα ρούχα, ωστόσο εισχωρούν κάτω από αυτά. Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα και τρέφονται συνήθως από σημεία του σώματος όπως πρόσωπο, λαιμό, ώμους και άκρα (χέρια και πόδια).

Άμεσα και έμμεσα συμπτώματα μετά από τσίμπημα κοριού

Έμμεσα συμπτώματα

Εκτός από τα άμεσα συμπτώματα όμως υπάρχουν και τα έμμεσα που είναι επίσης δυσάρεστα.

  • Το τσίμπημα του κοριού μπορεί να προκαλέσει και μακροχρόνια φλεγμονή, για μια ή δυο βδομάδες. Επίφοβο σε αυτή τη περίπτωση είναι πως μπορεί να δημιουργηθεί επαναμόλυνση.
  • Ο φόβος της παρουσίας τους και η πιθανότητα τσιμπήματος προκαλεί πολύ άγχος. Έχοντας ως δεδομένο πως οι κοριοί τσιμπάνε τη νύχτα, στην ιδέα και μόνο μπορεί να μείνουμε άυπνοι. Πράγμα που μπορεί να προκαλέσει στρες, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία και αίσθημα κατάθλιψης.
  • Πολλές φορές πιστεύουμε πως ο χώρος μας είναι βρώμικος, γι’ αυτό και έχουμε κοριούς. Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τους οποίους μπορεί να βρεθούν κοριοί στο σπίτι.

Άμεσα συμπτώματα

Μετά το τσίμπημα μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή φλεγμονή και σχετικά έντονος κνησμός. Τα τσιμπήματα μπορεί να είναι απλά ενοχλητικά, αλλά και να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να υπάρξουν και τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία αναπνοής
  • Φουσκάλες
  • Πυρετός
  • Αίσθημα ναυτίας
  • Πρησμένη γλώσσα
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Παρ’ όλα αυτά είναι αρκετά σπάνιο να αντιμετωπίσουμε τόσο έντονα συμπτώματα.  Αλλά σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητο να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Θεραπεία για το τσίμπημα του κοριού

Υπάρχουν σχετικά λίγες θεραπείες για το τσίμπημα του κοριού. Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση είναι να καθαρίσουμε τη πληγή με σαπούνι και νερό.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες λύσεις για περιπτώσεις μέτριου κνησμού. Επάλειψη με αλοιφή  υδροκορτιζόνης, αλοιφές που δρουν ενάντια στον κνησμό και αντισταμινικά.

Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Αυτό συνήθως όταν έχουμε έντονη αλλεργική αντίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως χρησιμοποιούνται, ενέσιμη κορτιζόνη, αντισταμινικά χάπια και φάρμακα επινεφρίνης.

Οι κοριοί αφήνουν και περιττώματα.

Αν δείτε μικρούς σκούρους καφέ – μαύρους λεκέδες κατά πάσα πιθανότητα είναι περιττώματα κοριών. Είναι πιο εμφανείς σε σημεία όπως το στρώμα του κρεβατιού.

Τέλος, στους χώρους που εντοπίζονται κοριοί αναδύεται μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτή την παράγουν από ειδικούς αδένες. Γίνεται πιο έντονη  σε χώρους που δεν αερίζονται συχνά.

κοριοί σε στρώμα

Γιατί είναι δύσκολο να ανιχνευθούν οι κοριοί

Αυτό που κάνει πολύ δύσκολη την ανίχνευση τους είναι το μέγεθος τους, αλλά και οι κρυψώνες που χρησιμοποιούν ως καταφύγιο.

Κρύβονται σε πολύ μικρές χαραμάδες σε έπιπλα, κάσες και τοίχους. Επίσης βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό χαλιών και μοκέτας. Πολλές φορές για να τους εντοπίσουμε πρέπει να κάνουμε άνω κάτω το σπίτι χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένο αποτέλεσμα.

Κάτι ακόμη που κάνει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους είναι πως ο κοριός είναι νυχτόβιο έντομο. Την ημέρα δεν δραστηριοποιείται καθόλου και κρύβεται στο καταφύγιο του. Επιπλέον όταν μας τσιμπάει δεν τον καταλαβαίνουμε καθώς εκκρίνει την πρωτεΐνη με τις αναισθητικές ιδιότητες.

Αν υπάρχουν ίχνη σε διάφορα σημεία στον χώρο καλό είναι να προγραμματίσετε μια επαγγελματική απολύμανση για κοριούς.

Πως εισβάλει ο κοριός στον χώρο και που τον συναντάμε

Ο κοριός μπορεί να εισβάλει στον χώρο μας με πολλούς τρόπους. Πολλοί πιστεύουν  πως προτιμάει το βρώμικο περιβάλλον, αλλά έχει αποδειχτεί πως αυτό δεν ισχύει. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως προτιμάει τα μέρη όπου υπάρχει αρκετή τροφή. Όπως χώροι που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ζώα.

Οι κοριοί κάνουν φωλιά σε ρωγμές και σχισμές. Συμπεριλαμβανομένων των ραφών των στρωμάτων, πίσω από τα σοβατεπί, στις πρίζες και σε κορνίζες.

Οι κοριοί συνήθως εισβάλουν μέσω αντικειμένων που εισέρχονται στα σπίτια. Αντικείμενα όπως παλιά έπιπλα, στρώματα, βαλίτσες, ρούχα και άλλα.

