Γενικά

Κοριοί: Φυσικοί τρόποι για να τους κρατήσουμε μακριά μας

Συντάκτης  | 

Μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μείνουν οι κοριοί μακριά από το σπίτι, τα ρούχα και  τα κατοικίδια μας.

Οι κοριοί καραδοκούν και ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να εμφανιστούν στο σπίτι.  Γι’ αυτό πρέπει να τους εξολοθρεύουμε έγκαιρα και μια για πάντα πριν να είναι αργά.

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Οι κοριοί είναι  ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες. Φωλιάζουν μέσα στο σπίτι και η εξολόθρευση τους είναι αρκετά δύσκολη. Το τελευταίο διάστημα, ακούμε συνεχώς πως -το κατά τα άλλα- ρομαντικό Παρίσι έχει γεμίσει από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα. Μέσω του τουρισμού και γενικότερα των ταξιδιών, πλέον έχουν αρχίσει να εισβάλουν και στη χώρα μας.

Οι κοριοί δεν κάνουν διακρίσεις και φωλιάζουν σε οποιοδήποτε σπίτι. Τρέφονται με αίμα κυρίως ανθρώπων, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τα κατοικίδια.

Οι κοριοί όμως δεν έρχονται στο σπίτι από την φύση, όπως τα άλλα έντομα. Μεταφέρονται στο χώρο κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα και τα υφάσματα. Γι’ αυτό το λόγο, μπορούν να βρεθούν όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών.

Τα πιο συνηθισμένα μέρη εμφάνισης τους είναι οι στρατώνες, οι κατασκηνώσεις και τα νοσοκομεία. Βέβαια δεν παρακάμπτουν τα σπίτια ή ακόμα και τα καλύτερα ξενοδοχεία.

Επίσης, οι κοριοί έλκονται στα ρούχα από τις οσμές που υπάρχουν πάνω τους. Αν λοιπόν έχουμε πεταμένα τα φορεμένα ρούχα ή έχουμε ξεχάσει μια ανοιχτή βαλίτσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, η οσμή θα τους τραβήξει.

Πώς θα αντιληφθείς ότι το στρώμα σου έχει κοριούς;

Ευτυχώς για μας, δυστυχώς για τους κοριούς, αφήνουν ίχνη τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε. Λόγω του γεγονότος ότι τρέφονται με αίμα, αφήνουν υπολείμματα μαύρου χρώματος.

Συνεπώς, εάν δεις στις ραφές μαύρες κηλίδες, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στο στρώμα σου. Είναι πιθανότερο να αντιληφθείς την ύπαρξή τους αν ελέγξεις το λευκό σου στρώμα ή το υπόστρωμα, αλλά όχι τα χρωματιστά σεντόνια σου.

Επίσης, οι αδένες τους εκκρίνουν μια ιδιαίτερη και έντονη οσμή την οποία μπορείς να καταλάβεις μόνο όταν δεν αερίζεται συχνά ο συγκεκριμένος χώρος.

Όταν τσιμπούν οι κοριοί, συνήθως αφήνουν φουσκάλες, σχηματίζοντας μια γραμμή σαν “γαζί”. Οι φουσκάλες αυτές υποχωρούν σε ένα 24ωρο, πράγμα που θα σε κάνει να υποπτευθείς την ύπαρξή τους.

Το τσίμπημά τους πολλές φορές περνά απαρατήρητο. Στα πιο ευαίσθητα δέρματα όμως είναι πιο  επώδυνο και προκαλεί έντονη φαγούρα.

Επιπλέον, το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργία σε ευαίσθητους οργανισμούς, έχοντας ως συμπτώματα έντονο πρήξιμο, ναυτία ή εμετό.

Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης κοριών.

Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα στους 60°C.

Οι κοριοί σκοτώνονται σε θερμοκρασία άνω των 44°C. Προτίμησε να πλύνεις τα κλινοσκεπάσματα σου στους 60°C και στη συνέχεια στέγνωσε τα σε θερμοκρασία πάνω από 60°C, αλλιώς στον ήλιο. Παράλληλα, με το σίδερο ατμού μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κοριοί στο στρώμα, αν περάσεις με αυτό όλο το κρεβάτι.

