Λαχανικά & Όσπρια
Κολοκυθάκια στρογγυλά γεμιστά αυγολέμονο
Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι μια αγαπημένη γεύση για πάρα πολλούς. Τα στρογγυλά γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο όμως είναι ένα φαγητό που δεν το γνωρίζουν αρκετοί.
Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι η συνέχεια των γεμιστών του καλοκαιριού και για την χειμερινή περίοδο. Δείτε πως μπορείτε να τα φτιάξετε για να τα απολαμβάνεται όλο το χρόνο!
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Όταν το καλοκαίρι τελειώνει παίρνει μαζί του και όλα αυτά τα μελωμένα, ευλογημένα μεσογειακά λαχανικά. Είναι όμως ανάγκη μαζί με το καλοκαίρι να τελειώνουν και τα γεμιστά που τα λατρεύουν όλοι; Όχι βέβαια!!! Η εποχή μπορεί να αλλάζει, αλλά η ανάγκη για τα γεμιστά στο τραπέζι της Κυριακής ποτέ!
Με βάση αυτή την λαχτάρα λοιπόν, σκεφτήκαμε να σας συστήσουμε τα γεμιστά κατσαρόλας. Πρωταγωνιστής το ευέλικτο κολοκυθάκι, που σε αυτή τη συνταγή έχουμε επιλέξει να είναι στρογγυλό. Για οπτικούς λόγους, καθώς χαρίζει μια πολυτέλεια στο πιάτο, χωρίς όμως να αποκλείει και το κλασσικό κολοκυθάκι!
Συμπρωταγωνιστής τους είναι το αυγολέμονο, που εδώ έρχεται να αγκαλιάσει το γεύμα μας σαν μοναδική ανάλαφρη σάλτσα!
Υλικά
(Για 4 άτομα)
8 κολοκυθάκια στρογγυλά
600 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
150 γρ ρύζι γλασσέ
½ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
20 γρ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδο (προαιρετικά)
2 καρότα
Νερό για το μαγείρεμα
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια (τον χυμό τους)
Αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Έπειτα, τα παίρνουμε ένα-ένα τα κολοκυθάκια και κόβουμε το πάνω μέρος τους κατά μήκος. Ώστε να δημιουργήσουμε ένα «καπάκι» για τα γεμιστά.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή το ειδικό εργαλείο, αδειάζουμε το σώμα των κολοκυθιών. Όπως και στα γεμιστά, θέλουμε να μείνει περιμετρικά μια βάση (περίπου 1 εκατοστό πάχος).
Κρατάμε στην άκρη το σώμα των κολοκυθιών που αφαιρέσαμε.
Παίρνουμε μία μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα λίγη από την ψίχα των κολοκυθιών. Προσθέτουμε τα καρότα, λάδι και λίγο νερό. Βράζουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά ώστε να φτιάξουμε έναν ζωμό.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα και κρατάμε τον ζωμό.
Σε ένα μπώλ, ρίχνουμε τον κιμά και το ρύζι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου.
Παίρνουμε το μούλτι και βάζουμε μέσα το κρεμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα) και την υπόλοιπη ψίχα από τα κολοκυθάκια. Τα αλέθουμε και τα προσθέτουμε στο μπώλ με τον κιμά.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά τον κιμά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα γεμίζουμε ένα-ένα τα κολοκύθια μας.
Καπακώνουμε τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε μια πλατιά κατσαρόλα. Προτιμούμε μια κατσαρόλα με πλατύ πάτο, ώστε να μαγειρευτούν τα κολοκυθάκια ομοιόμορφα.
Προσοχή!
Τα κολοκυθάκια πρέπει να ακουμπούν όλα στον πάτο της κατσαρόλας και να είναι “στριμωγμένα”. Με αυτό τον τρόπο δεν θα “χοροπηδούν” μέσα στην κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό που ετοιμάσαμε στην αρχή και νερό μέχρι να καλυφθούν τα κολοκυθάκια.
Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά. Μέχρι να μαγειρευτούν τα κολοκύθια και το μείγμα του κιμά.
Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.
Μόλις το φαγητό έχει μαγειρευτεί και όσο ακόμη βράζει, βγάζουμε σε ένα φλιτζάνι 2 κουτάλες της σούπας από τον καυτό ζωμό του.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο λίγο τον καυτό ζωμό ανακατεύοντας σταθερά.
Προσοχή!
Προσέχουμε να μην κόψει το αυγολέμονο και γι’ αυτό ρίχνουμε πάρα πολύ αργά τον καυτό ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια το αυγολέμονο.
Ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά ώστε να πάει παντού.
Έτοιμο! Καλή σας όρεξη!