Κρέας
Κοκκινιστό κοτόπουλο με ελιές (κατσαρόλας)
Το κοκκινιστό κοτόπουλο με ελιές είναι μια ιδιαίτερη, παραδοσιακή συνταγή ιδανική για τους λάτρεις της ελιάς.
Το κοκκινιστό κοτόπουλο με ελιές μπορεί να γίνει εύκολα, αρκεί μόνο να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
Ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (κομμένες σε κομματάκια)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελιές πράσινες -χωρίς κουκούτσι- (κομμένες σε κομματάκια)
1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
4-5 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
Λίγο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Αλάτι – Πιπέρι
1 Στικ κανέλας
Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει από τα νερά του.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αφού κάψει τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα να ακουμπά στον πάτο της κατσαρόλας.
Αν δεν χωρέσει όλο στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κομμάτια σε δύο δόσεις.
Αφού τα κομμάτια πάρουν χρώμα από τη μια, τα γυρίζουμε και από την άλλη.
Βάζουμε όλα τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο ακόμη και ρίχνουμε μέσα το χοντροκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε διαδοχικά τις κομμένες πιπεριές, το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας. Σβήνουμε με την τριμμένη ντομάτα ή το κονκασέ.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα όσο το δυνατόν καλύτερα και σιγά σιγά, ώστε να χωρέσει όλο.
Ιδανικά είναι να χρησιμοποιήσουμε μια φαρδιά κατσαρόλα αν έχουμε για να μην χρειαστεί το φαγητό μας πολύ ανακάτεμα.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το ξυλάκι κανέλας και τις ελιές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τέλος ζεστό νερό, ίσα ίσα για να σκεπαστεί το κοτόπουλο.
Προσοχή: Οι ελιές είναι αλμυρές. Έτσι, είναι καλύτερα πριν προσθέσουμε αλάτι να δοκιμάσουμε το φαγητό. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε να γίνει πολύ αλμυρό.
Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ώστε να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αν θέλουμε και με τριμμένη φέτα.