Δημιούργησε φυσικές παγίδες.

Εάν έχεις εντοπίσει κοριούς στο στρώμα ή σε άλλο έπιπλο, τότε παγίδευσε τους με εύκολο και φυσικό τρόπο. Τοποθέτησε ταινία διπλής επικόλλησης σε σημεία όπως γύρω από τα “πόδια” των επίπλων, ώστε να κολλήσουν πάνω οι κοριοί. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις μικρές λεκάνες με κάποιο κολλώδες υγρό.

Απώθησε τους κοριούς με αιθέρια έλαια.

Ένας τρόπος πρόληψης και όχι αντιμετώπισης, είναι τα αιθέρια έλαια. Οι κοριοί απεχθάνονται συγκεκριμένα έλαια, επομένως χρησιμοποίησε τα προς όφελός σου. Τοποθέτησε αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil) σε μικρά πιατάκια γύρω από το κρεβάτι σου για να προστατευτείς και να μη σε προσελκύσουν. Διαφορετικά, φτιάξε μείγμα από 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 120ml νερό και ψέκασε το στρώμα ή τα ρούχα σου για να απωθήσεις τους κοριούς.

Βάλε κύμινο σε σκόνη.

Το κύμινο σε σκόνη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κουρκουμίνη, μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου των κοριών και τους κάνει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο. Συνεπώς, γίνεται ευκολότερη και η εξολόθρευση τους.

Βγάλε το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα στον ήλιο.

Ο ήλιος, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλεί σε οτιδήποτε είναι εκτεθειμένο, μπορεί να εξολοθρεύσει πολύ αποτελεσματικά και τους κοριούς. Αν λοιπόν έχεις κοριούς σε  ρούχα, στρώμα ή σε κάποια έπιπλα στο σπίτι (όπως πολυθρόνα ή καναπέ), βγάλε τα υφάσματα στον ήλιο.

Ψέκασε με μέντα.

Φτιάξε ένα μείγμα με νερό και μέντα και ψέκασε τα με ένα σπρέι. Η μέντα απελευθερώνει μια μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα και τα μικρά έντομα επειδή τους προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση.

Ρίξε με ένα σπρέι, καθαρό οινόπνευμα για εντριβές.

Το οινόπνευμα για εντριβές είναι μία πολύ αποτελεσματική λύση για να απαλλαγείς από τους κοριούς. Αυτό οφείλεται, στο ότι τα συγκεκριμένα έντομα δεν αντέχουν τα όξινα περιβάλλοντα. Βάλτο λοιπόν σε ένα σπρέι και ψέκασε τα ρούχα, το κρεβάτι και τα έπιπλα. Πρόσεξε να μην ξεβάψουν ή χαλάσουν τα ευαίσθητα υφάσματα.

Χρησιμοποίησε για όπλο τη λεβάντα.

Τέλος, ένα άλλο πολύ καλό φυσικό απωθητικό για τους κοριούς (όπως και για τους σκόρους) είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Ανάμειξε 4 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας με 120ml περίπου νερό και ανακίνησε το πολύ καλά.

Με το μείγμα αυτό ψέκασε το σώμα σου, τα ρούχα και τα σκεπάσματα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μείγμα για να κάνεις και ένα τελευταίο ξέβγαλμα στα ρούχα σου ή να τα ψεκάσεις πριν τα σιδερώσεις.

Τη λεβάντα όμως, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και αλλιώς. Πάρε φρέσκα ή αποξηραμένα άνθη λεβάντας και πρόσθεσε μαζί λίγο δεντρολίβανο. Βάλε τα βότανα αυτά σε τούλινα σακουλάκια και τοποθέτησε τα κάτω από το στρώμα, μέσα στη ντουλάπα ή μέσα στη βαλίτσα σου.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!