Επίσης μπορεί ένα κατοικίδιο να προσβληθεί από κοριό. Σε αυτή την περίπτωση  υπάρχει η πιθανότητα αν δεν παρατηρηθεί εγκαίρως να εξαπλωθεί σε πολλά σημεία.

Τους κοριούς τους συναντάμε σε πολλούς χώρους όπως οικίες, καταστήματα, αποθήκες, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πολύ συχνά εντοπίζονται σε διάφορα προσωπικά αντικείμενα, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες, σε αποσκευές τουριστών και σε ξενοδοχεία.

Πόσο απειλητικός για την υγεία μας είναι ο κοριός

Υπάρχουν αρκετά είδη κοριών, κάποια από τα οποία είναι φορείς επικίνδυνων μικροβίων που προκαλούν σοβαρές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί πως ο κοριός μπορεί να μεταφέρει τον ιό της Ηπατίτιδας Β αλλά δεν έχει αποδειχτεί πως μπορεί να τον μεταφέρει στον άνθρωπο.

Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση).

Ωστόσο το είδος που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, εκτός του στρες που μπορεί να προκαλέσει και μιας ενδεχόμενης αλλεργικής αντίδρασης δεν ενοχοποιείται για κάτι άλλο.

Πως δεν θα υπάρξουν ποτέ στο σπίτι σας κοριοί

Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε για μην προσβληθείτε ποτέ, αλλά και για να έχετε την σωστή αντιμετώπιση κατά των κοριών. Παρακάτω θα σας αναφέρουμε περιληπτικά τα πιο σημαντικά .

  • Να ελέγχεται επιμελώς για κοριούς πάντα μεταχειρισμένα έπιπλα, χαλιά και μοκέτες που φέρνετε στο σπίτι σας.
  • Να απομονώνετε τις αποσκευές σας σε χώρους που δεν υπάρχουν κρυψώνες (καταφύγια) για κοριούς. Εναλλακτικά να τις συσκευάζετε σε πλαστικό περίβλημα.
  • Μετά από κάποιο ταξίδι να πλένετε όλα σας τα ρούχα, ακόμη και αυτά που δεν φορέσατε.

Αντιμετώπιση 

Η αντιμετώπιση των κοριών είναι αρκετά δύσκολη χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορείτε να τους εξοντώσετε με τις κατάλληλες μεθόδους. Είναι πολύ σημαντικό να δραστηριοποιηθείτε πριν οι αριθμοί τους αυξηθούν.

Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας εάν έχετε υπόνοιες ή ενδείξεις να προγραμματίσετε άμεσα μια απολύμανση.

κοριοί και τα αυγά τους

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Δείτε εν συντομία κάποιες σύντομες απαντήσεις στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις που αφορούν τους κοριούς.

Πόσο καιρό ζουν οι κοριοί;

Οι κοριοί ζουν κατά μέσο όρο περίπου 5 μήνες αλλά υπό ιδανικές θερμοκρασίες επιβιώνουν και περισσότερο. Αν υπάρχει δροσερό κλίμα με θερμοκρασία κάτω των 16 °C ο κοριός μπαίνει σε ένα στάδιο ημι-χειμερίας νάρκης. Έτσι μπορούν να επιμηκύνουν τη ζωή τους ως και ένα χρόνο.

Οι κοριοί προκαλούν αλλεργίες;

Αν έχετε αλλεργίες το δάγκωμα του κοριού μπορεί να σας προκαλέσει κάποια αντίδραση. Καλό είναι να υπάρχουν στο φαρμακείο σας αντιισταμινική αλοιφή. Αν νιώσετε δυσκολία στην αναπνοή να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.

Πόσο γρήγορα αναπαράγονται οι κοριοί;

Όχι πολύ γρήγορα συγκριτικά με άλλα έντομα. Ο κοριός μπορεί να παράγει ως και 1 αυγό την ημέρα. Ωστόσο επειδή είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι πληθυσμοί τους ανεβαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Εάν βρούμε κοριούς τι πρέπει να κάνουμε;

Υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι καταπολέμησης αλλά και πρόληψης κατά των κοριών. Όταν όμως είδη υπάρχουν σε ένα στρώμα χρησιμοποιείστε μια κολλητική ταινία για να τους απομακρύνεται. Πάρτε την ταινία και ταμποναριστά κολλήσετε επάνω τα έντομα. Έπειτα πετάξτε την και σφραγίσετε καλά τα σκουπίδια για μην διαφύγουν σε άλλα σημεία. Ιδανικά πετάξτε άμεσα τα σκουπίδια. Προσοχή μην τους σκοτώνετε. Αν τους συνθλίψετε θα προκληθεί δυσάρεστη μυρωδιά.

Πότε πρέπει να κάνουμε απεντόμωση;

Αν έχετε προσβληθεί από κοριούς και έχετε εντοπίσει ξεκάθαρα σημάδια ύπαρξης σε διάφορα σημεία του σπιτιού ίσως πρέπει να καλέσετε άμεσα επαγγελματίες. Ο κοριός είναι πολύ δύσκολο έντομο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ερασιτεχνικά μέσα εάν έχει ήδη εξαπλωθεί.

Με πληροφορίες από apolymanseis.me και wikipaidia

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!